用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 想問下大學想讀物理治療,無考BIO只有CHEM或PHY可以嗎? ...
樓主: sonyumd
go

想問下大學想讀物理治療,無考BIO只有CHEM或PHY可以嗎?

幪面超人 發表於 21-12-2 12:09
咁好煩, 現在放20個都係睇自己有冇興趣啫.到7月放榜時仲煩, 又要博當年收生分數, 又要每個計自己最終加權後 ...

我咪就係覺得大學駛唔駛攪到咁複雜囉?!

要計晒20個或是預測20個,真係要"精算師"出馬。我覺得BandA和BandB緊要DD,咪用心DD只計頭6志願先囉!!

October. 發表於 21-11-30 12:34
POLY PT好多BIO野讀, 最好DSE有科BIO, YEAR 1冇咁辛苦.

第一年 Anatomy , Physiology

bbc2018 發表於 21-12-3 08:07
第一年 Anatomy , Physiology

都係Bio野, 勁多生字, 成版字(有埋圖) 我冇隻識, PT已經算小兒科了掛, 人地醫科果d,要有超級大腦先記到,  有d明白人地讀醫有幾辛苦.

October. 發表於 21-12-3 12:49
都係Bio野, 勁多生字, 成版字(有埋圖) 我冇隻識, PT已經算小兒科了掛, 人地醫科果d,要有超級大腦先記到,   ...

其實PT同OPT學生會唔會一齊上堂㗎?

YmOra 發表於 21-12-3 20:11
其實PT同OPT學生會唔會一齊上堂㗎?

Polyu個fhss好似會一起上最基本anatomy同physiology
護士,pt, ot, mls, 放射,視光等上同一個course,但分班,但不是全部人一起
但會有幾個programme的人上同一班

之後的其他深少少的physiology同pathology都有機會某2,3個programme的人一起讀

另外聽過放射學而家中文有好重的加權

放射學數學同延伸單元好似都有加權
但個課程根本不需要計數

skywalker167 發表於 21-12-3 20:59
Polyu個fhss好似會一起上最基本anatomy同physiology
護士,pt, ot, mls, 放射,視光等上同一個course,但 ...

明白晒多謝你詳盡的資料。

咁!想問多DD,放射師每年收生大約百人,畢業咁多人,會唔會好快飽和呀?

YmOra 發表於 21-12-3 21:21

咁!想問多DD,放射師每年收生大約百人,畢業咁多人,會唔會好快飽和 ...

目前公立醫院放射師幾缺人,人員轉得好快,一排就唔見左人,佢地轉工家常便飯,因為經常俾出邊私院高薪挖角,聽講私院放射師人工幾高下。

依家香港變化好快,遲啲就唔知啦。

October. 發表於 21-12-3 22:00
目前公立醫院放射師幾缺人,人員轉得好快,一排就唔見人,佢地轉工家常便飯,因為經常俾出邊私院高薪挖角 ...

oic,睇落錢途又幾好喎!有次去公立醫院睇骨科,照X光時,裏頭已經有3位年青人服侍我一位老太婆。好幸福下

咁!想問多DD,放射師每年收生大約百人,畢業咁多人,會唔會好快飽和 ...

我都好想知道阿! 如果有人知道請share下

不過今年好多人移民走

不過講起移民,D人都講醫護在香港的人工是不合理地高
好多外國醫護工資水平都低好多

YmOra 發表於 21-12-3 22:11
oic,睇落錢途又幾好喎!有次去公立醫院睇骨科,照X光時,裏頭已經有3位年青人服侍我一位老太 ...

是不是實習緊的學生阿?
聽講有D醫院學生太多.....有D時間甚至兩級學生一起實習
不過公立醫院D X光好多都好忙

YmOra 發表於 21-12-3 22:11
oic,睇落錢途又幾好喎!有次去公立醫院睇骨科,照X光時,裏頭已經有3位年青人服侍我一位老太 ...
公院好似少林寺,訓練新人,私院就高薪挖熟手。

YmOra    發表於 21-12-3 22:28

skywalker167 發表於 21-12-3 22:22
是不是實習緊的學生阿?
聽講有D醫院學生太多.....有D時間甚至兩級學生一起實習
不過公立醫院D X光好多都好 ...
講起前/錢途,個人認為放射可能好過PT添,不過,唔少中意運動既年輕人就中意讀PT多啲.

October. 發表於 21-12-3 12:49
都係Bio野, 勁多生字, 成版字(有埋圖) 我冇隻識, PT已經算小兒科了掛, 人地醫科果d,要有超級大腦先記到,   ...
入唔到醫科,走去讀PT, 以前真係末聽過,現在居然

bbc2018 發表於 21-12-5 12:42
入唔到醫科,走去讀PT, 以前真係末聽過,現在居然

夠分入醫科既唔入,揀讀PT/OT都有,我仔識既起碼有2個,年輕人想法同家長期待有別,時代不同了,要接受變化

October. 發表於 21-12-5 13:04
夠分入醫科既唔入,揀讀PT/OT都有,我仔識既起碼有2個,年輕人想法同家長期待有別,時代不同了,要接受變 ...

係呀!時代變,醫療爭住做

都好,其他科無咁多人爭

其實自己親友仔囡大學選科,大部分都係仔囡自己意願多,好多元化。

skywalker167 發表於 21-12-3 22:18
我都好想知道阿! 如果有人知道請share下

1. 不過今年好多人移民走
不過講起移民,D人都講醫護在香港的人工是不合理地高
好多 2. 外國醫護工資水平都低好多
1. 今年好多人移民走是真的,我不是醫護人員,我身邊有很多同事離開香港,   有已婚有孩子,有未婚的,都選擇去英國。   有朋友太太係護士,有2個中小學生孩子,   傾開他有計劃,想老公和孩子先去英國,太太留在香港繼續工作。

2. 家人在醫院工作,可能真係人工太高,成個病理部,都只有一兩個同事走。

聽家人講,好似係去澳洲,人工真係要減半。

放射師唔肯定,
但某醫院成個病理部,(有幾層樓,起麻有100幾十人)但今年移民走,真係無1,2個人。

bbc2018 發表於 21-12-5 13:34
係呀!時代變,醫療爭住做

都好,其他科無咁多人爭
我都以為係,以為今年好多人移民走,但發覺,神科競爭仍然激烈。
某些科目比上年更難入到。我仔仔就係一個例子,

亦有朋友讓子女留在香港讀大學,住宿舍,自己移民澳洲。

所以,香港仍然競爭太劇烈呢!

焯媽媽 發表於 21-12-9 12:02
我都以為係,以為今年好多人移民走,但發覺,神科競爭仍然激烈。
某些科目比上年更難入到。我仔仔就係一個 ...

呢代青年人好有主見,自己識選擇,其實選得熱門科的分數,如果去海外修讀,亦容易有出名大學,有獎學金幫忙,都唔見咁多人走,佢哋可能覺得現在有海外exchange機會已唔錯,或更加注重考牌、將來就業機會

識得一個家庭,移民走的,是大囡一般職業,為咗年幼子女,移民。個仔努力考緊則師牌,話唔會走

skywalker167 發表於 21-12-3 20:59
護士,pt, ot, mls, 放射,視光等上同一個course,但 ...
計Best 6,冇見到任何講中文有好重的加權

Radiography 要讀 physics同相關應用科目,點會話課程唔洗計數?