用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培橋 VS 王錦輝
樓主: kinglun7
go

培橋 VS 王錦輝  

回覆樓主:

個人睇法,提供 A level, 對偏理科孩子係好事,可衹選自己強項,而DSE and IB 對語文都有要求,而且加開 A level, 費用應該會比 ib 平

poonseelai 發表於 21-3-31 15:22
個人睇法,提供 A level, 對偏理科孩子係好事,可衹選自己強項,而DSE and IB 對語文都有要求,而且加開 A  ...
成本可能低過搵人教NSS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 21-3-31 21:09
分數其實同樣好多"古或",好多人以為真係比較到,實在如騙案比人誤導都唔知。

原打左一堆字講學校點做靚盤 ...

真心問,好似匯基九龍東 詳細例明
各科DSE 2, 3, 4... 的成績百份比,這個係咪無 古惑呢? 其實升3大百份比真係無乜意思,理大都有3寶,都要好高分
其實係一家四口子

schrodinger 發表於 21-3-31 21:43
我真唔知匯基有無,但選修科可以做數的,如限制修讀人數,引導學生退選,加入數位重讀生等,已對所謂%有好 ...

即係 好難比較

利申 :我2個囡都去了英國讀書
其實係一家四口子

schrodinger 發表於 21-3-31 21:30
既然參與開個討論,順道想講講一條龍既3322率,而好多時某啲會員就係用3322同JUPAS派位率去判斷間學校係咩b ...

用同一公開試成績去比較,已經係相對客觀,當然選校成績不是唯一考慮。至於中文唔計就唔用心,我個人就唔認同。如果已決定出國,唔介意中文 fail, 何不選 A level?

schrodinger 發表於 21-3-31 23:44
中文唔計就唔用心,你個人唔認同,但事實係好多家庭係咁安排,我識都太多了。

當尊重每個人既選擇,但又 ...

DSE 通識科亦有大學都唔計,咁用唔用心讀好?WKF 入 A level要什麼 條件?

DSE一向都係可以用嚟海外大學, 只係無咁方便, 同埋多數要加埋IELTS成績.
不過無論用咩學制咩公開試都好, 大學最終收生都係"睇成績"為先.
成績唔夠好, 讀咩學制考咩公開試都無運行.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 21-4-1 00:01
通識科攞2 %係88.4%,即約9成人攞2,明明送比你合格,若來自中產正常家庭正常能力學生,我會笑攞唔到果啲 ...

噢,我以為你是用家。我唔知校方當日加入 A level 是什麼原因, dse 也可直接申請外國大學啦,如果已計劃出國又唔需要中文科成績,為何不直接考三或四科A level,而要考 dse但"放棄"中文科?如張 cert 出2 or 1,日後有人問 (例如見工), 難道真係話我唔係唔叻,衹係唔讀,因為入大學無需要?

poonseelai 發表於 21-4-1 11:35

噢,我以為你是用家。我唔知校方當日加入 A level 是什麼 ...
開辦直資中學條件之一: 學校一定要有大份學生修讀NSS考DSE
全港只有李寶樁呢間直資係唯一既例外

好似我之前咁講, 學校唔想學生考DSE, 咪好似CKY/VSA咁, 以私獨身份去辦學, 咪可以完全放棄本地課程囉!

hkpapa852 發表於 21-4-1 12:19
開辦直資中學條件之一: 學校一定要有大份學生修讀NSS考DSE
全港只有李寶樁呢間直資係唯一既例外

為何直資會提供多一個課程?無記錯NSS初推行,未知dse評核準則和海外認為性等,不少家長都送子女出國,因此有直資提供埋 ib,希望多D學生留下。dse and ib 同樣對語文能力高D或喜愛語文的同學着數D,我覺得ib係比這些同學多一個選擇,留意下不少直資都要求ib學生要考中文母語水平,所以如果係擔心dse中文科或偏理科人,ib亦未必適合。反而,a level 衹須考3或4科,可全文全理,會更適合部分同學仔,不會因一科中文2而少了入本地大學機會,當然,用 ib or A level入本地大學位又少過dse。如果學校加A level比部分同學發揮得更好,係好事喎。

schrodinger 發表於 21-4-1 12:27
WKF網頁同facebook算多資訊、報告資料算詳細、又有校刊公開可睇下學校活動及畢業生分享。

3322中文唔係2 o ...

以前要過到Cert level 先至有得讀中六七,起碼少左一半人,A level 文化minimum requirement 攞E,又點可以單純咁同DSE 攞3分比較?

poonseelai    發表於 21-4-1 13:49

schrodinger 發表於 21-4-1 12:27
WKF網頁同facebook算多資訊、報告資料算詳細、又有校刊公開可睇下學校活動及畢業生分享。

3322中文唔係2 o ...

父母當然會為子女做到最好,要留意英國並不是全部大學衹看3個 electives, 有些top u 要求 3322, 可去海外升學那裡看看

poonseelai 發表於 21-4-1 13:56
父母當然會為子女做到最好,要留意英國並不是全部大學衹看3個 electives, 有些top u 要求 3322, 可去海外 ...
就算只計3個Electives, 但其實唔計中文, 英文同通識, 數學又要同M1/M2合計先當一科
如果唔計數學, 即係學生要考3X...... 我又好想知培僑同王錦輝, 到底每年有幾多人係考4C+3X?

如果話用DSE去考海外大學, 又唔能夠全民考3X, 咁叫人點去考?