用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培橋 VS 王錦輝
樓主: kinglun7
go

培橋 VS 王錦輝  

cafeva 發表於 21-3-29 22:52
點樣可以獲得校長推荐去北大清華?級頭?
基本上, 傳統名校一向都都有呢D推薦位, 不過校長通常唔會主動推薦學生返國內讀書, 要由學生要求 (如DBS曾有運動員過校長推薦入讀國內名大學)非傳統名校暫時以愛國學校推薦較多成功例子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 09:00
基本上, 傳統名校一向都都有呢D推薦位, 不過校長通常唔會主動推薦學生返國內讀書, 要由學生要求 (如DBS曾有 ...
WKF都有清北,復旦名額。但聽聞年年都好少用到。原因正如你所言。

hundred100 發表於 21-3-30 09:42
WKF都有清北,復旦名額。但聽聞年年都好少用到。原因正如你所言。
其實唔駛校長推薦, 年年國內百幾間大學都有千個以上學位俾香港學生以DSE成績申請
成功被取錄的話有D仲免埋幾年學費兼有住宿津貼添, 只係大部份香港學生無咁既興趣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 09:00
基本上, 傳統名校一向都都有呢D推薦位, 不過校長通常唔會主動推薦學生返國內讀書, 要由學生要求 (如DBS曾有 ...
原來係咁. Thanks.
中中學生可以一試

schrodinger 發表於 21-3-29 21:00
欣賞培僑清楚公佈學生出路......

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3971&lan=1

樓主問2校的DSE成績,所以大家都係只比較PKC和WKF的DSE成績並無不妥,
換句說話無需要比較北京/清華/牛津/早稻田邊間好
再細心分析2校係網上公佈的DSE,明顯PKC係好過WKF

PKC清楚說明學生透過JUPAS:
獲取錄修讀政府資助學士學位/副學位課程的學生百分比 72%
獲取錄修讀政府資助學士學位課程的學生百分比 66%
獲香港大學/香港中文大學/香港科技大學/香港理工大學/香港城市大學學士學位課程取錄的學生百分比 45%

WKF係網頁上寫:

No. of Offers Received in Hong Kong
University of Hong Kong20
Chinese University of Hong Kong15
Hong Kong University of Science and Technology16
City University of Hong Kong8
Hong Kong Baptist University2
Hong Kong Polytechnic University11
Open University of Hong Kong2
The Education University of Hong Kong1
Lingnan University2
SSSSDP7
Total84

但再深入click入去睇埋校務報告:

There were 86 Grade 12 students sitting the HKDSE exam this year.
Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST.

入面寫明只有86人參加了2020年HKDSE:
86人x 62%  = 53人獲取學位
86人x 62% x 82% = 44人獲取資助學位
86人x 62% x 82% x 43% = 19人獲取3大資助學位 (或者是86人x 62% x 43% = 23人)

結論:表面上寫51人獲得3大學位,實質只有19 (或者23人)係資助學位

這樣的語言「偽」術、欲蓋彌彰,我個人真係不敢恭維

volar 發表於 21-3-30 12:30
樓主問2校的DSE成績,所以大家都係只比較PKC和WKF的DSE成績並無不妥,
換句說話無需要比較北京/清華/牛津/ ...

相信你一定無睇過某會員早幾個月係升中版以一敵百, 堅持WKF成績亮麗既壯舉

hkpapa852 發表於 21-3-30 09:46
其實唔駛校長推薦, 年年國內百幾間大學都有千個以上學位俾香港學生以DSE成績申請
成功被取錄的話有D仲免埋 ...

雖然有百幾間大學可以考,不過清華北大唔易入。特別是比較熱門科目,難過入HKU

回覆 b3410 的帖子

你講好啱,清北呢類大型學係內地萬分之2即一萬個學生中得2個可以入到,基本上全省頭十

schrodinger 發表於 21-3-30 19:24
一間一條龍學校,唔好講點考,最後有30%三大,仲要根據過去校刊,年年畢業生都兩個讀醫,亦有法律、藥劑等 ...

回覆樓主:

。。

schrodinger 發表於 21-3-30 19:24
一間一條龍學校,唔好講點考,最後有30%三大,仲要根據過去校刊,年年畢業生都兩個讀醫,亦有法律、藥劑等 ...

終於有人講返啲公道話

schrodinger 發表於 21-3-30 19:07
之前討論導我去WKF網頁睇到呢個資料:

https://www.hkbuas.edu.hk/index.php/en/ss/examination-results-hk ...

NJ 去報大學, 可以係同一間大學有多於一個 offer, 間間大學年年要求唔同, 正如SPCC班IBDP學生, 人均攞4/5個3大offer
近幾年, 手執18分都可以經JUPAS入到3大水泡科, 入3大率呢其實依家只可以用嚟粉飾廚窗

成績好的話, 直接公佈出嚟未得囉

hkpapa852 發表於 21-3-31 09:40
NJ 去報大學, 可以係同一間大學有多於一個 offer, 間間大學年年要求唔同, 正如SPCC班IBDP學生, 人均攞4/5個 ...
其實係咪應該睇DSE 4+ 5+ 或以上成績, 就好似匯基九龍東,非常詳細. 去年狀元都讀工程啦.(不過係去劍橋大學讀啫)
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-31 09:58
其實係咪應該睇DSE 4+ 5+ 或以上成績, 就好似匯基九龍東,非常詳細. 去年狀元都讀工程啦.(不過係去劍 ...

A君 (問B君同C君): DSE考成點呀?
B君: 入到3大囉!
C君: 6科36分, 入咗浸大

X君 (問Y君同Z君): GCE考成點呀?
Y君: 入在英國既大學囉!
Z君: 4科2科攞A*, 2科攞A, 再考過

hkpapa852 發表於 21-3-31 10:07
其實都係最好睇分數啦!
其實係一家四口子

hkpapa852 發表於 21-3-31 10:07

Y君可能係答:5間英國大學收咗囉!

要為香港學生提供非本地學制去升學, 學校當初就應擇選做私校或私立獨立學校 (如CKY).
選得去做直資學校, 就預咗要協助全部或大部份學生去讀NSS考DSE

如果直資學校無力幫學生應付DSE, 只係叫人去睇佢小眾學生係非DSE方面既成績, 其實係咪有D本末倒置呢?