用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat更改上課時間
樓主: veglotus
go

St Cat更改上課時間 [複製鏈接]

veglotus 發表於 21-3-24 09:12
2小時25分鐘

咁又真係短咗d, 之前停課咁耐,應該把握有得上面授的時間。就算唔係教嘢,咪俾小朋友小組玩下加強下社交。

不過講真,開牟利幼稚園,牟利就算唔係唯一原因都係其中原因

veglotus 發表於 21-3-24 09:12
2小時25分鐘
如果本身番3個半鐘,cut 20分鐘tea time ok,但cut到得番兩個半就短左d..

實情係有家長住得遠, 怕無荼點會肚餓, 所以學校推遲返學時間, 等佢返學時間短D無咁快肚餓, 我又唔覺係為左賺多你半個鐘錢, 如果按返之前個時間住得遠個D咪又出黎嘈, 跟本咩決定都有人反
食荼點...反, 唔食遲上堂....反, 唔食.....早放學......反, 唔食跟返之前時間.....反, 不如你建議下有咩方法可以無人反對?

HK-CR7 發表於 21-3-24 11:40
實情係有家長住得遠, 怕無荼點會肚餓, 所以學校推遲返學時間, 等佢返學時間短D無咁快肚餓, 我又唔覺係為左 ...

同意每個人可以有唔同意見呀,有啲家長覺得跟返原有上課時間緊要啲,有啲家長覺得冇得食茶點會餓親小朋友緊要啲。

無一個處理方法係可以取悅全世界嘅人,起碼有300個家長表達左大家都想跟返原有嘅上課時間。呢300個家長唔可以講話係全部家長,不過都唔係少數家長囉。

再補充少少,之前有家長發起左網上聯署,要求學校維持返原本嘅上課時間,如果係真正SC用家一定會知(emoji)

veglotus 發表於 21-3-24 12:17
再補充少少,之前有家長發起左網上聯署,要求學校維持返原本嘅上課時間,如果係真正SC用家一定會知(emoji)
...

wow, 300個都唔少喎,咁學校應該要想想點應對

veglotus 發表於 21-3-24 12:08
同意每個人可以有唔同意見呀,有啲家長覺得跟返原有上課時間緊要啲,有啲家長覺得冇得食茶點會餓親小朋友 ...
我都想佢跟返原定時間, 咁我可以送完佢返學就可返工, 只不過我唔認為佢賺盡先咁做其實佢可以照推遲上堂時間, 但早D開門咪得囉, 咁家長又容易安排, 想早d返就照早d返, 驚肚餓咪遲d返囉

我唔係用家,只係好奇之前正常上課係絃點到幾點?而家上課係幾點至幾點?
點解我咁問呢,係因為我係working mom, 一直都係朝早8 點半送小朋友回學校,然後自己9 點返公司~ 如果突然話9 點半先返學,我都會好大反應~

回覆樓主:

學校肯順應民意 回復原來時間 問題已解決

Happy ending

明白學校有不同考量;亦欣賞學校聽取家長意見、從善如流。

用家
覺得如cut 時間應該相應減返學費
而家照返原本時間 確實係鬆口氣

wenho 發表於 21-3-25 22:42
用家
覺得如cut 時間應該相應減返學費
而家照返原本時間 確實係鬆口氣

同感!

話學校賺到盡

有d 家長都計到盡

BurberryCool 發表於 21-3-26 16:56
話學校賺到盡

有d 家長都計到盡

雖然已經答過,唔緊要,可以再答

首先我承認我覺得比咗學貴而上返正常時間係好合理,唔係賺唔賺,係攞返大家之前agreed嘅野。

學校單方面取消20分鐘茶點時間但上課時間要cut 30分鐘,如果你覺得仍然合理嘅話我只可以讚你包容。但安排係唔合理。

好同意除口罩高風險,但老師都可以安排其他活動代替茶點時間。

作為真正用家,我真係接受唔到學校呢個安排。唔同用家有唔同意見,但希望你真係用家。

再補充多一句,我唔介意繼續慢慢回覆打手們,個topic越紅越有機會arouse媒體興趣

veglotus 發表於 21-3-24 08:09
首先我承認我覺得比咗學貴而上返正常時間係好合理,唔係賺唔賺,係攞返大家之前agreed嘅野。

學校單方面 ...

唔岩聽就唔係真用家?我都可以話你係對家打手(emoji)

veglotus 發表於 21-3-24 12:17
...

你講幾係K 定PN 先,我喺PN group真係無聽過有呢回事播。

veglotus 發表於 21-3-26 17:18
雖然已經答過,唔緊要,可以再答

首先我承認我覺得比咗學貴而上返正常時間係好合理,唔係賺唔賺, ...

又係唔岩聽就話人係打手唔係真用家,好野好野

小浪 發表於 21-4-4 01:26
唔岩聽就唔係真用家?我都可以話你係對家打手(emoji)

唔好意思,請問邊個係對家?我只係一個K3學生家長(emoji)

小浪 發表於 21-4-4 01:33
你講幾係K 定PN 先,我喺PN group真係無聽過有呢回事播。

我講緊羅福道校舍嘅K3家長發起嘅,你無聽過唔緊要呀,最緊要我哋有300個家長聯署咗,學校亦都收回原有決定。
‹ 上一主題|下一主題