用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自2太保守?
樓主: naturebeauty
go

自2太保守? [複製鏈接]

回覆 eli_leung 的帖子

即是現在打去都無用?  

明曰必勝 發表於 21-3-22 21:52

如無in又不想成為自2正取或備取生,係咪應該打去同學校講? 現在來得及嗎? 請高人指 ...

已註冊直資,只有以下可能:
1. 自一得,自二得或者唔得,係直資或自一中作選擇。自二一定唔會派到
2.自一唔得,自二得,係自二或直資作選擇。唔去直資抽飛,直資將你個名交左上EDB,自二一定派唔到
3.自一唔得,自二得。而直資註冊咗,又唔交名單EDB。你好彩了,派位紙會派自二,直資又留咗位俾你,派位後再諗過
4.自一唔得,自二又唔得。根本無得諗,只須要諗是否抽飛去統一派位~~~

煩惱只會出現係唔想去自一,想去自二,希望自一唔好收你,又或者兩間自行都唔想要,想搏統一派位~~~

mcl203 發表於 21-3-22 22:08

已註冊直資,只有以下可能:
原來直資可以唔交名單比EDB架?

3.自一唔得,自二得。而直資註冊咗,又唔交名單EDB。你好彩了,派位紙會派自二,直資又留咗位俾你,派位後再諗過

joycechanwy 發表於 21-3-22 22:15
原來直資可以唔交名單比EDB架?

可以,只係佢鎖唔到你有轉校嘅可能,仍絶少會咁做。做咗你都唔知~~~

明曰必勝 發表於 21-3-22 21:52

如無in又不想成為自2正取或備取生,係咪應該打去同學校講? 現在來得及嗎? 請高人指 ...

如確定自2收一定唔讀,可試吓通知自2。對自2來說,明知你唔會去讀唔會夾硬收的,自行位對學校來說也很珍貴,知道你唔要改收後備名單上的人,學校便可留住多一個想收的學生

WinnieCatCat 發表於 21-3-22 22:41
如確定自2收一定唔讀,可試吓通知自2。對自2來說,明知你唔會去讀唔會夾硬收的,自行位對學校來說也很珍貴 ...

但自2通知收唔收時已經成定局,又點樣通知佢唔要呢?

回覆 naturebeauty 的帖子

老實講,學校唔會接受架,你打去佢就真係受理,咁佢點確定你係本人定冒充?到時口同鼻咬

naturebeauty 發表於 21-3-23 09:40

官津於31/3通知自行正取生取錄前
已於30/3交正取/備取生名單上EDB
如想放棄自行取錄 可接受直資取錄
個位會由備取生補上 無需通知學校

想借位問一問:
如果自一備取自二正取,31/3應該只係會收到自二電話。當然大抽獎亦無份參加,理論上7月放榜係自二。但如自一有同學放棄,結果我自一由備取變正取生,7月張放榜紙會變成自一?

Kwokirene 發表於 21-3-23 10:21
想借位問一問:
如果自一備取自二正取,31/3應該只係會收到自二電話。當然大抽獎亦無份參加,理論上7月放榜 ...
是呀, 所以有些學生31/3 只收到自二電話, 但7月放榜是自一收了。

naturebeauty 發表於 21-3-23 09:40

我意思係,如果你唔想自二收左冇得抽獎,亦唔想要直資,咁試吓呢幾日通知自2,睇吓能否截到自二交名單上教育局。係沒可能等到31/3睇吓自二收唔收才決定的,當然自2可能根本冇收你,你走去主動叫人唔好收,係有啲面懵。為咗仔女有咩面懵嘢阿媽未做過?

樓下擔心自二學校唔受理的問題,你攞埋自行表家長聯、學生資料表、身分證去學校,寫埋信去學校。我唔係學校唔敢擔保佢會唔會理你,但按常理諗,自2學校亦大把學生揀,沒需要夾硬收一個一定唔會讀的學生。

你亦可選擇要直資,咁就完全唔使通知自二

自2收左先再考慮啦。

你去直資交左留位費先,再等埋31號中學嘅公佈,如果唔合你心意,咪讀直資囉。

回覆樓主

感謝各位意見

醒目開學勳章

fanny0806 發表於 21-3-23 11:15
你去直資交左留位費先,再等埋31號中學嘅公佈,如果唔合你心意,咪讀直資囉。
...

簽名被屏蔽

mall 發表於 21-3-22 14:58
我們也是一樣,不想入自2,但很想等自1的後補,又去不到大抽獎

我仲慘, 自—1c 自2 2A  無直資 , 岩呈三 好大機會上返1C , 原本應是邊緣人 ,而家想放棄自2  ,希望大抽獎  若最後真的入自2,就唯有7月敲門

回覆 steven2008 的帖子

慘,same here... 自二太保守

steven2008 發表於 21-3-23 18:21
我仲慘, 自—1c 自2 2A  無直資 , 岩呈三 好大機會上返1C , 原本應是邊緣人 ,而家想放棄自2  ,希望大 ...

你點會知道得咁仔細?學校替你估的嗎?

rainbowcov 發表於 21-3-23 10:31
是呀, 所以有些學生31/3 只收到自二電話, 但7月放榜是自一收了。

自一後備收了?呢個情況幾特別。
‹ 上一主題|下一主題