用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔想揀phy chem econ m2
樓主: josejandy
go

阿仔想揀phy chem econ m2

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:02
chem,bio,econo,m2 這個組合有咩優劣?如果無打算讀工程,是否可以不讀phy?

這個組合“優”多於"劣"好多,因為這組合响大學揀課程已經有好多選擇了。是的,唔會讀工程不同揀Phy,但喜歡Phy另計。

回覆 happyfamilybaby 的帖子

冇特別優劣,有機會 M2 某啲課題比有讀 Phy 嘅同學花多少少時間去理解,但都唔會話好大差距。唔讀工程可以唔讀 Phy。

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:03
大多數講m2,好少人講m1,點解呢?

我囝讀Phy, Chem, Econ, M1.

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:03

咁啱哩期多EK人讀M2而矣!我女D表妹們就比較多讀M1,佢哋個群組成日講M1,阿女搭唔到咀。

唔係㗎! 我女佢地級修M1多過M2。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

elo1616 發表於 21-4-3 20:20
我囝讀Phy, Chem, Econ, M1.

其實,PhyEcon+M1係好好的組合,M1既可以配合到Phy,又可以配合埋Econ,當然Phy配合M2係最最最好,但M1裏已經有Phy想要的知識已很足夠用。

YmOra 發表於 21-4-3 21:41
其實,PhyEcon+M1係好好的組合,M1既可以配合到Phy,又可以配合埋Econ,當然Phy配 ...

呀囝學校數學成績Top 25名先可以揀M2, 25-50 只可以揀M1... 不過如果諗住到外國留學讀Science 或  Engineering, 好多時大學係要求M2 成績, M1 未必接受.

elo1616 發表於 21-4-3 21:55
呀囝學校數學成績Top 25名先可以揀M2, 25-50 只可以揀M1... 不過如果諗住到外國留學讀Science 或  Enginee ...

有時就係俾去外國讀書對M1M2的要求的不同而產生煩惱,個人認為,現階段無辦法,但,多一兩年可能有機會改變,可能M2班有望多開班數,因為,隨著大學對數延的重視和學習時數的增加,數延有機會走上"正規課堂"樹教學,咁M2班就有望開多一班了。

elo1616 發表於 21-4-3 21:55
呀囝學校數學成績Top 25名先可以揀M2, 25-50 只可以揀M1... 不過如果諗住到外國留學讀Science 或  Enginee ...

普遍係男仔喜歡揀M2,女仔喜歡揀M1,M2較M 1深,而男生通常數理較強一般亦喜歡修M2,工程同M2都係較多男生嘅選擇。

大學商科咪讀M1好啲囉,所以咪女仔岩啲,女校若只有M2無M1就奇啲~~~

1998Ruby1998 發表於 21-4-3 10:37
回覆 happyfamilybaby 的帖子

冇特別優劣,有機會 M2 某啲課題比有讀 Phy 嘅同學花多少少時間去理解,但都 ...
如果想讀醫,不讀phy是否無影響呢?

happyfamilybaby 發表於 21-4-13 09:57
如果想讀醫,不讀phy是否無影響呢?

無影響!

Chem係必修。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 21-4-4 02:08
大學商科咪讀M1好啲囉,所以咪女仔岩啲,女校若只有M2無M1就奇啲~~~

我哋女校去年好多人 drop M1, 本來兩組成 30+人,而家 M1/2 各約 20人。

YolandaTam 發表於 21-4-13 13:16
我哋女校去年好多人 drop M1, 本來兩組成 30+人,而家 M1/2 各約 20人。

唔好意思,理解唔到,為何本來"兩組成30+人",就當最大可能性係39人為總數,e+M1或M2"各"約20人,即最少可能性為總數40人,咁咪無人drop反而有1人加入嗎?!

YmOra 發表於 21-4-13 16:22
唔好意思,理解唔到,為何本來"兩組成30+人",就當最大可能性係39人為總數,e+M1或M2" ...

唔好意思,等我講清楚少少:
(去年)中四:兩組M1 共30+ 人, 一組M2 32人,即M1,2 合共超過60人
(今年)中五:一組 M1 約20人,一組 M2 約20人,即  M1,2 合共只得 40+人

YolandaTam 發表於 21-4-13 16:28

唔好意思,等我講清楚少少:

哦!ic清楚明白晒。thx.thx