用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔想揀phy chem econ m2
go

阿仔想揀phy chem econ m2

應該會好辛苦。。。有無人可以分享下經驗

josejandy 發表於 21-3-22 12:23

高中課程有邊個唔辛苦?只要有興趣就好辦事,否則就拉牛上樹。

phy M2~數學好問題不大,都係了解後計計計
Chem~比較多野記
Econ~比以上科目相對易讀易明

加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

讀4個選修科就一定預咗要付出努力,辛苦亦必需要預咗,不過,你哩屆開始會比我們的幸福,因為"改革"後你們可以釋出250小時學習時數,對要應付4x應該不成問題,起碼比起我們這一屆嚟講已經係。

gracelam 發表於 21-3-22 13:10
高中課程有邊個唔辛苦?只要有興趣就好辦事,否則就拉牛上樹。

phy M2~數學好問題不大,都係了解後計計計 ...

多謝師姐

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆樓主:

我女都係讀呢幾科。
phy - 市面教科書各有不足,視乎老師點教點出題,如果老師好,功課到位,呢科係最少嘢讀,否則會係最挫敗嘅一科。
chem  - 普遍人話多嘢記,但我女認為唔係,好多嘢係由 microscopic world 原理出發,明咗就唔駛死記。
M2 - 鍾意嘅人會好迷呢科,唔鍾意嘅連 mathematical induction 都捱唔住,但有一點肯定,要花時間,要專心。
Econ - 數學邏輯強嘅人唔需要担心, 惟一係 factor of production 部份嘅 economies of scale, payment 兩項因為以傳統工業為背景,現今學生比較難理解,必要時要死記。

辛苦就一定㗎啦,不過努力係有回報嘅,由其人哋得6科你揀8科,大學收生時會有明顯優勢。

我仔而家就係修 Phy+Chem+Econ+M2,說實話係好忙㗎,時間分配要掌握得好才能兼顧。有同學讀一年頂唔順就 drop ,有人 drop phy /chem 亦有人 drop M2,視乎小朋友自己嘅能力。
咁多科入面 Chem 用我仔時間係最多,若數學及思維能力強基本上 Phy/Econ/M2都唔驶用太多時間,甚至算輕鬆,須然我仔成績冇問題,但眼見部份同學修6-7科真係舒服好多,功課都少好多,所以都曾經掙扎過好唔好 drop,不過最终佢都係選擇堅持。

YolandaTam 發表於 21-3-22 14:04
我女都係讀呢幾科。
phy - 市面教科書各有不足,視乎老師點教點出題,如果老師好,功課到位,呢科係最少嘢 ...

我仔同你女剛剛相反,可能男仔數學及思維力較強,數/M2 呢啲我仔花時間唔多,用响 Chem 時間先係最多,而你女女要不停操數,用响數嘅時間就最多。

其實好睇要拿甚麼grade
興趣和能力都好大影響

冇乜科係唔辛苦,要付出先有收穫嘛!

Econ 係裏面最大路最多資源,最容易搵到補習老師,而且要合格一啲都唔難。但呢科要衝星,份卷一定要啱 90% 以上,冇 90% 一定冇星。

Phy 就非常睇學校,挫敗感最高嘅科目之一,Quiz 同 Test 唔合格係常有發生,唔明就係唔明。但數感邏輯強嘅人就真係可以一點即刻通。

Chem 相比 Bio 其實少好多野背,相比 Phy 更容易理解。

M2 評論唔到。

讀phy,chen,Bio,M2仲辛苦,努力

王家爸爸    發表於 21-4-1 15:28

bearbear2003 發表於 21-3-22 21:36
讀phy,chen,Bio,M2仲辛苦,努力

認同這組合會辛苦,不過,有些"熱愛"理科嘅同學仔反而覺得容易讀,佢哋分享只要上堂和實驗課專心DD上就已經有七八成的學習,再要花時間讀嘅實際唔多。

回覆樓主:

想問問如果中四讀中英數phy Chem M2通識7科.是否科目數量正常不算多?

YmOra 發表於 21-3-23 08:41
認同這組合會辛苦,不過,有些"熱愛"理科嘅同學仔反而覺得容易讀,佢哋分享只要上堂和實驗課專心DD上就 ...
始终Chen 同Bio都要花比較多時問去記,相對來講要辛苦,而目三科都要SBA共讀8科,efford一定相對多,Econ相對易,又不用SBA.

花時間的程度 bio>chem>phy>econ>m2

M2呢, 若數理強而有志於 數理engine 發展要攞高grade的亦不太難, 因 5+ Rate 比其他科高好多⋯
若唔打算讀 數理engine 但求合格好使有科 Full math 方便海外升學, 要合格亦不難,因dse合格率亦遠比其他科高

4core + 3electives + m2 共8科
環顧香港d大學的入學要求 , 冇一個科系是會重點睇晒8科成績的...
學生到時可因應能力興趣 , 目標學系, 策略性地避重就輕,重搥去溫習主力科目
而這亦是 dse 比 ib 着數的地方

bearbear2003 發表於 21-3-31 21:36
始终Chen 同Bio都要花比較多時問去記,相對來講要辛苦,而目三科都要SBA共讀8科,efford一定相對多,Econ相 ...

明白,不過,我和女兒反而喜歡PhyChemBio裏的SBA,因為認真DD做,要取高分應該唔難。可惜,出年取消這類科目之SBA,要一試定優劣。

YmOra 發表於 21-4-1 13:08
明白,不過,我和女兒反而喜歡PhyChemBio裏的SBA,因為認真DD做,要取高分應該唔難。可惜 ...
即係今年中三的,無SBA這個平時分?

1998Ruby1998 發表於 21-3-22 19:53
冇乜科係唔辛苦,要付出先有收穫嘛!

Econ 係裏面最大路最多資源,最容易搵到補習老師,而且要合格一啲都 ...

chem,bio,econo,m2 這個組合有咩優劣?如果無打算讀工程,但想讀醫,是否可以不讀phy?

小鹿揀學校 發表於 21-4-1 09:08
花時間的程度 bio>chem>phy>econ>m2

M2呢, 若數理強而有志於 數理engine 發展要攞高grade的亦不太難, 因 ...
大多數講m2,好少人講m1,點解呢?

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:01
即係今年中三的,無SBA這個平時分?

不,只是EDB因疫情影響下,決定出年考DSE學生响今年嘅PhyChemBio不用做SBA部份。

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:02
chem,bio,econo,m2 這個組合有咩優劣?如果無打算讀工程,是否可以不讀phy?

即時諗到嘅係喺微積分裏面關於 trigonometry 應用題要多花時間理解個 scenario, 仲有 vector 要多花時間理解。