用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 4月要返曼城開學, 有咩機可以坐?
go

[英國] 4月要返曼城開學, 有咩機可以坐? [複製鏈接]

4月重未有直航機, 點算?! 請問回曼城既同學, 你地坐咩機返去?
   2    0    1    0

過客 發表於 21-3-22 08:47
4月重未有直航機, 點算?! 請問回曼城既同學, 你地坐咩機返去?
瑞士航空喺ZRH轉機,或者Lufthansa喺FRA轉機,應該係最平最方便既選擇。

王家爸爸 發表於 21-3-22 09:16
瑞士航空喺ZRH轉機,或者Lufthansa喺FRA轉機,應該係最平最方便既選擇。
Thanks!
已查 Lufthansa, 要轉2程機 及 瑞士航空轉機時間得 55 mins, 冇其他時間可以選擇.

想問如坐 CX, 在倫敦 Terminal 2 去 Terminal 5 轉 BA, 行過去 Terminal 或是一定要坐接駁車過去?  會不會很複習?  

過客 發表於 21-3-22 09:56
Thanks!
已查 Lufthansa, 要轉2程機 及 瑞士航空轉機時間得 55 mins, 冇其他時間可以選擇.

如果你唔想轉太多次,可以考慮荷航,KLM,轉一次機。但入左荷蘭境有無針對COVID-19 的安排,你要CHECK下先。

Thanks!
倫敦 Terminal 2 去 Terminal 5,可以行過去,亦有地鐵(印象中係免費既),跟指示就得。

Thanks!
另外瑞士機場唔大,55分鐘一定夠。如果香港去瑞士嗰程有延誤,航空公司會搵人係落機橋口等你,用電動車接你過去坐第二程(以前係咁,唔知道有無改)。

過客 發表於 21-3-22 08:47

CX london, 之前call 定車 or 到步 call uber。D 同學係咁返的!

sunny.moon 發表於 21-3-22 11:37
CX london, 之前call 定車 or 到步 call uber。D 同學係咁返的!
但曼城重要北上, 坐成起碼 6小時以上先返到去學校, 車費唔野小外, 有冇司機會接單?

德航停左
Qatar及 Emirates 在red List之內唔得
Turkish airlines仲飛緊只係做Covid test
Swiss air 有55分鐘都足夠
荷蘭航空KLM 飛緊, 只係做Covid test ,留意15歲以下一定要做UM,成2500蚊架.同埋UM服務停至3月31日,未知4月會唔會再停.
國泰駁英航留意4月1後仲會唔會轉埋做下午出發,因為3月份既機轉晒下午出發,如果轉左下午就會駁唔到機去Man架喇.
英航駁英航,暫時下午機出發至4月16日,所以唔會駁到機上Man,暫時4月17日起出發未知英航會唔會延續改埋下午飛,如果佢又係下午出發,咁又係駁唔到去Man,要留意.

過客 發表於 21-3-22 12:01
但曼城重要北上, 坐成起碼 6小時以上先返到去學校, 車費唔野小外, 有冇司機會接單? ...

6小時多,如果call車,應該差不多要£300。坐轉機啦,輕鬆轉機,簡單一點,行李又直達Manchester。

cfs 發表於 21-3-22 12:30
德航停左
Turkish airlines仲飛緊只係做Covid test

你做的資料搜集,非常全面。大家有需要,一定要直接向你請教,快靚鄭 :)

cfs 發表於 21-3-22 12:30
德航停左
好詳細, 好謝多謝幫忙

過客 發表於 21-3-22 12:53
好詳細, 好謝多謝幫忙
大家唔好客氣,我以4月1至17日航斑資料比較,今日睇既,日日都有轉變,再留意下喇.

醒目開學勳章

Thanks!

T2去T5可以搭地鐵, 免費的

Free London Underground services and shuttle trains are currently available for Inter-Terminal Transfer between Heathrow Terminals 2&3 and Heathrow Terminal 5

Please note that a Transport for London Oyster card or contactless payment mechanism is required to activate the ticket gates on London Underground services, but you won’t be charged for your journey as long as you only travel between terminals.

3b 發表於 21-3-22 13:25
T2去T5可以搭地鐵, 免費的

Free London Underground services and shuttle trains are currently availa ...
Thanks!
對未去過倫敦轉機既學生哥, 要用張車卡先搭到地鑯, 真係有 D 難度

過客 發表於 21-3-22 14:29
Thanks!
對未去過倫敦轉機既學生哥, 要用張車卡先搭到地鑯, 真係有 D 難度

Heathrow T2 轉去 T5 坐地鐵可以用debit card唔會扣錢

醒目開學勳章

summerhotel1 發表於 21-3-22 14:49
Heathrow T2 轉去 T5 坐地鐵可以用debit card唔會扣錢

以前好似要用debit card出一張免費票, 現在都是嗎?

醒目開學勳章

過客 發表於 21-3-22 14:29
Thanks!

機場指示好清楚, 對於已經在英國留學的學生唔困難的, 但現在沒有直航機, 你的小朋友可能要在倫敦機場酒店住一晚再轉機, BA只有早上9點和下午3點半有機飛MAN

3b 發表於 21-3-22 14:58
以前好似要用debit card出一張免費票, 現在都是嗎?

印像中可以直接用debit card喺閘口拍卡就入得, 唔需要去售票機出一張免費票。
希斯路機場範圍內出閘都係唔會扣錢。

醒目開學勳章

summerhotel1 發表於 21-3-23 07:29
印像中可以直接用debit card喺閘口拍卡就入得, 唔需要去售票機出一張免費票。
希斯路機場範圍內出閘都係唔 ...

謝謝! 我的記憶是7/8年前, 之後用Oyster card就無理到
‹ 上一主題|下一主題