用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: butterflyTim
go

....  

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-3-22 09:29
連選科都要放入考慮清單,可能,連大學選科都要在其中了,環環相扣~~~
...

有架,所以我一早研究埋的中學既高中科目。有的有套餐唔啱的話,一早係個list foul左先。

又試過係升中簡介會直接問間中學有冇心儀果幾科的高中combo

我郡想知多D。HY好似爭得好厲害。中四好易讀唔到喜歡的科。SPCC好簡單,100%可以。
SPCS 和 DGS 呢?

取捨真係唔容易。。會唔會寫一寫自己對中學嘅期望,最想要邊啲嘢,而其中又最優先考慮邊啲嘢,十分適合同頂級係呢啲方面係唔係打和,十分適合有冇缺憾,吃力係唔係唔撿頂級嘅唯一原因。。

IYY 發表於 21-3-24 12:28
對, 很多時未必如意, 所以有 plan B。我大仔比較活潑, 樣樣肯試, 面試不會怯場, 順利升入傳統 band 1 英中 ...

找到適合的中學係最好

222magmag 發表於 21-3-21 17:42
有朋友不讀SPCC,比人勁閙話傻。
其實每個家庭都有唔同想法...對我而言真係沒有所謂最好...尤其是而家上到嚟高小就嚟中學,睇返小朋友自己咩性格,都要關顧下佢嘅諗法!始終書係佢讀唔係我讀!佢覺得舒服自在有自信就好!

YmOra    發表於 21-3-26 07:26

222magmag 發表於 21-3-21 17:42
有朋友不讀SPCC,比人勁閙話傻。

個人認為,別人愛點說咪由得別人,最緊要孩子搵到間"合適"嘅中學就是了。將來入唔入到U咪就知道是否選擇錯誤。

放棄"勁校"去D"唔神"嘅中學就讀,六年後如果仍然上到大學讀到自己心儀的學系,回頭一想,當年放棄神校最終結果也不受影響,可見沒有揀錯路沒有行錯路,但,若然六年後上不到大學讀書,回頭一想,好彩一早放棄神校才不至於年年墊底自信心盡失,及早放棄又似乎理所當然,因為孩子似乎不太適合讀這麼神的中學。

神校的讀書氣氛好啲,如果小朋友接受到每個星期有排山倒海的測驗,當然要温書要付出,可以讀神校!我相信神校考公開市成績甘好,係操返黎,世上没有不勞而獲的事情!

最後,入唔入到神校,讀唔讀神校,都係小朋友用自己的努力去爭取面試及結果,小朋友要自己選擇讀或者唔讀,她讀六年,她是用家!就算選左神校,如果唔適合,小朋友入返津校都唔難!

lsy123 發表於 21-3-26 07:57
神校的讀書氣氛好啲,如果小朋友接受到每個星期有排山倒海的測驗,當然要温書要付出,可以讀神校!我相信神 ...

我相信在現今教育制度之下,絕大部份學校,功課考測都會繁多。
神校之所以成績特別好,係功課考測均重質不重量,有一定難度及思考度,機械操作式功課少之又少。

回覆 fatman69 的帖子

绝对認同,尤其是數学,啲challenging exercises 特別深!

lsy123 發表於 21-3-26 09:06
回覆 fatman69 的帖子

绝对認同,尤其是數学,啲challenging exercises 特別深!

中英的要求就更加高。考測都係紙筆上的表達,反而功課有很多以presentation形式進行,對學習方面就更加全面。

老實說,我覺得如果小朋友學習自律高,入到哪所中學,都有能力考上大學。而之所以我們有選神校,是因爲我覺得神校能提供更廣闊的國際視野,也能幫助小朋友走出自己的小小舒適圈。始終,中學階段對每一個人的世界觀,價值觀影響頗大。

純粹個人睇法,其實好多"非神中"已經有好多擴闊視野的機會,反而時不時聽到"神中"把很多機會只投放响"神中之神級學生"樹,不是人人皆有機會。

AL1987    發表於 21-3-31 15:35

fatman69 發表於 21-3-26 08:57
我相信在現今教育制度之下,絕大部份學校,功課考測都會繁多。
神校之所以成績特別好,係功課考測均重質不 ...

我認同神校係"重質不重量"的教學法,亦相當成功,但,仍然要配合學生的"個性",不適合嘅也是讀唔上,吸收唔到。