用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: butterflyTim
go

....  

tsangnamnam 發表於 21-3-21 20:33
頂級名校的誘惑 確實唔容易放低
“家長揀錯咗”哩個包袱同埋內疚更唔容易克服

同意,因佢係用家,點都唔會怨你先

回覆樓主:

寶劍鋒從磨勵出
梅花香自苦寒來

開心6年好快過,到時再煩過!

fatman69 發表於 21-3-21 20:52
寶劍鋒從磨勵出
梅花香自苦寒來
勁!

醒目開學勳章

butterflyTim 發表於 21-3-21 09:24
如果2間都收, 怎選擇? 那樣開心些?
識啲神校家長當初都咁諗,反而小朋友自己一早有決定,講真神校收得嘅都應該有獨立思考(我識親嘅都幾成熟),不如返去問問自己小朋友意見啦

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-3-21 10:08
讀得吃力點評估?好似SPCC個個都勁所以要出盡力?
唔一定,有啲都幾hea

回覆樓主:

我會睇埋 高中選科的安排,聽到有位家長囡囡讀女校直資,成績是中下,選擇唔到喜歡的科目。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-22 08:10
我會睇埋 高中選科的安排,聽到有位家長囡囡讀女校直資,成績是中下,選擇唔到喜歡的科目。
...

見到有同學中四再去考插班,我估都係類似原因。
不過升中時,小朋友有時興趣愛好,擅長科目還未明確,家長再考慮埋揀科,真係更加迷茫。

我覺得至少要知道目標學校揀科安排,大部分同學大致讀6科還是7科,有機會揀的科目開幾班,入讀比例。

b3410 發表於 21-3-22 09:03
見到有同學中四再去考插班,我估都係類似原因。
不過升中時,小朋友有時興趣愛好,擅長科目還未明確,家長 ...

連選科都要放入考慮清單,可能,連大學選科都要在其中了,環環相扣~~~

mcl203 發表於 21-3-22 09:29
連選科都要放入考慮清單,可能,連大學選科都要在其中了,環環相扣~~~
...
如果小朋友志向遠大,一早已經知道放向,的確可以上直路

b3410 發表於 21-3-22 09:33
如果小朋友志向遠大,一早已經知道放向,的確可以上直路

咁條直路又可以長啲,碩/博都要入清單~~~

揀佢自己想入嘅學校。用家都 11、12 歲,知道自己想要乜。

mcl203 發表於 21-3-22 09:42
咁條直路又可以長啲,碩/博都要入清單~~~
如果考慮埋下一代入讀碩博的問題尼?

medicine 發表於 21-3-22 10:37

讀碩士已經好普及化,再過10年可能係CV必備。

medicine 發表於 21-3-22 10:37

仲有 x 幾?一世人流流長~~~

IYY 發表於 21-3-21 15:32
樓主, 視乎你講的是哪一間公認頂級。

如果是DGS 級數或以上, 就睇囡囡鬥心同AQ 如何, 能否處理壓力。

從幼兒園到小學到升中,已經曆了第三次了。做父母的怎不會想小朋友入讀好學校(如SFA、DG、SPCS等),耐何很多因素如能力、人脈、臨場表現等等未能如願,有否遺憾?當然有,但亦不會坐以待斃,相信大家都有back up plan 的。好奇怪,入唔到wish lists, 但入到back up plan, 卻小學讀得好開心(病左無學返會喊),現剛升中學又級10內(都係1C英中),反影出往往有天意,而祂所幫你的最好安排,卻不一定是你所祈求的。只能盡人事,由天命,而天很多時會安排最好的給我們。

回覆 一家三口 的帖子

同意。這也是一個很重要的因素。

butterflyTim 發表於 21-3-21 09:24
如果2間都收, 怎選擇? 那樣開心些?

取決於孩子的"個性",捱得苦的會建議揀讀得辛苦又與成績成正比嘅頂級中學,若不,會建議十分適合且讀得開心的中學,讀得"若"唔緊要,最緊要有收穫,相反地,又苦又無收成嘅話,好明顯這種中學不會"適合"孩子成長。

200904 發表於 21-3-21 10:03
一定會選讀得開心的,我一直認為開心能促發學習「細胞」,不開心會抑制「學習細胞」
...

絕對認同,在校內不愉快,跟本所有最基本知識都冇可能聽得入腦!

200904    發表於 21-3-24 11:07

點都好千祈吾好為左家長自己既虛榮心態幫佢揀,如果撇除了呢個心態分析完後,都係覺得名校好就比佢讀名校,樓主出帖都係似過吾到呢個心理關口。另外其實學校遠近都係一個好大因素,因有好多課外活動,所以要揀間近D嘅,如果每日都要用成兩粒幾鐘來回剩返既時間比人少左,時間就係本錢,即係個本都薄左咁每天都輸在起跑線了。

JojoDad 發表於 21-3-24 06:49
從幼兒園到小學到升中,已經曆了第三次了。做父母的怎不會想小朋友入讀好學校(如SFA、DG、SPCS等),耐何很 ...
對, 很多時未必如意, 所以有 plan B。我大仔比較活潑, 樣樣肯試, 面試不會怯場, 順利升入傳統 band 1 英中。但輪到細佬, 是一條怕羞草, 考不入哥哥就讀的中學, 好彩有盡報二線直資, 從中挑一間自己喜歡的升讀。現在讀了大半年, 成績中上, 輕鬆又開心。  
或者如你所說: 盡人事,由天命,而天很多時會安排最好的給我們。