用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: butterflyTim
go

....  

緊記,成績事小,青春期已好大變化。
建立自信vs 遺憾陰影。
如何選擇,家長能清楚孩子性格,作出選擇。

讀書應該係一件開心既事,如果讀得辛苦吃力就要諗諗,係方法唔啱,定個人資質問題。冇人會認衰仔,但事實上禀賦呢家野真系有高低之分㗎。

有朋友名校級頭,去到神校都辛苦,因以往都是父母谷出來; 亦有朋友二線校去左後讀得好好,因她是主動學習形,自己會定時溫書。只有返左學讀左一排先會知。

樓主, 視乎你講的是哪一間公認頂級。

如果是DGS 級數或以上, 就睇囡囡鬥心同AQ 如何, 能否處理壓力。

如只是屯門陳瑞芝, 就可跟囡囡 preference 揀學校。

要睇用家心態,遇強愈強型可能更會發揮小宇宙,但我自己偏向幫用家揀開心型,用家自己就覺得跟住全班勁人一齊進步會好熱血~

butterflyTim 發表於 21-3-21 09:24
如果2間都收, 怎選擇? 那樣開心些?
如果樓主係問「那樣開心些?」好似你個標題已肯定了答案是前者?
入到自覺十分適合的讀得開心vs公認頂级的但會讀得吃力

PTL_L 發表於 21-3-21 11:30
揀十分開心適合的。
小朋友既舊同學入咗公認頂級神校(唔知係咪同你講埋同一間呢?)開學中期,小朋友同同 ...

其實 做返普通人反而好開心喎。囡話作普通人,可以放下偶像包袱,放飛自我,做自己喜歡的事,不用擔心老師點睇。

IYY    發表於 21-3-21 16:23

b3410 發表於 21-3-21 16:06
其實 做返普通人反而好開心喎。囡話變作普通人之後,可以放下偶像包袱,放飛自我,做自己喜歡的事,不用擔 ...
所以就要睇下小朋友自己諗唔諗得通,亦希望佢父母都知自己小朋友面對緊既struggle,同佢傾下,等佢開懷一點,積極面對。

butterflyTim 發表於 21-3-21 09:24
如果2間都收, 怎選擇? 那樣開心些?

怎選擇:看你孩子的能力、性格,然後分析在兩間學校可能碰到的情況跟孩子溝通,然後基於孩子的想法和你的判斷來做決定。。。根據標題,你其實已經做了判斷,所以這個問題不成立。

哪樣開心些:開心包括兩方面:孩子方面和家長方面。根據標題,小孩子會開心些,所以這個問題對孩子來說也不成立。但是,對家長來說剛好相反,因為家長有虛榮心,放棄“頂級”就不能滿足家長的虛榮心,所以家長會不開心。

所以問題應該是:如果我為孩子選擇一間他/她會讀得開心的學校,而放棄了一間能滿足我虛榮心的頂級神校,我的選擇對嗎?我應該感到開心嗎?

PTL_L 發表於 21-3-21 11:30
揀十分開心適合的。
小朋友既舊同學入咗公認頂級神校(唔知係咪同你講埋同一間呢?)開學中期,小朋友同同 ...

果位同學,仲未能放低小學嘅光環或包伏~~~

b3410 發表於 21-3-21 16:06
其實 做返普通人反而好開心喎。囡話變作普通人之後,可以放下偶像包袱,放飛自我,做自己喜歡的事,不用擔 ...

包袱,可以係來自週邊壓力~~~

b3410    發表於 21-3-21 17:10

mcl203 發表於 21-3-21 16:29
果位同學,仲未能放低小學嘅光環或包伏~~~
認同。感覺佢父母都是非常緊張成績的。

PTL_L 發表於 21-3-21 16:45
認同。感覺佢父母都是非常緊張成績的。

佛系家長~~~

有朋友不讀SPCC,比人勁閙話傻。

放棄頂級真是不容易,前面所提家長的虛榮心未必有,但反而其他人10個有9個講到好似由小朋友自己就簡,害左佢一世,呢種包袱更大。小朋友預左頂級入到去會nothing 但佢因為地點原因,最後簡左另一間自覺要努力才會合適及讀得開心既。雖然大半年後,我都有懷疑有冇俾佢簡錯,但小朋友仍覺得簡得啱,讀得開心。

揀讀得開心,學校生活應該快樂無憂。我頂得住身邊聲音,比小朋友自由選擇

選擇學校同自己理念相同學校

頂級名校的誘惑 確實唔容易放低
“家長揀錯咗”哩個包袱同埋內疚更唔容易克服

我女女比我放得開
佢同我講 因為都是好學校 無論點揀 最終都會有些遺憾的
這是很正常的想法和心情
但是揀咗後 佢會享受自己擁有的 這樣就會開心

02413124 發表於 21-3-21 20:09
放棄頂級真是不容易,前面所提家長的虛榮心未必有,但反而其他人10個有9個講到好似由小朋友自己就簡,害左 ...

個人認為,名氣中學係中學階段,係爭取機會擴闊視野會有優勢,當然,視乎家長嘅睇法和取向,11歲嘅小朋友似乎應該仲係未能理解~~~

mcl203 發表於 21-3-21 20:36
個人認為,名氣中學係中學階段,係爭取機會擴闊視野會有優勢,當然,視乎家長嘅睇法和取向,11歲嘅小朋友 ...

對,exposure 會唔同,記得開學冇幾耐一次課外活動請到LSE 既師兄黎做guest speaker。呢2日參加國際性既比賽亦大開眼界。所以樓主亦可以睇下有冇另一間選擇。