用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

Deleted
大家都係緊張小朋友
一人少句
見到spb db pkc都有得復課,又諗起當日放左offer,所以有d失望
唔好意思

ss11221322 發表於 21-3-20 22:32
小一2月尾返左2星期忽然停課,
改為俾二年班至六年班返學,
問學校又唔講幾時有得復課,

我好懷疑你係咪港小家長,你講嘅同真實好大出入。

港小小一之前返左兩個星期,然後三月其他級別(2/3/4/5年級)先至各自返一星期或一星期多幾日。要講唔公平,係都其他級別出聲先....

如果樓主真係港小家長,麻煩睇多次回校面授通告,22/3至31/3係二年級「及」五年級,並不是二年級「至」五年級。

ss11221322 發表於 21-3-20 22:32
小一2月尾返左2星期忽然停課,
改為俾二年班至六年班返學,
問學校又唔講幾時有得復課,

無論學校持甚麼理念和教學方法,始終都受制於本地制度,  呈分大晒要操,便要比咗D quota 小六,  其他班級番得好少,除非完全沒有呈分又一條龍的國際學校,否則好多津私都係咁分配,但公平起見應該P1-5每級分D,如你所說的是正確沒有誤會,建議P1家長應該一起向學校反映下,因為這個情況可能會持續到暑假。

其實唔關港同事。反而應該問下點解唔合面恢復面授……都係講緊半日咋!

是否之前小一返的多?
因為有些學校,之前儘量安排小一返多d, 儘快適應。不過依家其他年級都有返學需要,就輪流返。

無論如何,每一級的學生都想返學,真係要問問EDB,如何先可以全部返---半日而已,唔食飯。
依家所謂1/3,再搞半日,其實大家只返到1/6

真係一諗到DEB神操作就

b3410 發表於 21-3-21 10:13
是否之前小一返的多?
因為有些學校,之前儘量安排小一返多d, 儘快適應。不過依家其他年級都有返學需要,就 ...

Deleted

cafeva 發表於 21-3-21 09:58
其實唔關港同事。反而應該問下點解唔合面恢復面授……都係講緊半日咋!

學校通告有解釋,大家都覺得合理,如果覺得唔合理可以指出,但唔係話學校無解釋

回覆樓主:

你小一二月尾有得返兩個星期已經好好喇。
港島區兩間名私小九月開學返咗兩三個月就停到現在,反而見津校仲番得多啲。

kimlam953 發表於 21-3-21 10:59
學校通告有解釋,大家都覺得合理,如果覺得唔合理可以指出,但唔係話學校無解釋
...
我覺得整件事EDB責任最大,家長,學校,老師都suffer 緊
教局應該有所作為,令大家都返到學

b3410 發表於 21-3-21 13:10
我覺得整件事EDB責任最大,家長,學校,老師都suffer 緊
...

Can’t agree more

不過我想分享下點解我覺得港小做法合理。因為我細女幼稚園就係堅持全校復課,結果返學第二日因有學生家人感柒而全校又要再停接近三星期,因為要等檢測結果,不是只停14日咁少....堅持全校復課,無事的話當然會怪無復課學校做乜唔理學生面授需要;有事的話又會話做乜要堅持復課,芒顧學生安全.....唉....作為家長,除左認真睇通告外,可否又為各方面想一想佢地嘅難處呢?

kimlam953 發表於 21-3-21 14:14
Can’t agree more

不過我想分享下點解我覺得港小做法合理。因為我細女幼稚園就係堅持全校復課,結果返學 ...
如果有多啲明事理有同理心既家長就好喇。我們家長群,望穿秋水希望可以返學,結果終於有得返數日,又嫌一返學就考測,唔俾足夠時間小朋友適應停課已久再復課既心情;又有啲嫌做咩要之前學都冇得返,一返學就考測,仲有嫌份卷冇減數量;又嫌復課後校車兩部變一部,搞到小朋友遲咗放學,好肚餓!
唉,究竟想點呀?嘈人點解冇服務又要俾校車錢時又點呢?要求人地免校車費、俾半費?做人要公平啲,唔可以著數自己攞哂,咩都係從自己出發考量,都關顧下別人。

kimlam953    發表於 21-3-22 10:50

HKUGA p.1 除咗暑假返咗兩星期適應週外,當教育局宣佈可返1/3 學生時,學校係先讓小一及小六學生回校上課。每次安排校長都有出通告解釋,甚至專誠拍賀年片給小一生,以作鼓勵支持。另外,校長亦公開講過如果家長照顧上有困難,歡迎向學校聯絡及帶小朋友上學在校上網課,讓家長們抖抖氣.........

請問樓主何來港同小一生無得返學?

b3410 發表於 21-3-21 13:10
...

非常同意啊⋯⋯

其實樓主,你哋2月尾已上2星期,照計3月都應該輪到其他年級啦⋯⋯我哋學校小一要到3月尾先有得返呀

回覆樓主:

Del

ss11221322 發表於 21-3-25 09:50
出左通告喇,
復活節後淨係小一無得返呀,
如果真係有心嘅,就應該早啲做檢測,俾小一有得一齊復課啦

4月19日全校復課喎

kimlam953 發表於 21-3-25 10:05
4月19日全校復課喎

Del

ss11221322 發表於 21-3-25 10:29
12號二至五年級返
12-16號教職員做檢測
19號*如果全校職員檢測陰性*才可以全校復課

你又是將個「及」睇左「至」......

好救命.........

kimlam953 發表於 21-3-25 10:30
你又是將個「及」睇左「至」......

好救命.........

Del

ss11221322 發表於 21-3-25 10:32

我無睇錯

我直接貼上黎,等其他人望下係「及」定「至」!?

ss11221322 發表於 21-3-25 10:32

我無睇錯

仲有之前通告,我睇唔到三/四年級有返過三個星期喎!你講嘅好不盡不實,真係好居心叵測⋯⋯