用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 雙主修 Vs 雙學位的分別與普遍性
樓主: YmOra
go

雙主修 Vs 雙學位的分別與普遍性 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-3-28 11:02
明白。但讀得5年嘅課程都大約估計到你囡囡揀咩學系讀,咁揀多樣"主修科"係幾有"保障",我同阿女傾偈時都 ...

多謝,真係要努力。double major 另一難度係core多咗。你知啦,自選elective有得揀有信心嘅讀/出名易爆gpa嘅讀,但core 就哽唔哽都要頂硬上,唔夠努力會拉低gpa
讀大學都好忙呀,又要讀書,又要做兼職(最好同將來職業有關),又要出placement同intern(做過咩兼職義工又有影響),想keep住有hall住又要有貢獻,一日24個鐘都唔夠用

Charlotte_mom 發表於 21-3-29 20:28
多謝,真係要努力。double major 另一難度係core多咗。你知啦,自選elective有得揀有信心嘅讀/出名易爆gpa ...

這樣孩子一定可以成長不少,充實嘅大學生活經驗真係一生受用

咁!想問問,其實"雙主修"中有多個core部份,其實以學習"量"計與"雙學位"嘅差不多嗎?thx.thx

Charlotte_mom 發表於 21-3-29 20:28
多謝,真係要努力。double major 另一難度係core多咗。你知啦,自選elective有得揀有信心嘅讀/出名易爆gpa ...

當年阿仔選擇咗多年全宿嘅,就不用成日唔駛瞓,陪班大帝癲。但如果去Exchange,都要交那個學期宿費。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

HKU雙學位多數係Law 加文、商、政其一,九成九最後都係讀埋LLB畢業,變相更多人爭做律師。
‹ 上一主題|下一主題