用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 雙主修 Vs 雙學位的分別與普遍性
go

雙主修 Vs 雙學位的分別與普遍性 [複製鏈接]

如題,HKU或其他大學是否很普遍。thx.thx
備註:原先的帖子係(想請教下,HKU讀雙學位課程是否很普遍),現改為討論以上的新帖題。謝謝!
   4    0    0    0

三大都有双学位课程,数目不多,收生人数都不多,通常学生入学或第一年成绩好才有机会。

个別课程较受关注而已,例如BBA LLB,也有BEng  BBA是第二年才可以选。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-22 12:06
三大都有双学位课程,数目不多,收生人数都不多,通常学生入学或第一年成绩好才有机会。

个別课程较受关注 ...

ic。先謝謝你的回應,由於我响YouTube睇過一些分享片中有幾次都聽到HKU學生說學校好鼓勵學生選擇"雙學位"進修,有講審核嘅GPA要求不高甚至乎沒有要求,但有些學科仍然會要求一定程度的GPA,故想弄清楚HKU是否真的普遍地行雙學位學生的例子也多。

YmOra 發表於 21-3-22 13:37
ic。先謝謝你的回應,由於我响YouTube睇過一些分享片中有幾次都聽到HKU學生說學校好鼓勵學生 ...

我個人觀察「不是」普遍的現象。

大家平常心去面對一個學位,讀得好已經要好大努力,讀兩個學位,首先你都要證明自己在第一個學位已經游刃有餘,如果魚生粥,你做課程主任點會批准,另一個學系又點會收。

我見過兩間大學工程學院有雙學位,都係第一年工程,第一年第二學期了解是否有學生想讀BBA,如果有興趣就可能要跟商學院了解,大家情投意合,最後都係睇GPA。

當然我們不會干預大學自主,但擔心學生因為雙學位導致得不償失,不能左右兼顧。回覆是會加多一年,因為有些 common core,時間上是可以的,套餐總學分好似比兩課散叫合計低些。因為學生本人在工程已經係學霸,加個BBA在工程成績方面仍然是學霸。睇個別的GPA仍然保持水準,我們冇什麼意見。

其他學科我估計差不多情況,只係個別較多人注意的雙學位在 JUPAS 收生時已經講明雙學位課程,收生時已經考慮咗,自然不計GPA。

2jkidsfather    發表於 21-3-28 10:39
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得多數雙學位是以一個專業學位,搭個BBA。因為專業學位有學術評審及專業團體的專業評審,不能夠太少學分及亂咁嚟。BBA較自由,點搭都得。

BEng 加LLB同時讀就辛苦好多,學霸都死,不少人會有雙學位不過前後腳,先搞掂個BEng,再讀JD。

ANChan59 發表於 21-3-22 14:12
我個人觀察「不是」普遍的現象。

大家平常心去面對一個學位,讀得好已經要好大努力,讀兩個學位,首先你 ...

明白晒,好多謝你詳細的解說。thx.thx

你講得好啱,要擁有兩個學位,基本因素不可少,GPA正好反影自己的實力和能力,GPA唔高又真的無乜可能有能力修讀兩個學位呢!

YmOra 發表於 21-3-22 13:37
ic。先謝謝你的回應,由於我响YouTube睇過一些分享片中有幾次都聽到HKU學生說學校好鼓勵學生 ...
佢應該係講緊雙主修 而唔係雙學位港大雙主修係超級易 基本上無GPA要求

ILOVEMEDIC 發表於 21-3-23 13:04
佢應該係講緊雙主修 而唔係雙學位港大雙主修係超級易 基本上無GPA要求

如果係雙主修,就沒有討論價值!只係計學分。

ILOVEMEDIC 發表於 21-3-23 13:04

哦!係呀!就如你所講嘅"雙主修",我不太懂大學課程,我以為雙主修就係雙學位,原來有"雙主修"這名字,咁!好想請教下,兩者有咩分別?thx.thx

ANChan59 發表於 21-3-23 13:37
如果係雙主修,就沒有討論價值!只係計學分。

真真不好意思,原來係我弄錯了真正意思,是的,我係問"雙主修",而我一路誤會兩者係同解。

YmOra 發表於 21-3-23 16:15
真真不好意思,原來係我弄錯了真正意思,是的,我係問"雙主修",而我一路誤會兩者係同解。:bashful ...

冇問題,搞清楚就好。

你更正個題目,雙主修 Vs 雙學位,可以造福後人!

ANChan59 發表於 21-3-26 17:49

冇問題,搞清楚就好。

係喎!好提議,e+即改。thx.thx

醒目開學勳章 王國長老

Double major應該唔係咩難事。我女間大學(不是HKU)只要gpa 夠3就可揀double major
會需要fulfill多d要求,take多d core subjects,所以我女話忙咗好多,時間表又拆到爛晒(core無得揀會pre-reg,天地堂都要硬食,亦塞死咗時間影響到有d elective揀唔到,兼職又做唔到)

Charlotte_mom 發表於 21-3-27 17:15
Double major應該唔係咩難事。我女間大學(不是HKU)只要gpa 夠3就可揀double major
會需要fulfill多d要求 ...

你女果间的时间表及 pre-Reg 都几虾人㗎。阿仔最初 Exempt 得多都面对同样问题,最后放慢脚步读返四年毕业就好轻松!

Charlotte_mom 發表於 21-3-27 17:15
會需要fulfill多d要求 ...

其實,有能力嘅話,讀"雙主修"應該幾好,可以學多DD嘢嘛!

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 21-3-27 18:44
你女果间的时间表及 pre-Reg 都几虾人㗎。阿仔最初 Exempt 得多都面对同样问题,最后放慢脚步读返四年毕业 ...

最老土係成班friend夾晒讀咩elective,點知到reg果日發現登登登櫈!

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-3-27 20:47
其實,有能力嘅話,讀"雙主修"應該幾好,可以學多DD嘢嘛!

會讀得較吃力囉。我女仲猶豫緊出年申唔申請exchange,因佢果科本身已經要讀5年,double major連summer term都要用埋,如果去exchange鐵定要延遲畢業,所以有辣有唔辣

Charlotte_mom 發表於 21-3-28 00:29
會讀得較吃力囉。我女仲猶豫緊出年申唔申請exchange,因佢果科本身已經要讀5年,double major連summer ter ...

儿子都冇申请exchange ,只是最后一个暑假申请了 中大Global Internship Program 去了他现在公司的纽约分公司做Intern 。

他觉得当个个都去Exchange,其实HR不会特别留意,反而他有4份Interns,都係反映他希望透过internships 了解自己的事业方向。加上规模大一些的公司都係先用Aptitude Tests筛选一下,遊学经验係可以避开的。

读好考好 Double Majors 更加重要,都係学习能力,时间管理的优秀表现!

Charlotte_mom 發表於 21-3-28 00:29
會讀得較吃力囉。我女仲猶豫緊出年申唔申請exchange,因佢果科本身已經要讀5年,double major連summer ter ...

明白。但讀得5年嘅課程都大約估計到你囡囡揀咩學系讀,咁揀多樣"主修科"係幾有"保障",我同阿女傾偈時都有咁樣計劃過,識多DD嘢,將來搵工都會闊好多嘛!你囡囡要努力加油呀!

‹ 上一主題|下一主題