用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幼稚園老師打黎反映小朋友上堂情況 算唔算投訴? ...
go

幼稚園老師打黎反映小朋友上堂情況 算唔算投訴? [複製鏈接]

其實一般幼稚園老師係會定期打黎俾家長報告情況(類似溝通), 定係通常打得黎反映都已經有投訴成份?

0    0    0    1

一間間學校做法。疫情停咗面授一輪,有、老師亦可能聯絡吓家長。

老師比feedback你,你就聽吓,有需要就提點吓小朋友。幼稚園咁細個,有乜投訴唔投訴,就算真係話佢表現唔好,就家校合作努力改變,無嘢值得擔心。

回覆 applepie34 的帖子

這些是關心 ,不用多心。

簽名被屏蔽

有幼稚園老師每星期打俾家長溝通
有幼稚園老師一個月都唔打一次俾家長溝通

如果你係著緊的家長, 你會想老師多一點打俾你, 事無大小, 等家長了解一下小朋友上課情況

如果你唔著緊, 每個月打一次俾你你都會嫌煩/覺得係投訴

唔算.佢地咁做是應該的. 唔做先至有問題.
不管怎樣, 這麼想便對了.
good luck!
只有智慧是人類競爭價值, 才有意義,

我諗係一間間學校... 我小朋友的幼稚園老師係疫情期間就算每個星期有zoom, 都會另外定期打電話來關心一下小朋友的近況.
我另一位小朋友 (另一間幼稚園) 就完全無打過來

我諗如果平時唔打開電話的老師, 突然打電話過來講一d '要注意' 的情況, 咁就應該係 '溫馨提示' 啦..

applepie34 發表於 21-3-19 23:19

其實一般幼稚園老師係會定期打黎俾家長報告情況(類似溝通), ...

睇每間幼稚園既做法,定期打黎講返小朋友情況都好正常,唔駛太擔心

對小朋友好,忠言一定是逆耳
‹ 上一主題|下一主題