用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二考得好,直屬中學唔使面試
go

呈二考得好,直屬中學唔使面試 [複製鏈接]

因我小朋友呈二考得好,老師上年12月話直屬中學話唔需要面試就收。
咁係咪冇面試過嘅學生都會喺3月31號收到中學嘅通知?
請問有冇人有經驗?
Thx!
   3    0    0    0

Belle_Piano 發表於 21-3-18 17:17
因我小朋友呈二考得好,老師上年12月話直屬中學話唔需要面試就收。
咁係咪冇面試過嘅學生都會喺3月31號收到 ...
間間直中唔同,我們直中係免面試,無論咩banding 都係,但以我所知,自行呢轉只會收外校生,因搞珠乙一必入,故31/3應該唔會收到電話,但有網友分享過,聯中起自行階段有通知已收target 學生。

Belle_Piano 發表於 21-3-18 17:17
咁係咪冇面試過嘅學生都會喺3月31號收到 ...

官津自行正取生31/3會收取錄通知

Poyau 發表於 21-3-18 18:51
官津自行正取生31/3會收取錄通知

Thx!

PTL_L 發表於 21-3-18 18:31
間間直中唔同,我們直中係免面試,無論咩banding 都係,但以我所知,自行呢轉只會收外校生,因搞珠乙一必入 ...

多謝你嘅解釋。
想請教你響咁樣嘅情況底下,點解乙一必入呢?thx!

Belle_Piano 發表於 21-3-18 19:12
多謝你嘅解釋。
想請教你響咁樣嘅情況底下,點解乙一必入呢?thx!
因為直屬中學需補留85%學位俾直小的band 1及band 2生,而你學校老師又已經向你講明小朋友成績理想,可以免面試,由此估計,你小朋友好大機會必入直中。至於我小朋友情況,由於小學在升中階段上是顯得非常保守,升中支援欠奉,所以唔會明確通知家長自己小朋友既位置,我哋斷估自己小朋友乙一必入,起咁既情況下,我哋都估到,更何況你校老師已打開口牌。

PTL_L 發表於 21-3-18 20:05
因為直屬中學需補留85%學位俾直小的band 1及band 2生,而你學校老師又已經向你講明小朋友成績理想,可以免 ...

咁即係3月31號仲未有定案,只係估小朋友入倒乙一⋯因我小朋友有私校offer, 好快要交留位費。如果自己直中收,我就唔俾留位費了。好煩。

另外,如果呈三考得冇咁好,咁會影響最後派位,啱唔啱?

Thx!

Belle_Piano 發表於 21-3-18 23:05
咁即係3月31號仲未有定案,只係估小朋友入倒乙一⋯因我小朋友有私校offer, 好快要交留位費。如果自己直中 ...

呈三考得差當然有影響。但呈一+呈二,如果好穩陣係band1頭/中,呈三正正常常,都唔會跌去band2掛!你間直中好多人流哂口水,如果計下數覺得阿女穩陣,緊係博直中。

Belle_Piano 發表於 21-3-18 23:05
咁即係3月31號仲未有定案,只係估小朋友入倒乙一⋯因我小朋友有私校offer, 好快要交留位費。如果自己直中 ...
其實以我之前經歷,雖則學校升中支援欠奉,但會同個別未達標的小朋友家長傾談(聽聞),又咁睇,如果老師冇特別搵你傾成績,其實都放心既,因為85%呢個收生數字算較多,而家你情況反而係老師叫小朋友唔需要面試,因為成績理想,所以感覺你考慮太多了。
你間直中仲有邊間私校可比呀?

kirstyau 發表於 21-3-18 23:18
呈三考得差當然有影響。但呈一+呈二,如果好穩陣係band1頭/中,呈三正正常常,都唔會跌去band2掛!你間直 ...

希望個女生生性性
呈三成績正正常常啦
多謝教路!

PTL_L 發表於 21-3-18 23:45
其實以我之前經歷,雖則學校升中支援欠奉,但會同個別未達標的小朋友家長傾談(聽聞),又咁睇,如果老師冇 ...

你過獎喇
直中有好多間都好好嘅⋯

希望係我諗多咗
佢入到直中就好
簡簡單單
唔好要麻煩我搞咁多野就好了⋯⋯

Belle_Piano 發表於 21-3-19 13:19
你過獎喇
直中有好多間都好好嘅⋯
你間直中,曾經都係我小朋友考慮之列流口水中.....
‹ 上一主題|下一主題