用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無學校已可全校上課?
樓主: vincenthocs
go

有無學校已可全校上課?

回覆樓主:

培道已全校復課

bugmum 發表於 21-3-22 13:08
係r, 一收到教育署通知,學校已安排檢測申請復課。突然間覺得老師真係好偉大
...

只係做檢測, 唔係打疫苗, 我認為係理所當然地做.
調返轉, 3月復唔到課的學校, 老師究竟有冇將學生利益放在第一位?
小女K3, 幼稚園未完全復課, 家長們爆粗中

幸好已有小一offer + 外補, 日校就由得佢

毛毛手 發表於 21-3-26 19:17
調返轉, 3月復唔到課的學校, 老師究竟有冇將學生利益放在 ...

認同!其實可唔可以知道邊間學校仲未復課呢?

回覆 毛毛手 的帖子

是否應該学生家長也一同做較convincing.如果所有人兩星期一次你接受嗎?

Saboc 發表於 21-3-27 07:17
回覆 毛毛手 的帖子

是否應該学生家長也一同做較convincing.如果所有人兩星期一次你接受嗎? ...
當然啦,如果唔系全民要求檢測,老師都有權利不檢測。講中招可能性。學生及家長仲高。三分一,又三分二,EDB滴廢政策擺明搞教育界。幾大高危商業,稍稍出來鬧下就多次放寬政策,多次瀨嘢。

毛毛手 發表於 21-3-26 19:17
調返轉, 3月復唔到課的學校, 老師究竟有冇將學生利益放在 ...
如果家長都咁唸,證明EDB,同班子女均系美加英澳的廢官目的已達到。1,全民檢測
2,全部老師檢測
3,官校老師檢測,公務員檢測
所有選擇觀感都好滴。要學阿爺強硬又學唔足嘢,挑撥家校關係。

利申:家長一名,體諒老師難處,也有份爭取小朋友學校復課。結果:四月復課,已感恩。

Saboc 發表於 21-3-27 07:17
回覆 毛毛手 的帖子

是否應該学生家長也一同做較convincing.如果所有人兩星期一次你接受嗎? ...

講左,政府話驗唔切咁多人

hundred100 發表於 21-3-27 09:29
如果家長都咁唸,證明EDB,同班子女均系美加英澳的廢官目的已達到。1,全民檢測
2,全部老師檢測
3,官校老師 ...

放個矛盾去家長,老師,同學度。
依家放寬2/3,都未返住,好擔心復活節假期又爆乜乜組群,然後又係無期限停課。

而且學校唔可以全部返,補習社就冇問題,而且彈性十足,可揀面授,也可以揀網課。點解學校唔可以?

b3410 發表於 21-3-27 12:03
而且學校唔可以全部返,補習社就冇問題,而且彈性十足,可揀面授,也可以揀網課。點解學校唔可以? ...