用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無學校已可全校上課?
go

有無學校已可全校上課?

有無學校已可全校上課?

我小朋友已經全面復課!崇真!

vincenthocs 發表於 21-3-17 12:12
有無學校已可全校上課?

大埔ASHK, 國際學校,新年後已全面復課,因每班只15人,未達上限。早在他校返1/3時,ASHK已可隔週上課。

vincenthocs 發表於 21-3-17 12:12
有無學校已可全校上課?

有好多國際學校已經日日上緊

International school

我女上已全校復課(音小)

我女學校中小學部都3月1日開始全校面授.

上星期HK01報導: 英華小學、林文燦、福小全校學生復課

conniewktang 發表於 21-3-18 14:54
大埔ASHK, 國際學校,新年後已全面復課,因每班只15人,未達上限。早在他校返1/3時,ASHK已可隔週上課。
...

請教下,我上EDB網站睇到ASHK每間教室最多可容納26人,15/26=58%。58%係大過1/3好多,怎樣可以全面復課呢?
因朋友嘅仔都係ASHK讀緊但佢都唔知點解…

回覆樓主:

上兩星期已全校復課,津小。
好似話係全港第一間全面復課嘅津小。

lovegeneration 發表於 21-3-19 13:16
請教下,我上EDB網站睇到ASHK每間教室最多可容納26人,15/26=58%。58%係大過1/3好多,怎樣可以全面復課呢? ...

計每班人數上限15, 每課室最多可容納45人計,EDB批。
ASHK用舊津校校舍花了1億改建,但課室仍是45人課室咁大。

conniewktang 發表於 21-3-19 15:04

計每班人數上限15, 每課室最多可容納45人計,EDB批。 ...

請問可以係邊度check到classroom capacity? 我都想check下自己小朋友間學校。我之前一直以為係用這個website check...

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/permittedaccommodation.aspx?langno=1&scrn=603902000123

lovegeneration 發表於 21-3-19 17:25
請問可以係邊度check到classroom capacity? 我都想check下自己小朋友間學校。我之前一直以為係用這個websi ...

咁就唔知點計啦,但ASHK課室大小同可容45人的津中課室一樣大,我教果間津中的課室是可容45人,我也親自教過一班45人。
ASHK行小班,最多可收26,但的確它每班只15人,有時三個老師教。
咁我都唔知啦。

conniewktang 發表於 21-3-19 15:04

計每班人數上限15, 每課室最多可容納45人計,EDB批。 ...

ASHK 校址原為佛教慧遠中學

https://hk.news.yahoo.com/首年招二百人學費逾十萬-ashk明年創校美式教育培養通才-215513182.html

一九七六年成立的Esol Education,總部設在杜拜,主要在中東及地中海國家辦學,在杜拜、塞浦路斯、黎巴嫩及埃及設有九所學校,辦學團體於五月在最新一輪國際學校校舍分配中,獲教育局分配大埔馬聰路六號,前身是佛教慧遠中學的校舍辦學,學校將命名為American School Hong Kong(ASHK)

回覆樓主:

讀緊津校,私幼,都已開學

教育局早前提出,學校全校教職員如定期通過檢測,可批准學校全面恢復半天面授課堂

我猜測,也許他們也跟隨定期通過檢測

notcool 發表於 21-3-21 20:18
教育局早前提出,學校全校教職員如定期通過檢測,可批准學校全面恢復半天面授課堂

我猜測,也許他們也跟隨 ...
對,今次唔係計space capacity, 只要求定期檢測。

回覆樓主:

係r, 一收到教育署通知,學校已安排檢測申請復課。突然間覺得老師真係好偉大

小女讀的南區官小,22/2 已全校復課