用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 vs 赤提
樓主: Gaigaiho
go

港同 vs 赤提   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 21-3-24 10:24
重點係呢度。
某些傳統名校(尤其是幾間名男校),學校主要任務係提供自由開放的空間比學生發展,培養獨立 ...

傳統中學,已經有傳承模式,遊戲玩法代代相傳,偏離學校要求/底線,機會係細啲嘅~~~

王家爸爸 發表於 21-3-24 09:28
我唔覺得爆粗係問題。其實啲細路無係你面前爆粗,可能只係同你唔熟。 ...

係呀,就算係神校學生都一樣講。加上當時2間學校嘅學生唔係互鬧喎,大家矛頭都係指向果位話女同學著到似X, 事後仲要出封internal email 攞彩嘅果位老師。不過咁,係網上咁公開爆粗又唔係咁好嘅,經一事蔡一智,下次都係私底下爆算啦

Lindytiger 發表於 21-3-24 11:22
係呀,就算係神校學生都一樣講。加上當時2間學校嘅學生唔係互鬧喎,大家矛頭都係指向果位話女同學著到似X, ...
著到似x……咁侮辱人既說話都可以講得出?比正常人都粗口回敬!

kwunpa 發表於 21-3-24 10:24
重點係呢度。
某些傳統名校(尤其是幾間名男校),學校主要任務係提供自由開放的空間比學生發展,培養獨立 ...

保守的學校(唔好誤會,唔係講港同)就老師事事參與、控制,成日驚學生出事。呢d 學校有些公開試成績好好,勁過傳統名校,不過主要係培養高級打工仔。

呢番說話唔淨只係學校,其實唔少家長亦一樣,幫手做功課,字字check過冇錯先至交,事事參與、控制,成日驚仔女出事,就算好成績都只不過係一個Mami-boy!

Soundervolt 發表於 21-3-24 13:33
保守的學校(唔好誤會,唔係講港同)就老師事事參與、控制,成日驚學生出事。呢d 學校有些公開試成績好好 ...
Well said.  During secondary , we trained our children to be independent and have their own thinking and social circle.   I am just a coach or a mentor.   Keeping a harmony relationship with them is vital and giving them encouragement.    That’s why 外國的學校多數事情, 係只係同學生講不會讓家長參與。 他們很反對直升機家長。

cafeva 發表於 21-3-24 13:27
著到似x……咁侮辱人既說話都可以講得出?比正常人都粗口回敬!

SSC 校方冇插手呢件事,只係由得SA committee handle. 比學生學習處理呢啲問題,我前文講話學校有氣度、大體係咁解。當然唔係人人都認同啦。

Childhoodpapa    發表於 21-3-24 23:20

王家爸爸 發表於 21-3-22 16:42
呢個係睇DSE成績既情況,係會低估咗SSC既實力。問題係SSC唔少叻既會早走,唔會考DSE,所以其實唔可能淨係睇 ...

我覺得SSC 無論成績/教學模式都被低估了,是否學校太低調呢? 很多家長放棄SSC offer, 都基於學費貴丶遠、擔心住宿舍、banding低...... 有人話今年易入咗,我覺得仔女係B1A學生、排名高,基本上都有很多offer啦!一般要求高的學校,也不是難考!(神校例外

Childhoodpapa 發表於 21-3-24 23:50
我覺得SSC 無論成績/教學模式都被低估了,是否學校太低調呢? 很多家長放棄SSC offer, 都基於學費貴丶遠、 ...

不嬲係EK, SSCPS 同SSC 都相對低調,加埋學校本來亦唔鍾意理會啲閒言閒語。曾經聽過中學部校長講,佢哋係知出面嘅人講咩,但佢覺得一個做教育嘅人應該將重心放喺學生到,學生讀得好,出得到好成績,學校就有麝自然香 當然,見到佢哋學生得到啲國際科學奬項、學際音樂節攞咗好多奬,IB DSE 狀元榜眼呢啲咁,都有宣揚下嘅 利申,我唔係家長,只係屋企人讀緊,所以比較清楚。

Childhoodpapa 發表於 21-3-24 23:50
我覺得SSC 無論成績/教學模式都被低估了,是否學校太低調呢? 很多家長放棄SSC offer, 都基於學費貴丶遠、 ...
其實每個家長幫子女揀學校既策略都唔同,有啲人好受其他人影響,有啲唔會。我自己就唔多理坊間點講,親自去學校了解。基本上傳統名校,加返啲進步得唔錯既學校我都睇過,大仔升中時,港同未出名,所以無睇。細仔升中時,港同進步得相當好,所以SSC同埋港同都有考慮。

醒目開學勳章 王國長老

我認同,被低估了
呢個世界就係咁現實,你唔講=無料到
早幾年,只有人講狀元,邊有人講榜眼
之後發現「嘩佢公佈我唔公佈咪好蝕?」於是榜眼走晒出嚟,下一步出埋探花了 (哦,古科舉制度出場

Charlotte_mom 發表於 21-3-25 13:03
我認同,被低估了
呢個世界就係咁現實,你唔講=無料到
早幾年,只有人講狀元,邊有人講榜眼

講開學校marketing 重要呢樣野,係Snoopy 校長到真係發揮得淋漓盡致。學校立刻升哂Level

Lindytiger 發表於 21-3-25 11:30

不嬲係EK, SSCPS 同SSC 都相對低調,加埋學校本來亦唔鍾 ...

除咗學校無刻意做 marketing,  我覺得更低調的係家長。係 EK, 好少 SSC 家長發言,應該係傳統名校中最少(呢幾日真係10年唔逢一閏),可能根本大部分 SSC 家長唔上 EK。上咗個d 對留言批評又無所謂,寵辱不驚,話學校banding  低,成績唔好,貴族化,升大學靠有錢留學(你估幾十年前嘛,而家呢個世代,普通官津邨校都大把家長有錢比仔女留學),都係一笑置之。總之,識欣賞學校就讀,唔欣賞就算,各適其適。

kwunpa 發表於 21-3-25 21:24
除咗學校無刻意做 marketing,  我覺得更低調的係家長。係 EK, 好少 SSC 家長發言,應該係傳統名校中最少( ...

冇錯,上年SSC在這裏,我得到好少資訊,基本上冇人講。我心諗都成百年歷史啦,點解冇人講嘅,阿女想讀就讀!而我自己就單憑校長在S1 briefing 內回答家長的問題時就知道我冇揀錯。
今次願意發言,只是跟別的家長有不同的感覺才忍唔住出聲!

可能我EQ 唔夠其他SSC家長高,失禮左添.

我都係要低調D先。

Childhoodpapa    發表於 21-3-25 22:11

Lindytiger 發表於 21-3-24 23:17
SSC 校方冇插手呢件事,只係由得SA committee handle. 比學生學習處理呢啲問題,我前文講話學校有氣度、大 ...
有氣度,大體應該是用在對頭人時表示的形容詞。
對港同的中文投以信心一票........

missmasl 發表於 21-3-25 21:44
冇錯,上年SSC在這裏,我得到好少資訊,基本上冇人講。我心諗都成百年歷史啦,點解冇人講嘅,阿女想讀就讀 ...

甘又唔好唔講,你講多D學校資訊好多升中家長感激你呀!

73662710 發表於 21-3-25 22:26
...

“對港同中文投以信心一票” ?

港同好多野好好,不過DSE中文科成績就唔係好掂囉!話曬港小係中文小學,唔知點解?

missmasl 發表於 21-3-25 21:44
冇錯,上年SSC在這裏,我得到好少資訊,基本上冇人講。我心諗都成百年歷史啦,點解冇人講嘅,阿女想讀就讀 ...

對於真誠想了解學校以便為仔女做出妥善選擇的家長來講,非常感激你所講的每一條信息!鍾意的事要講出來,也會吸引到一些志同道合的同學及家長。

missmasl    發表於 21-3-26 12:30

kwunpa 發表於 21-3-26 01:00
甘又唔好唔講,你講多D學校資訊好多升中家長感激你呀!

Exactly !

醒目開學勳章

Lindytiger 發表於 21-3-24 11:22
係呀,就算係神校學生都一樣講。加上當時2間學校嘅學生唔係互鬧喎,大家矛頭都係指向果位話女同學著到似X, ...
好奇個老師用英文定中文講

醒目開學勳章

73662710 發表於 21-3-25 22:26
...
何解咁有信心?
‹ 上一主題|下一主題