用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 vs 赤提
樓主: Gaigaiho
go

港同 vs 赤提  

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 13:10
果位老師,係唔抵幫
唔駛賣關子,攤開講啦廢事大家睇唔明(本來我都唔提,但既然你提起...)
成 ...
雖然冇見過依家學生搞的聖誕party, 不過外國青春劇集,高中生開party又的確會咁著喎,我諗國際學校應該類似。不過港同老師處境又的確尷尬。咁後來點算?真係唔俾入?
睇來下次搞聯誼活動,dressing code 一定寫清楚,最好有圖為證

回覆 b3410 的帖子

棲主,你最終決定去邊間未?

missmasl 發表於 21-3-23 14:55

棲主,你最終決定去邊間未?
我唔系樓主,係路人搭嘴

MIXED 左另外一個,, NBL , SSC, 你最終點揀?

missmasl 發表於 21-3-23 15:02

MIXED 左另外一個,, NBL , SSC, 你最終點揀?
都唔係我,果個係bb410,

點解咁接近嘅?你唔講我都唔覺

jacknetpass    發表於 21-3-24 13:15

係WOR,唔好意思TIM。

mcl203 發表於 21-3-22 09:24
所以,硬要取SSC和MSS呢啲傳統又流失率高嘅中學,又唔太會係市場補返貨,係不可能直接比較同級嘅中學,都 ...

嚟緊呢幾年各大傳統名校都流失唔少學生,淨係阿仔嗰級今年已經走咗廿人,之後幾年hkpapa852條算都唔知點計先至見到學校真章。

Soundervolt 發表於 21-3-23 17:15

嚟緊呢幾年各大傳統名校都流失唔少學生,阿仔嗰級今年 ...
一年一級走廿人?太恐怖了!不過我地地區二線小學六年級也有兩位讀埋4月唔讀了,移民英國。

joycechanwy 發表於 21-3-23 17:20
一年一級走廿人?太恐怖了!不過我地地區二線小學六年級也有兩位讀埋4月唔讀了,移民英國。 ...

我阿仔讀嗰間係中學,仲係大校,一級二百幾人,不過都算流失咗唔少人出國留學。

Soundervolt 發表於 21-3-23 17:15

嚟緊呢幾年各大傳統名校都流失唔少學生,淨係阿仔嗰級 ...

M早幾年我數過,某屆 升中二 已經同 升中一 上限人數少咗20%~~~

joycechanwy 發表於 21-3-23 17:20
一年一級走廿人?太恐怖了!不過我地地區二線小學六年級也有兩位讀埋4月唔讀了,移民英國。 ...

一年一級走差不多1/4(4X人)都有

哈哈,我先係樓主,好早前已經決定咗揀港同了, 兩間學校各有千秋,主要只係因為我住九龍區,如果日日返赤柱真係吃不消,所以注定只可以揀港同
好慶幸開咗呢個topic,收到好多小道消息,但到頭來諗黎諗去都只係想揀一間適合嘅學校比自己嘅小朋友去讀,真係冇話邊間好過邊間,尤其係啲醜聞嘢等等,過咗去就算啦,兩間學校都係咁出名嘅學校,一定會吸收教訓去改過, 我哋小朋友呢一代入讀咪仲着數啦,係咪?

rainbowcov    發表於 21-3-25 15:07
missmasl    發表於 21-3-24 09:33

b3410 發表於 21-3-23 14:53
雖然冇見過依家學生搞的聖誕party, 不過外國青春劇集,高中生開party又的確會咁著喎,我諗國際學校 ...

dressing code唔係重點,我估,出事係個場,係SSC搞咪無事囉~~~

b3410    發表於 21-3-23 20:11

王家爸爸 發表於 21-3-23 09:29
所以只此一次,張飛又唔講明。

可能係,風格上嘅差異,搞手學生以為自己可以話晒事~~~

black pink? 好索!

Poyau 發表於 21-3-23 17:58
一年一級走差不多1/4(4X人)都有

那間走咁多

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 13:10
果位老師,係唔抵幫
唔駛賣關子,攤開講啦廢事大家睇唔明(本來我都唔提,但既然你提起...)
成 ...

明白哂!

Lindytiger 發表於 21-3-23 12:38
爆粗2邊學生都有,我清楚因為2邊學生都識。但老師嘅處事手法就⋯⋯
我唔覺得爆粗係問題。其實啲細路無係你面前爆粗,可能只係同你唔熟。

mcl203 發表於 21-3-23 20:02
可能係,風格上嘅差異,搞手學生以為自己可以話晒事~~~
傳統名校呢啲活動,老師基本上唔會理。

王家爸爸 發表於 21-3-24 09:30
傳統名校呢啲活動,老師基本上唔會理。

重點係呢度。
某些傳統名校(尤其是幾間名男校),學校主要任務係提供自由開放的空間比學生發展,培養獨立自主,發揮各自才能。讀書叻就讀書考試,音樂叻就音樂,運動就運動……而保守的學校(唔好誤會,唔係講港同)就老師事事參與、控制,成日驚學生出事。呢d 學校有些公開試成績好好,勁過傳統名校,不過主要係培養高級打工仔。