用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 vs 赤提
樓主: Gaigaiho
go

港同 vs 赤提  

Childhoodpapa 發表於 21-3-22 11:49
其實我已註冊 SSC, 亦沒有諗住會放洋。畢業生有degree offer ~90%,本地學位亦有~57%。這個比率亦不錯吖!  ...

本港5個M,3個L.英國5G除劍牛外3間都有。
還有北上的青華,复旦
不是太靚麗,但都頂住先拉!
我都系锦念

PTL_L 發表於 21-3-22 11:39
Mss keep住每年差不多走3成幾人,「走」大部分指升讀海外學校。

其實我直覺,SSC同M係小學和中學都係好類似,強英弱中嘅輕鬆學校,中途都係走好多學生。所以,我都係揀SSC,輕鬆啲唔錯~~~

cafeva 發表於 21-3-22 11:50
做乜又提MSS? 都唔關事
MSS同SSC都係未讀完就走既比例高,其實SJC都係。

mcl203    發表於 21-3-22 15:59

Childhoodpapa 發表於 21-3-22 11:49
其實我已註冊 SSC, 亦沒有諗住會放洋。畢業生有degree offer ~90%,本地學位亦有~57%。這個比率亦不錯吖!  ...
SSC成績雖然唔係最好,但係正如你所講絕對係亮麗。

Homesze 發表於 21-3-22 13:55
本港5個M,3個L.英國5G除劍牛外3間都有。
還有北上的青華,复旦
不是太靚麗,但都頂住先拉!
呢個係睇DSE成績既情況,係會低估咗SSC既實力。問題係SSC唔少叻既會早走,唔會考DSE,所以其實唔可能淨係睇數字,係需要分析數字代表啲嘜,同埋睇數字背後既意思。

王家爸爸 發表於 21-3-22 16:42
呢個係睇DSE成績既情況,係會低估咗SSC既實力。問題係SSC唔少叻既會早走,唔會考DSE,所以其實唔可能淨係睇 ...

井底家長愿聞其祥!

住宿舍大學都可住,所以不用為此揀SSC。SSC感覺較自由開放,睇下你想女兒在那類型環境中成長。如打算到外國升學咁SSC好d

幾年前SSC 同港同曾經係港同到攪過一次聯校Christmas ball, 結果發生咗啲風波;果次2間學校嘅老師應對方法,令我深深覺得傳統名校嘅氣度、大體,唔係一朝一夕可以得到嘅。明嘅就明,唔明嘅就由他吧!不再作補充。

Lindytiger 發表於 21-3-22 22:47
幾年前SSC 同港同曾經係港同到攪過一次聯校Christmas ball, 結果發生咗啲風波;果次2間學校嘅老師應對方法 ...
所以只此一次,張飛又唔講明。

王家爸爸 發表於 21-3-23 09:29
所以只此一次,張飛又唔講明。

Hahaha....yes yes

Lindytiger 發表於 21-3-23 09:32
Hahaha....yes yes
如果有下次,女仔最好問印佣借套裙,一定俾入。

王家爸爸 發表於 21-3-23 09:34
如果有下次,女仔最好問印佣借套裙,一定俾入。

Wakakaka........我係班學生,再攪嘅都唔會揀係港同禮堂攪啦,呢啲嘢一次就夠

醒目開學勳章 王國長老

Lindytiger 發表於 21-3-22 22:47
幾年前SSC 同港同曾經係港同到攪過一次聯校Christmas ball, 結果發生咗啲風波;果次2間學校嘅老師應對方法 ...

未住先,果單嘢我都知,「傳統名校嘅氣度、大體」呢part我有疑問
爆晒粗在網上鬧嘅似乎係.....

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 12:35
未住先,果單嘢我都知,「傳統名校嘅氣度、大體」呢part我有疑問
爆晒粗在網上鬧嘅似乎係.....
...

爆粗2邊學生都有,我清楚因為2邊學生都識。但老師嘅處事手法就⋯⋯

醒目開學勳章 王國長老

Lindytiger 發表於 21-3-23 12:38
爆粗2邊學生都有,我清楚因為2邊學生都識。但老師嘅處事手法就⋯⋯

果位老師,係唔抵幫
唔駛賣關子,攤開講啦廢事大家睇唔明(本來我都唔提,但既然你提起...)
成件事,我知嘅來源嚟自fb某中學生群組(現已摺埋),同我個女
果1001年聖誕ball,兩校聯校在港同禮堂攪
當赤聖學生去到,港同某老師唔俾佢哋入場,原因話衣著太暴露(我女在現場,佢話係有deep v,裙短到只遮pat pat嘅)
學生當然唔高興啦,又唔早講!點即場買絲襪呀果度四野無人。於是最後不歡而散。公道講句,我女形容當時果位港同老師態度係好差,差到趕人走果款,今日果位老師仲喺港同教
暴唔暴露,大家自己衡量。有人話聖誕ball就緊係咁著㗎啦,於是就有「印傭服、修女服」一說。事實上,在無dress code情況下,港同生係無人著低胸超短,某程度上亦反映兩校學生選擇
事後,受影響學校學生在fb爆粗勁鬧。港同生有出聲,話今次係自己老師rude(我實話實說真係無偏幫),雙方學生會應一早溝通好之類,甚至有道歉,整體係得體feel (我唔會話港同生不嬲唔講粗口,但今次有份在fb嘅赤提學生係車輪轉瘋狂地勁鬧)

所以我conclude: 港同係有無禮嘅老師。
但就我所見,「傳統名校嘅氣度、大體」今次我真係睇唔到。可能你在你認識嘅學生身上睇到,但我呢方面就有不同體驗

以上內容只針對呢一次經驗。並非對赤提有任何意見。

預咗呢段嘢會好大反應,陳年舊事,老人家唔講都無人提了

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 13:10
果位老師,係唔抵幫
唔駛賣關子,攤開講啦廢事大家睇唔明(本來我都唔提,但既然你提起...)
成 ...

估唔到港同都有老師咁保守,我認識的港同係好開明自由,類近國際學校。

還記得早兩年去港同簡介會,見一女老師小腿有紋身,面積不小,清晰可見。我好奇學校能接受老師有紋身(其實而家呢個時代已經好平常,不過始終係學校老師,很多家長接受唔到),我係完全無所謂,而且欣賞學校開明包容,增加我對港同的好感,即刻幫阿仔報名。

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 13:10
果位老師,係唔抵幫
成 ...
多謝版主講晒成件事出嚟, 大家可以自評, 心中有數.
其實兩間學校都各有棒場客, 各有優點和缺點, 有咩唔好, 在討論區可以清清楚楚, 和和氣氣咁分享比大家聽, 最怕就係扮神秘, 單單打打, 踩底別校, 抬高自己.

醒目開學勳章 王國長老

kwunpa 發表於 21-3-23 13:33
估唔到港同都有老師咁保守,我認識的港同係好開明自由,類近國際學校。

還記得早兩年去港同簡介會,見 ...

港同包容性係比一般本地中學大,「接近國際學校」我就認為未至於

醒目開學勳章 王國長老

lailaie 發表於 21-3-23 14:25
多謝版主講晒成件事出嚟, 大家可以自評, 心中有數.
其實兩間學校都各有棒場客, 各有優點和缺點, 有咩唔好,  ...

多謝理解
我之前唔想提,因為知講親就會引來好大反應,件事都過咗咁耐而家都係靠傳,點都有不公道(我相信樓上jm係講緊佢見到嘅一面,我都係講緊見到嘅一面)
同意你建議,自評啦!要講嘅講晒再「分析」落去唔公道了

衣著其實反映不同學校價值觀,上面所講去 Ball 衣著係國際學校係碎料,係local school 就係罪大惡極。
唔好話學生 Christmas ball, 我知有官津名校連校友會係學校禮堂搞 ball 都唔准(參加者全部係已畢業校友)。小弟讀書時,學校好保守,好多規矩,例如學校水運會係規定男生唔可以著三角形泳褲,只可著四方形孖煙囪泳褲。中學時代我覺得好壓抑,所以而家幫仔女搵學校都係揀一d 自由開明的學校。