用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 vs 赤提
樓主: Gaigaiho
go

港同 vs 赤提   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Childhoodpapa 發表於 21-3-19 17:27
回覆 poonseelai 的帖子

這只是DSE 2級或以上比率,核心科目平均有98.95% ,已經非常之高!
再上一年ssc有話過所有subject level 5+ around 40%,以ek standard計已經接近1a

kwunpa 發表於 21-3-19 05:38
呢兩間我都中意,學術成績亦不相伯仲,確實難揀。
港同優勢
1  學費較平
港同英文語境好嗎?

kwunpa 發表於 21-3-19 21:58
謝謝。不過對港同赤提呢類水平的學校, 2222率參考意義不大。最好睇5+%及入大學情況。
...

赤提2020年88%升讀本地/海外學位

畢業生出路 (p.21)
本地學位 69 (56.6%)
海外學位 38 (31.1%)
本地其他課程 11 (9.0%)
海外其他課程 3 (2.5%)
重讀/自修 1 (0.8%)
總數: 122人 (100%)

Important Documents
https://www.ssc.edu.hk/en/site/view?name=Download+Area

School Report 2019-2020
https://www.ssc.edu.hk/uploads/files/Download%20Area/School%20Report%202019-20(v.2).pdf

bobbob 發表於 21-3-20 11:26
再上一年ssc有話過所有subject level 5+ around 40%,以ek standard計已經接近1a

我所知過去幾年 英文5+係>40%,如果整體5+都有40%,就唔止 1A, 應該係接近1AA(全港頭20位)水平。

cafeva 發表於 21-3-20 11:26
港同英文語境好嗎?

應該係 local school 中最好頭幾間之一。
佢比其他學校多 native speaker 老師,而且唔止教英文科,其他老師的英文口語水平都比較好,可能因為學校歷史短,唔似其他學校有一班英文講得較差的老油條老師。學生普遍口語水準亦十分高。

DSE 英文科成績男女校黎講係全港頭3位,SPCC 最好,之後就係港同同赤提(兩間差不多,5+都係接近50%),其餘接近或超過50%都係純男校或女校。

kwunpa 發表於 21-3-20 17:19
我所知過去幾年 英文5+係>40%,如果整體5+都有40%,就唔止 1A, 應該係接近1AA(全港頭20位)水平。
...

赤提2019年校務報告寫5+近40%

Important Documents
https://www.ssc.edu.hk/en/site/view?name=Download+Area

School Report 2018-2019 (p.9)
https://www.ssc.edu.hk/uploads/files/School%20Report%202018-19%20%28R1%29.pdf

"Among the 72 students who sat the HKDSE, 90% have received Bachelor degree offers with close to 40% of the subject entries awarded Level 5 or above."

joycechanwy    發表於 21-3-20 18:00

【名校偷拍醜聞】聖士提反七人設四鏡頭偷拍 外洩雲端片段遭揭發

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... D%E6%8F%AD%E7%99%BC

我有朋友子女讀聖士提反, 近年成績下降, 開IB遮醜, 但IB 同DSE 成績都比預期差, 最後主要靠好多家長有錢送晒去外國讀D二三流大學. 而且學生D德行每下愈況, 上文偷拍事件係一例證, 如果你個係女, 仲比佢去寄宿, 你怕唔怕好快做亞婆

另外港同成績同赤聖比可見下榜, 可信度極高:
https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp ... rder=band&asc=0

kwunpa 發表於 21-3-20 17:19
...
想請教SSC DSE 5+的成績可以係邊度睇到?如果係5+有40%,咁即係同神校同級,咁SSC其實都好勁喎。

港同早已榮升南區成績No.1, 10幾年歷史咁短已經去到全港頭30名, 曾經仲上過頭20內, 好多傳統名校都被比下去. 佢地雖然未開國際課程, 但有不少畢業生用DSE都入到劍橋, 牛津, Imperial, 反觀赤聖就算有IB, 又唔覺入過d咩英美嘅 top U. 赤聖成績仲越嚟越差, 就嚟跌出全港頭100

回覆 joycechanwy 的帖子

港同最新一年成績, D 5+ %好勁:

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/650/1820/HKDSE_2020_v2.pdf

而且出完狀元後成日有榜眼, 舊年又有兩名:

【DSE2020】港大同學會書院誕2名DSE榜眼 男榜眼看報章專欄學英文或棄讀醫
https://topick.hket.com/article/2703039/%E3%80%90DSE2020%E3%80%91%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%9C%83%E6%9B%B8%E9%99%A2%E8%AA%952%E5%90%8DDSE%E6%A6%9C%E7%9C%BC%E3%80%80%E7%94%B7%E6%A6%9C%E7%9C%BC%E7%9C%8B%E5%A0%B1%E7%AB%A0%E5%B0%88%E6%AC%84%E5%AD%B8%E8%8B%B1%E6%96%87%E6%88%96%E6%A3%84%E8%AE%80%E9%86%AB

chanshadow 發表於 21-3-20 18:38
我有朋友子女讀聖士提反, 近年成績下降, 開IB遮醜, 但IB 同DSE 成績都比預期差, 最後主要靠好多家長有錢送 ...

呢啲我有個朋友咩咩咩,好多時喺出offer時會出現,仲要冇得fc (emoji)

如果比學生成績,intake 肯定港同好,升中時考過兩間都知,港同收生成績要求高,絕大部分係 b1a, 聖提就大部分 b1a-b1b, 少部份 b1c-b2a。
至於公開試成績, SSC 有IB, 好難比。 DSE 方面,SSC 無公開 4+,5+%, 港同就好透明。我知過去幾年 SSC 英文科5+ >40%, 同港同差不多,英文科應該打平手。有網友話 SSC 舊年整體 5+都有 40%,如果係真,呢個係b1aa水平,全港頭20以內,跟港同差不多。

入大學率方面,SSC 過去兩年畢業生有 degree offer ~90%,包括香港及海外大學,呢個比率屬 b1a 級別。印象中,港同畢業生如果留學,絕大部分去英國,SSC 雖然都係大部分人去英國,但多d 人去美國及其他國家。

尖子方面,一般人以入醫科數量做指標。SSC 舊年有 5個人入醫科(3 HKU, 2CU)。曾肇添DSE成績公認係全港十大,但舊年入醫科都係得 4個(1 HKU, 3CU)。港同我唔知,有無網友供料?

SSC歷史都係放洋率高嘅學校,教學模式亦比較西化,收生取向亦有少許分別,不可能去直接比較HKUGA吧~~~

kwunpa 發表於 21-3-20 20:07
如果比學生成績,intake 肯定港同好,升中時考過兩間都知,港同收生成績要求高,絕大部分係 b1a, 聖提就大 ...

港同2020年港大醫科3個取錄 中大無

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/651/1834/JUPAS_2020_v2.pdf

回覆 chanshadow 的帖子

無所謂啦!Big exam 排喇沙,男拔仲後過迦密主恩,旅港開平;前年就話培正全港第三。😂
可信度極高喔!🤭

jacknetpass    發表於 21-3-24 12:51
Childhoodpapa    發表於 21-3-20 23:19

chanshadow 發表於 [url=tel:21-3-20 18]21-3-20 18[/url]:

其實這單醜聞已經發生在幾年前,學校沒有掩藏或私下處理而交比警方跟進,明顯是單一事件,也不是持續發生,怎可以説 “ 每下愈況 “ 呢?

另外,坊間的學校排名,我相信現今嘅家長也不會100%相信,大多以DSE成績評估出來,更何況一些中學沒有公佈出來!

港同透明度高,可以評估為1B-1A,但SSC 只公佈2級或以上嘅成績,就憑這個2級成績可以評為1B ? 我覺得係B1A添!
可以信以為真? (其實我也想知 SSC 4+ 5+ 成績!)

chanshadow 發表於 21-3-20 19:05
港同早已榮升南區成績No.1, 10幾年歷史咁短已經去到全港頭30名, 曾經仲上過頭20內, 好多傳統名校都被比下去 ...

我一直都話港同係好野,不過南區第一就唔好攞出黎講,中西區就話姐🤭

你質疑 SSC IB 有無入過牛劍?嗱!我話你知,2017年SSC 第一屆IB畢業生已經有人入劍橋。
至於DSE 及會考年代,都有唔止一個入牛劍。

好多香港人以為最勁係牛劍,其實二次大戰後美國大學已經全面超越英國大學,無計,英國無錢,牛劍講師薪金都唔夠香港一個大學助教多,叻的英國學者都走去美國大學教,尤其是理工科。

知唔知而家外國最熱門科目係邊科?係電腦,尤其是 AI 有關,只係香港家長個個要仔女入醫科。而電腦系尤其是AI 研究,知唔知全世界最有名係邊間大學?係 Stanford !  SSC 2018年就有一個 DSE 畢業生入 咗Stanford  電腦系。你問我,我就答咗啦!咁容許我問返你,請問過去5年,有幾多港同畢業生入美國 top tier 大學電腦系?幾多入 Stanford ?

順便話埋你知,就算係英國,AI 研究最犀利的都唔係牛劍,係蘇格蘭的愛丁堡大學。對眼唔好只係識得睇牛劍,睇唔起其他大學,更加唔好睇唔起其他中學。

jacknetpass    發表於 21-3-24 12:55
kittttty    發表於 21-3-21 15:09
PTL_L    發表於 21-3-21 00:56
Childhoodpapa    發表於 21-3-20 23:44

醒目開學勳章

joycechanwy 發表於 21-3-20 19:00
想請教SSC DSE 5+的成績可以係邊度睇到?如果係5+有40%,咁即係同神校同級,咁SSC其實都好勁喎。 ...
神校5+點止40%呀

bobbob 發表於 21-3-21 00:32
神校5+點止40%呀
因為我見除了SPCC,其他神校5+都好似係四十幾%,如果SSC有40%,咁都好好。
想問問,SSC有沒有叩門的?因我之前沒有報,不過如果係佢DSE成績出眾,又有IB選,也可以比小朋友寄宿,我覺得都幾值得。
‹ 上一主題|下一主題