用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六年中學生涯與建築地盤為鄰, 有必要顧慮? ...
樓主: Masclow
go

六年中學生涯與建築地盤為鄰, 有必要顧慮? [複製鏈接]

我小朋友小學時, 學校隔離就係地盤, 仲要只係相隔兩三米的隔離, 課室走廊同操場都對住地盤, 嗰三年都係咁過.  而家基崇隔咗成條街, 而且走廊同操場其實都係背住將來的地盤的, 只要平時唔開窗的話, 就主要係經正門出入先有機會受影響. 所以我唔會因為咁而放棄基崇學位.

回覆樓主:

如地盤隔離有學校其實承辦商係會在協議的時間及日期才會進行有高度噪音的工序,關窗開冷氣,所有冷氣費都係個project包,又唔需要太擔心。
如果嗰間學校你真係好鍾意你係一啲都唔會介意這個是問題

回覆 medicine 的帖子

好多呀, 我以為我先係異類

Poyau 發表於 21-3-17 10:36
基崇? 對面兩個倉庫將重建為住宅

https://m.mingpao.com/pns/經濟/article/20200904/s00004/159915721643 ...

一般重建唔會攪六年喎!有咁耐?

回覆樓主:

反而我有啲擔心係,嗰幾年附近會有好多地盤工人出入,我覺得嗰個位又偏靜,怕女仔返放學(少人嘅時間)有危險

medicine 發表於 21-3-17 12:00
望下有幾多個係某POST話寧選(二綫)直資都唔願大抽獎(B1)先,唔係個個都同你我一樣的思考問題 ...
咁米抽B2 囉,我仔女都係B1A 但我都係睇性格選合適的B1B,無米選1C 2A, 大把免費好學校
‹ 上一主題|下一主題