用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 VS 英華, 點揀?
樓主: aacheng
go

港同 VS 英華, 點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

pokeylai 發表於 21-3-17 09:03
回覆 Babyarsene 的帖子

佢話做project 好辛苦,唔習慣,咁佢依家只是中一,應該努力適應緊囉 ...

其實呢個係生活技能,將來上到大學、出嚟做事,都要有project management技巧。點去控制資源(包括人力物力時間金錢),同點去運用篩選手中有嘅知識去評估自己做到d咩,係好緊要的。襯早一步學識好

pokeylai    發表於 21-3-17 11:08

回覆 Charlotte_mom 的帖子

同意!這project management 技巧相信透過籌辦、參與各類型活動都有機會學習,但相信在傳統學校較高年級時才有機會籌辦活動,低年級都係主要參與、觀摩,所以同意樓主講到係早d定係遲啲學的問題,同埋想唔想以呢種學習模式成為你的主要學習方法。

pokeylai 發表於 21-3-17 09:03
回覆 Babyarsene 的帖子

佢話做project 好辛苦,唔習慣,咁佢依家只是中一,應該努力適應緊囉 ...

做project應該係大趨勢,我女間津校,初中各科都有不同project要做。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-3-17 11:51
做project應該係大趨勢,我女間津校,初中各科都有不同project要做。
宜家不少小學已開始要做project又要做presentation,對小朋友幫助好大,面試也無咁緊張

pokeylai 發表於 21-3-17 11:25

同意!這project management 技巧相信透過籌辦、參與各類型活動都有機會學習, ...

傳統學校不可能只有高中先有吧~~~

Project,我小朋友當年間傳統小學初小已經開始了~~~

joycechanwy 發表於 21-3-17 11:55
宜家不少小學已開始要做project又要做presentation,對小朋友幫助好大,面試也無咁緊張 ...

係呀!我女小五小六時已經有幾個project做,不過有家長輕輕協助吓咁

到阿仔因為疫情,小學冇乜點做過。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

見港同中文DSE成績相對比較弱,大家有何見解?另外,請問是哪科目要做project及是否用英文present?

回覆 mcl203 的帖子

所以我話傳統學校都會學到呢D嘢,問題係你是否喜歡呢種模式成為你主要學習模式囉,我仔間傳統小學唔係無,但家長要一齊協作囉😂😂😂

pokeylai 發表於 21-3-17 12:12
回覆 mcl203 的帖子

所以我話傳統學校都會學到呢D嘢,問題係你是否喜歡呢種模式成為你主要學習模式囉,我 ...

傳統小學都唔係一定要家長協作,當然如小一/二某些情況都係要家長協助嘅,模式亦可適用於津校和私直~~~

謝謝版主,呢個資訊好有用🙏

我嘅諗法就係其實你首先要諗吓兩間學校其實學生形象都有所不同。當然由於而家疫情你冇可以去睇吓,我以往嘅做法就會親食飯或者放學嘅時間去附近睇吓留意一下小朋友嘅表現,漸漸你會發覺佢哋會有差不多嘅形象,所以你就要諗吓將來你想你嘅小朋友成為邊一個模式你就揀嗰間學校。至於學習模式方面,我好相信學校都有佢嘅經驗去揀選一啲適合去學校嘅小朋友。而且上中一嘅時候佢哋都會有一啲支援嘅方法。就例如港同其實佢已經有大部份嘅小學同學上嚟,另一方面亦樂意收相同教學模式嘅小學學生,變相就係呢批學生可以融入學校入邊,從而令到原本唔係呢個學習模式嘅小朋友咁快適應。
其實我都覺得做project呢個就模式係好好。但當然要睇返小朋友嘅性格佢要個自學能力比較高係要追求學習先可以達到一定嘅目標。
Ps 我有兩位小朋友,一位初小就已經做project,另外一位就係幾十年傳統嘅出名小學。所以我都好睇到佢哋兩個小朋友學習上所表現有所不同。我個大仔做project佢會用好多時間去搜集資料。但我覺得喺搜尋夜間佢亦可以學習到好多

Thank you so much. 另想一問,睇2019-2020 成績,港同在理科成績差一點,M1/M2 都頗低,是否港同較專長訓練商科人,而不是數理人?

aacheng 發表於 21-3-19 10:48

Thank you so much. 另想一問,睇2019-2020 成績,港同在理科成績差一點,M1/M ...

如果你睇番再之前幾年嘅成績, 佢地幾科數學都考得幾好, 唔知做咩 19-20 跌得咁勁.

不過, 港同唔會用精英制去揀科, 即只要你想讀, 而S3 數學平時攞到60分以上, 都可以比你選, 而60分以下, 而你又好想讀M1/M2, 佢都會比你揀, 不過就會同你傾下計, 係真傾計, 唔係照肺果隻, 分析下你嘅能力, 如果你都堅持要讀, 都會比你讀. 我唔係想幫佢解釋考得唔好嘅原因, 不過真係存在依個問題, 會拉低個%

請問樓主揀咗邊間?
‹ 上一主題|下一主題