用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 VS 英華, 點揀?
go

港同 VS 英華, 點揀?

論成績、老師質素、前瞻性,港同真是一流。英華又真系近屋企好多。交通港同要一小時,英華半小時。

回覆樓主:

港同sure,呢間好難考,入到一定好叻,英文好掂

如果睇成績,比較吓上年DSE 5+,中英數三科港同英文佔優,中數差唔多。選修科方面 phy chem bio Econ Geo His CHis 七科 英華贏六科。

回覆 Andrewpapa0513 的帖子

Thank you, where can I see that elective result?

Thanks.

Ying Wa seemed obtained better result in year 2019-2020, but not before.
Improving ? or just occasional for one year?

aacheng 發表於 21-3-16 22:36
論成績、老師質素、前瞻性,港同真是一流。英華又真系近屋企好多。交通港同要一小時,英華半小時。
...

港同  

aacheng 發表於 21-3-17 01:44

Thanks.
第一屆全直資,各科成績都提升了,開始追得上港同,再加上最弱果科通識將會冇評級,數據上會改善很多。所以港同 vs 英華可以撇除成績因素,比較距離及教學方式等更為重要。

Andrewpapa0513 發表於 21-3-17 08:02
第一屆全直資,各科成績都提升了,開始追得上港同,再加上最弱果科通識將會冇評級,數據上會改善很多。所以 ...
你好,想問問英華新校長人選公布了嗎?謝謝

我覺得教學模式最重要,要配合小朋友的性格及學習方法。相信大部分香港的小學都係傳統方法教學,而港同係用自主式學習,著重協作,要做project。我認識有小學讀傳統學校的上了港同中一,讀得非常吃力,話做project 好辛苦。同埋有朋友分享面試時老師都有講,有人入到去適合的就會讀得如魚得水,唔適合成績就會差D,差異可以很大。此外,可考慮宗教、跟屋企距離、中文教學語言(普vs 粵)、小朋友體育、音樂及其他強項與學校的合適度,作出決定。

pokeylai 發表於 21-3-17 08:24

我覺得教學模式最重要,要配合小朋友的性格及學習方法。相信大部分香港的小學 ...
十分認同!所以呢個問題吾應該有固定答案。

pokeylai    發表於 21-3-17 08:32

謝謝意見,如果你唔提,我一相情願以為英華成績,差過港同。另外,你知唔知老師教成點?

回覆 pokeylai 的帖子

非常好呀!多謝意見🙏小朋友讀傳統小學,但讀得唔開心,最開心做project, 常常做project leader, 但又最討厭普教中,真係無完美。
男校自由風,聽說上堂打機,唔交功課,老師hea 教,點睇?

aacheng 發表於 21-3-17 08:43

非常好呀!多謝意見🙏小朋友讀傳統小學,但讀得唔開心,最開心做project, 常 ...

普教中都係一個重點,中學中文已經比小學難好多,仲要係普通話,會對普通話唔好呢小朋友影響好大

pokeylai 發表於 21-3-17 08:24

我覺得教學模式最重要,要配合小朋友的性格及學習方法。相信大部分香港的小學 ...

我想問多啲,你話由傳統學校入咗港同個小朋友讀得好吃力,係因為佢唔習慣做project 呢個模式去學習?個小朋友最後能唔能夠overcome?

aacheng 發表於 21-3-17 08:43

非常好呀!多謝意見🙏小朋友讀傳統小學,但讀得唔開心,最開心做project, 常 ...

港同普教中(初中),另成績表不是一般的有分數有排名同DSE 一樣只有1-5**,一年只有一次考試,所以樓主了解是否適合。
另論體育、音樂一定唔夠英華強

想了解港同可以問問板主(emoji)

港同一票

回覆 aacheng 的帖子

我諗十個有七個男仔都打機,包括我個仔。我屋企附近有幾間男校,中午食飯時,我見到佢地個個帶住headphone, 一面打一面食,band 1 、band 2 學校都一樣。所以呢d唔係學校的問題,係社會的問題。我諗最緊要係唔好沉迷而荒廢學業。

回覆 Babyarsene 的帖子

佢話做project 好辛苦,唔習慣,咁佢依家只是中一,應該努力適應緊囉

醒目開學勳章 王國長老

選中學另一考慮:高中選科。熟英華嘅家長可否分享下英華情況?
港同就幾乎fully flexible ,除非果科太少人揀,少到開唔到班(好似十人);或選修科目撞咗時間
Default係4c 3x, 外加m1/2 ,全部任選唔睇成績只睇意願。最後有人會考8科(連m1/2),有人drop 科後只考6科

醒目開學勳章 王國長老

港同無嘅dse科目