用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 心大心細, 轉唔轉好
go

[英國] 心大心細, 轉唔轉好

好煩惱, 突然收到Caterham offer, 呢間真係心儀, 心大心細, 轉唔轉好呢? 有什麼要注意呢? 謝謝大家幫幫我

kittttty 發表於 21-3-16 16:22
好煩惱, 突然收到Caterham offer, 呢間真係心儀, 心大心細, 轉唔轉好呢? 有什麼要注意呢? 謝謝大家幫幫我 ...

請問原本選了那一間
是否已交Term fee留位?

王家爸爸    發表於 21-3-17 08:54

好煩惱, 突然收到Caterham offer, 呢間真係心儀, 心大心細, 轉唔轉好呢? 有什麼要注意呢? 謝謝大家幫幫我 ...

轉  

回覆 Poyau 的帖子

原本嗰間成績冇呢間好, 但都是一間好多人想入嘅學校.

回覆 kittttty 的帖子

1. Year幾?
2. 你對寄宿學校有咩要求先?寄宿體驗?
3. 你心儀Caterham嘅咩?
4. 你是否覺得入一間成績較好嘅學校代表你小朋友嘅成績自動會得到提升?如果係,點解會咁諗?

回覆樓主:

Caterham 學術成績亮麗
日校生為主 宿生17%(159/933)
寄宿可能大部分為留學生

2019 A level DfE APS (Grade)
Caterham School 46.83^ (A-)
Independent schools 41.25 (B)
All schools/college 34.01 (C+)
^ Rank All #73 Indies #58

2019 A level A* A*/A
Caterham School 27.9% 62.5%
Independent schools 16.6% 44.9%
All schools/college 7.9% 25.7%

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/school/125427/caterham-school/16-to-18/advanced-level-qualifications-results-over-time?accordionstate=0

https://issuu.com/caterhamschool/docs/caterham-school-academic-results-2019

ISC Basic info
https://www.isc.co.uk/schools/england/surrey/caterham/caterham-school/

Size: 933

Boys - age range & pupil numbers:
Day: 11 to 18 (407)
Boarding: 13 to 18 (97)
Sixth form: (161)

Girls - age range & pupil numbers:
Day: 11 to 18 (367)
Boarding: 13 to 18 (62)
Sixth form: (145)

kittttty 發表於 21-3-16 19:23

原本嗰間成績冇呢間好, 但都是一間好多人想入嘅學校.

如成績差不多 可綜合考慮其他因素
例如寄宿體驗 課外活動 ......

回覆 beastiebistro 的帖子

先謝謝你

1. Year幾?
Y12
2. 你對寄宿學校有咩要求先?寄宿體驗?人數不能太少
3. 你心儀Caterham嘅咩?當然係成績頗為亮麗
4. 你是否覺得入一間成績較好嘅學校代表你小朋友嘅成績自動會得到提升?如果係,點解會咁諗?一間成績較好嘅學校代表在學習氣氛上濃厚, 孩子的參與感便自然提高, 大部份學生都會為爭取好成績而積極學習, 老師方面可能在教學上有所不同.

先謝謝你, 真的除成績稍為高一點點外 , 其他都很接近.  

Caterham香港中國學生比例非常高,我個人認為唔係傳統英式寄宿體驗。另外,呢個都係成績近年躍升嘅原因。其實英國老師教學模式大致一樣,每間學校都有好同差老師,成績好並唔係因為教學方法有異。主要因為收生門檻夠高,班學生去邊間學校考嘅成績都唔會差。

當然係我個人睇法。

王家爸爸    發表於 21-3-17 08:55

kittttty 發表於 21-3-16 21:53

先謝謝你, 真的除成績稍為高一點點外 , 其他都很接近.   ...

不用客氣
請問小朋友喜歡那一間

佢兩間都鍾意, 想問多兩個朋友先決定.

回覆 beastiebistro 的帖子

你講得對, 呢間學校收生方面門檻頗高, 所以考試成績也相對高.

所以我認為無需要神化某啲學校嘅老師或者教學方法,亦唔好睇數據去決定讀咩學校。There's so much more to a UK boarding experience。

kittttty    發表於 21-3-17 00:25

會 蝕左訂金哦 ,而讀書主要都係靠自己,如果囝囝本身嗰個間學校都唔差,我就唔轉啦!
其實係一家四口子

回覆樓主:

我相信兩間學校在成績和其他方面的比較,你一早做左資料搜集,心中有數喜歡邊一間多一點。

已付的留位費,如果唔重點考慮因素,負擔得到,揀最喜歡的一間。

其實要知道同邊間比較至知值唔值,不過如果各方面差不多既我就唔轉啦,一轉起碼無左十幾萬先唔計,一間系一開始就收我,另一間系後補至收,我會讀前者。

回覆樓主:

唔開名,其他家長難比實質意見。
Y12嘅話,已經定性,好睇細路本身性格,學校喺學術方面未必有顯著幫助,不如著眼多D其他方面,如硬體設施,pastoral care 等。

I feel the discussion a bit boring without knowing the school