用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇真waiting list
樓主: KMWC
go

崇真waiting list

ksorange 發表於 21-3-17 07:59
基崇應該約band 1c
家長選擇這校有好多原因
大家不要驚訝

認同不同人選校都會有不同原因,認同教學理念當然係一個重要的配合。有人會認同教學理念,不理banding, 這絶對冇錯。
選擇學校不同人有不同的原因,有人睇 banding ,有人睇資源,有人睇理念,真的沒有對錯,各人都有不同想法。
但我想指出嘅係的確有人對其banding誤判而選校,本身都追求banding的就要再諗清楚

追求banding的band1A的家長一開始根本唔會俾報名費去考基崇,簡介會都唔會花時間去聽,佢地集中火力去考心中的神校,講到開口,港同我都係報來練習面試,收都唔會讀既

會留意基崇的band1A-B的家長,佢地心中應該系另有所求,排第一的唔會系成績

回覆 LeeCC 的帖子

都未必呀, 識人原本諗住當interview practice, 後來有offer再認為佢B1B, 就打算讀呀

Babyarsene 發表於 21-3-17 09:21

都未必呀, 識人原本諗住當interview practice, 後來有offer再認為佢B1B, 就打算讀呀 ...

基崇的面試只係單對單,考得學術亦都唔係難的,如果band1A不如俾$50報李國寶練習group interview啦

我身邊的band1A-B,都有D報李國寶,就係想$50試下group interview實戰,佢地真係收左都唔讀,寧願抽獎

Babyarsene 發表於 21-3-17 09:21

都未必呀, 識人原本諗住當interview practice, 後來有offer再認為佢B1B, 就打算讀呀 ...

即係個家長心中另有所求啦

ksorange 發表於 21-3-17 08:06
噤講啦
今年善德唔止一個學生面試完 喊住落來
係咪家長想見的

作為TTCA前用家我認同1A學校未必係最好,選合適至係最醒,基祟在中四選科真係做得幾好,以前夠8人就開一科選修科,好多學生都入到想讀既選修科 我個band 2仔入到去都讀得好輕鬆,DSE都過20分
1A學校呢,我個band 1女入到間1A中學永遠考中間以下,選科唔夠人爭,只可以入到d完全冇興趣既科,早2日至喊住話Jupas 選擇唔多

hugub 發表於 21-3-17 11:20
作為TTCA前用家我認同1A學校未必係最好,選合適至係最醒,基祟在中四選科真係做得幾好,以前夠8人就開一科 ...

咪就係噤啦
唔想跟住的六年都仲係得學業
俾多點機會小朋友發展所長
選自己想學的

LeeCC    發表於 21-3-17 12:14

回覆樓主:

我今日冇去註冊,放位了,你哋waiting list又多一個希望…

hugub 發表於 21-3-17 11:20
作為TTCA前用家我認同1A學校未必係最好,選合適至係最醒,基祟在中四選科真係做得幾好,以前夠8人就開一科 ...

我都好認同這一點

醒目開學勳章

Babyarsene 發表於 21-3-17 07:43
有,佢係嚟我哋小學到做的。我沒有說這間學校不好,只不過想講佢唔係B1B,有好多家長誤以為佢banding好高
...
你話佢哋『Marketing PR做得好』感覺上似話學校有意誤導學生為band 1校,事實上校長一直強調未收齊band 1學生,唔係高banding學校,只係增值率高

唔知基崇幾時開始call waiting, 完全靜了下來?

nikeshoeshk2001 發表於 21-3-20 12:15
唔知基崇幾時開始call waiting, 完全靜了下來?

我估3月31日後一次過call

回覆 ksorange 的帖子

我都覺得係咁,應該等到時啲人抽飛先會call

堆埋一堆先call waiting

已抽表, 希望waiting 的小朋友快啲收到消息

其實呢段時間最好唔call,過埋12/4 先call 仲好,可以考慮埋抽獎,邊使咁緊張?官津校都未出,附近深水埗,九龍城,沙田一大堆英中,而家accept offer,嗰堆英中無人讀

回覆 ksorange 的帖子

同意

請問在第一階段被 reject 咗,會否影響叩門的機會呢?