用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF RC Y4插班考試
樓主: Unocole
go

[小學] ESF RC Y4插班考試  

dec2009 發表於 21-5-1 15:51
排左幾年都仲有40-50,真係好多人等
我catchment 係 Kowloon Junior School, 我最近問過新application 大 ...

請問小朋友係邊年出生?

我都係等緊kjs, 2013年出生

我地上個月都係in插班RC year 4 喎。Pass左written test, 黎緊要second in 了。

kgm 發表於 21-5-1 15:57
原來九龍區都咁多waiting, 可能真係港島區比較多位d。我自己最近apply AIS / ICS,AIS已經可以安排下星期i ...

AIS 好快喎,祝你順利

anegoangie 發表於 21-5-1 17:09
請問小朋友係邊年出生?

我都係等緊kjs, 2013年出生

我最近問 21/22 year 4 插班,新 application 等大約70個

如果你早幾年報kjs ,就唔會排咁耐

dec2009 發表於 21-5-3 17:34
AIS 好快喎,祝你順利

多謝!唔抱太大期望,但有得interview 已經好好,至少知道小朋友去到咩程度。當年on居居乜都唔識就交錢報SJS, 冇諗過小朋友等到可以報中學都冇聲氣

dec2009 發表於 21-5-3 17:39
我最近問 21/22 year 4 插班,新 application 等大約70個

如果你早幾年報kjs ,就唔會排咁耐

我地報左DC
可能真係因為地點問題
Year 3 已經好快收左
Year 5都有20 waitlist 左右
學校話已經有8個將會唔讀

回覆 iluvpug 的帖子

變成有sibling 可以排先。
~easybring~

回覆樓主:

請問有無RC group? 剛收offer, 會讀

回覆 siushun 的帖子

I also want to join Y5 (2021-2022) group.  Please help.
~easybring~

kgm 發表於 21-5-3 18:23
多謝!唔抱太大期望,但有得interview 已經好好,至少知道小朋友去到咩程度。當年on居居乜都唔識就交錢報S ...

當年有冇in 到?

TingTing0001 發表於 21-5-7 15:11
當年有冇in 到?

當年我apply Y1, 交左報名費4k(兩個小朋友),然後叫我去學校交文件,之後就冇晒消息,只係每年send email比我問我係咪繼續排隊,直到小朋友已經可以apply中學部,都從來冇in過
所以我曾經想過由頭申請RC, 但又好怕好似當年咁樣,in都冇in過,所以我仲考慮會唔會再報RC

回覆 kgm 的帖子

我當年都比過報名費KGV, 好似是而$1500, 忘記它啦!
現在好似唔洗由頭開始報其他ESF, 你打電話問下可否排埋RC和其他ESF學校,  其他ESF有位, 你就唔可以去SJS.
~easybring~

kgm 發表於 21-5-7 15:49

當年我apply Y1, 交左報名費4k(兩個小朋友),然後叫我去學校交 ...

可能RC 真係少人好多..
今年我女 apply Yr1.. 佢幾個同學都一齊有得 in..
而佢有個同學 apply SJS.. 就無消息..
(不過最後我哋都係得 waitlist offer..)

easybring 發表於 21-5-7 11:47

I also want to join Y5 (2021-2022) group.  Please help.

恭喜,可能真係少人係呢到

回覆樓主:

相問校服,校車etc  

校巴:https://www.rchk.edu.hk/bus-service/
uniform: 等安排了house之後, 回學校買。https://www.rchk.edu.hk/uniforms/
~easybring~

siushun 發表於 21-5-10 15:08
相問校服,校車etc

爬下RC related 嘅post啦,之前應該曾答過。
校車可以打去冠忠問;校服等學校通知,以前會有特定時間返學校買,其實RAPT同校服店的職員都會好幫忙。
RAPT會賣二手校服,可以留意。
FB 有個RC parent forum, 你可以join, 睇吓管理員接唔接受。

回覆 Unocole 的帖子

請問有外國護照?

Radiomama 發表於 21-5-10 22:14
爬下RC related 嘅post啦,之前應該曾答過。
校車可以打去冠忠問;校服等學校通知,以前會有特定時間返學 ...

thank you,very helpful. 我估未係學生應唔可以去uniform sale?

siushun 發表於 21-5-11 14:23

校服除了回校買,RAPT 買二手(應該遲D有就會收到通告)外,也可以上網買,順豐送屋企。學校應該遲D會send information比你。運動服就要睇你咩house,買番啱顏色。