用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去美國升中學
樓主: sumsum20
go

[美國] 去美國升中學

Wow 1600!

回覆 barque 的帖子

同意。Subject test是比較容易有full mark。那個小朋友本身校內成績好好和有公開賽獎,我朋友以為十拿九穩,可惜世事難料。

真係有點可惜,拿到這樣好的成績非常之難得。

LLLT 發表於 21-3-27 10:10
朋友個仔SAT (包括subject test)有full mark ,但是報Ivy league全軍覆沒。所以我覺得SAT的成績有75%都可 ...

我仔是2013年入大學的, 當年已經有說法, Ivy League這等大學認為, SAT 1, 2250已足夠衡量一個學生的學業水平(當年滿分是2400), 達標就可以, 2250跟2400沒分別.

此外, 華人學生最叻考試, 尤其是國內學生, 2400多的是, subject test滿分的更多到數不勝數, 所以分數超高, 已不能成為明顯優勢.

我記得我仔有個師兄, 高佢一屆, SAT 1差些少至2250, 他不是美籍, 獲Ivy League offer.  他在高中時在學校首創了一個環保學會, 他是搞手, 曾經去信前美國副總統Al  Gore的環保辦公室, 附上環保project提案, 而且得到辦公室回應 (Al Gore在離任後致力環保工作).   大學AO可能覺得這類學生更有魄力.  當然, 不見得同樣做法就能取得offer.  

申請美國, 其實真係難, 一大堆要求, 不似申請其他國家那樣, 分數高就可以.  尤其國際生, 更難.  但如果赴美升學是夢想, 就儘力而為吧,  祝大家好運!

回覆 dlam141231 的帖子

我小朋友當年同時報香港、英國和美國大學。感覺上多些選擇,也帶來不少壓力。雖然最後入讀心儀的大學,但係過程一啲都唔容易。希望大家可以平常心面對。

回覆 LLLT 的帖子

成績好對於美國藤校及名校如柏克萊/史丹福等係基本要求,問題係你要有啲嘢令到佢想收你,而唔係單純從一堆高分學生中揀人填滿學位。

請問現在入境美國讀書需要隔離和上機前做COV19 test 嗎?

barque 發表於 21-3-28 07:43
請問現在入境美國讀書需要隔離和上機前做COV19 test 嗎?
應該都要

回覆 timc 的帖子

hi, 唔好意思! 我個女下年會去美國讀書, 請問可以pm information俾我?

是否其他用戶有野可以 pm?  我 pm主要唔想公開回覆者私隱。如上私立中學我就不太清楚,公立只略知一二,而且各校區不同,不能作準請見諒!

回覆 culver 的帖子

請問可介紹fb 美國升學群組嗎?我地準備送小朋友去讀grade 8/9

Cedric_mama 發表於 21-5-10 11:16
回覆 culver 的帖子

請問可介紹fb 美國升學群組嗎?我地準備送小朋友去讀grade 8/9

我主要係睇升大學資料,FB 可以search :

dr. kao's 美國教育升學圖誌

美國教育大小事

請問大家有無host family 介紹或者有家長係準備9月送女兒去美國讀書, 想一齊租屋住?

回覆 CERISE 的帖子

好呀!可以 term break 時一齊租屋住;或者在香港隔離酒店住時,有個同房都好呀!我女唔介意 take domestic flights,後生女好易做朋友吖。唔同學校,重點係要夾 term break schedule, send me PM ?