用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀兩間還是一間加外補
go

讀兩間還是一間加外補 [複製鏈接]

住紅磡黃埔,小女現在讀K1區名券幼Pm班。學校雙語兩班主任。目標直私小學,雖然學校語境好,但是考直私還是不夠。所以想著是是否讀兩間上午選私幼,還是上午外補?

聽朋友講,學校出身很重要,名幼錄取高。但是區內沒名幼,德萃,ABC pathway,威廉國際名氣一般。我比較看重英文,看不少家長說讀兩間學校重複作用不大,不如外補。

請問有什麼好的意見呢?
   0    0    0    1

回覆 妞妞寶媽 的帖子

唔使太擔, 我大仔讀黃埔德寶國際, 一樣入到名幼, 而是否入到名小則要綜合好多因素, 不會因為讀名幼就入到名小

妞妞寶媽 發表於 21-3-14 21:54
住紅磡黃埔,小女現在讀K1區名券幼Pm班。學校雙語兩班主任。目標直私小學,雖然學校語境好,但是考直私還是 ...

讀2間小朋友对于同学和老師可能有點亂,建議外補!

pwhr 發表於 21-3-14 22:35
回覆 妞妞寶媽 的帖子

唔使太擔, 我大仔讀黃埔德寶國際, 一樣入到名幼, 而是否入到名小則要綜合好多因素,  ...

德寶國際英文好不好?需要外補嗎?小女讀譚歐,也想過再選擇威廉或者德寶國際班加強英文。ABC也有考慮,但是不知道怎麼選,還是乾脆一個全日班?

回覆 妞妞寶媽 的帖子

德寶國際係全英教學, 老師有愛心, 大仔好喜歡上學

學之園係名幼喎,講語境睇黎你係讀保良局譚歐喎

回覆樓主:

目標直私,紅磡名幼應該首選學之園,不如睇下有無機會插班,否則外補好過讀多間私幼,外補彈性較大,可因需要更改,而且不用買校服俾雜費等。

catlover1026 發表於 21-3-16 01:06
學之園係名幼喎,講語境睇黎你係讀保良局譚歐喎

樓主係講小朋友讀“名卷幼”,不是“名幼”。

當然係外補彈性大啲, 攻你想攻既科目/興趣,讀兩間,超辛苦&怪獸。

wg_ann 發表於 21-3-16 10:11
樓主係講小朋友讀“名卷幼”,不是“名幼”。

如果想讀兩間,好明顯就唔會兩間卷幼喇

我係估樓主小朋友讀保良局譚歐陽,佢算係紅磡區內名卷幼同語境好

我唔明你想表達啲乜

讀兩間,很怪獸吧

很怪獸,而且覇佔兩個學位

小朋友k1已經識响學校講自己讀兩間學校,老師同學家長都會知,比著係我會覺得唔好意思,人人反應都會

我覺得名幼唔一定保證入到直私。直私唔止睇academic而係soft skills等等。與其辛苦小朋友讀兩間學校,不如上phonics班,英語話劇班,體藝班。學到英文、學到自信。

讀一間加培育興趣會更好

隔離有分享讀兩間學校,K3和K2同時讀,成功入名小。

曾經有幼稚園出過通告, 話如果比校方發現貴子弟係返緊2間學校的話, 會開除學藉, 不論私/劵幼。

如果要考直私, 一定係一間加外補.  基本上就算名幼生 (SC, LH, SKH, SPK, BH等等等等) 都係搵人外補.  搵針對性的老師, 例如補英文一對一, 唔平, 但學得快好多. 成本效益大好多, 小朋友亦無甘辛苦.

P.S. 玩左2次直私遊戲  

阿豬媽@C 發表於 21-3-18 20:46
如果要考直私, 一定係一間加外補.  基本上就算名幼生 (SC, LH, SKH, SPK, BH等等等等) 都係搵人外補.  搵針 ...

確實需要外補,只是覺得再上一間私幼國際班當作補英文,是不是性價比更高。

阿豬媽@C 發表於 21-3-18 20:46
如果要考直私, 一定係一間加外補.  基本上就算名幼生 (SC, LH, SKH, SPK, BH等等等等) 都係搵人外補.  搵針 ...

很認同,由class轉私補,分別真係很大,小女讀happy school,由k2尾開始私補,補咗唔夠九個月,進步很大很明顯。

好坦白講,譚歐陽雖然學校條件好好
每年只有十幾個升好的直私小學
(因為大部分家長大安旨意。。)
紅磡區真的利於直私的肯定係學之園,可以盡快考慮轉校,如果你有決心的話
留在譚歐陽的話,就要多很多外補

讀兩個幼稚園沒任何意義
幼稚園主要學禮儀,社交,一個就夠
學術對考直私來說是不夠的

考直私的話,外補英語是必然的,少的一個星期一課(一個小時),其實也不夠
我朋友學校家裡都沒有語境,一個星期上五天補習英語,效果很好
學校學英語效果沒補習好,因為人太多

數學邏輯也是直私重點,如果你日常沒法主動教導數學的話
可以考慮補習數學

大部分直私小學生一係內補(係家中父母大量教導)一係外補
單靠幼稚園(就算係名幼)完全不可能成功
祝你好運

紅磡居民上
‹ 上一主題|下一主題