用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間直資私小係除中文外,其他科係全部用英文教? ...
樓主: smiley7x24
go

邊間直資私小係除中文外,其他科係全部用英文教? [複製鏈接]

回覆 catf2 的帖子

但 VA 唔係?

Azzurro 發表於 21-3-16 10:58
我想說的正正相反
學校配套(對華人學生來說)很好(很多外籍同學,外籍老師,練習英語機會很多)
但是大 ...

似乎,零變一係靠學校,加速進步係家長行為。至於,掉隊問題,係學業上嘅問題,不論中/英小,都會出現學生學術高低吧~~~

mcl203 發表於 21-3-16 12:49
似乎,零變一係靠學校,加速進步係家長行為。至於,掉隊問題,係學業上嘅問題,不論中/英小,都會出現學生 ...
一直想問,你哋一直英小英中,中文程度依家如何?對DSE中文有信心嗎?如何可以在英小保持到中文呢?

b3410 發表於 21-3-16 17:42
一直想問,你哋一直英小英中,中文程度依家如何?對DSE中文有信心嗎?如何可以在英小保持到中文呢?:fortun ...

佢話,仲有唔少同學差過佢,唔係好又不至於差嘅,只係自己字庫俾人少,閱讀中文弱啲囉,唔太睇中文書嘅結果。中國人,只要態度還可以,未擔心過會肥中文佬噃。英小英中,甚麼中文弱,睇你同邊啲中學比啦,中文比某些學校弱,睇你嘅要求係乜,但英文又比某些學校好,有得有失~~~

前小學出名中文弱,咪還有~90%學生有大學入學資格,所以,
0變1有乜可能唔係源自學校~~~

亦所以,有機會就搵個適合教練,佢會幫你整個program搞掂,唔同教練有唔同嘅操練方法~~~

b3410    發表於 21-3-16 20:00

聖若望書院小學

mcl203 發表於 21-3-16 18:04
佢話,仲有唔少同學差過佢,唔係好又不至於差嘅,只係自己字庫俾人少,閱讀中文弱啲囉,唔太睇中文書嘅結 ...
唔閱讀都可以保持中文,勁喎不過字庫唔夠作文都會反應出來。
我覺得中學收外校生時,應該會特登揀中文人,來幫手提高整體中文水平。

唉,一諗到DSE中文就頭痛。

b3410 發表於 21-3-16 17:42
一直想問,你哋一直英小英中,中文程度依家如何?對DSE中文有信心嗎?如何可以在英小保持到中文呢?:fortun ...

佢當年去呢間中學考分班試,以為以佢哋heahea教學模式,唔教深唔操卷,一定考唔掂,佢又無時間準備又無補習,原裝學校能力,拎個筆袋就去考,要上補底班是常識吧。結果等到7月仲未有通知,問學校話無通知即係唔使上,所以可以講,佢哋中文係唔好,但同他校比較又唔係輸晒咁囉~~~

回覆樓主:

字庫唔夠可以避家嘛,用近表達字句代替,閲讀理解就難攪啲~~~

mcl203 發表於 21-3-16 20:38

佢當年去呢間中學考分班試,以為以佢哋heahea教學模式,唔教 ...
入補習班是常識
其實我真係好想入補底班,可以真係補下,穩陣d

b3410 發表於 21-3-16 20:48
入補習班是常識
其實我真係好想入補底班,可以真係補下,穩陣d

佢都係入咗直路先谷吓,一路都無理科中文,佢自己話識睇住時間睇住安排㗎啦。所以,係佢學校可唔可以hea讀?佢無乜理由唔知嘅,雖然佢都認同係有啲同學夠資格hea讀嘅~~~

我指嘅補底班,係中一返學前要上果隻,最終唔使上,所以唔知詳情~~~

Delete
‹ 上一主題|下一主題