用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一考直私經驗分享
樓主: 蘇飛飛
go

小一考直私經驗分享   [複製鏈接]

yang437 發表於 21-3-17 03:21
咁考小點算好,間間都要考你鍾唔鍾意睇書,唉

幸好,已有二線直私offer 已心滿意足。唉,不敢強求了

回覆 heily123 的帖子

大家介唔介意分享下自己小朋友係私幼定券幼,每日自己看書的時間及書的種類, 最心儀及現有的小學OFFER
我小朋友係半日券幼
自己看書大約30-45 分鐘
中文看屁屁偵探,自己會讀,迪士尼故事書
英文看ORT Level 7/8

最心儀係一線龍校

呢個POST 之前有,
不過都分享下

小朋友兩年私幼, 跟住學校執左笠, K3去左卷幼讀緊。

平時冇自己睇書習慣, 有做下小一簡單練習,

英文睇過下OXFORD TREE 十本八本冇認真睇,

閒時玩下LEGO 會打下機, 參加畫畫班(停左幾個月喇)

冇其他外補。

暫時有領小, 九龍灣ST.JO, 啟基OFFER
KTS 入左2ND IN 等4月RESULT
SMC 1ST IN 左冇再有任何消息
優才REJECT, 福小WAITING

謝謝大家的分享,有了初步的了解。通常會報幾多間安全呢?

回覆 蘇飛飛 的帖子

8~10間

想請教下大家,好多小朋友都有睇 ORT 和青田,你地係點決定去睇下一個 level? 要小朋友自己認讀到先?還是睇過一次就當睇完?

我小朋友都係書蟲,細細個bedtime story無間斷,要係當佢獎勵咁,你今日做得好獎你睇多本書。細細個睇圖畫,到k1開始伴讀,k2開始叫佢自己讀,返工時叫佢讀ort 比姐姐聽,讀讀下由唔識驚多字,變到愈讀愈快,而家英文書不離手,食飯沖完涼訓覺前都要睇。

個時佢睇ort,我係比佢讀成本,見佢成個系列讀到8成左右就會去下一個level, 佢地睇書係想要樂趣,如果日日讀同一本要讀到100%識,應該會好快無癮唔想再睇,結果變成苦差。

小朋友讀讀下發覺自己識讀好多字就會好有自信心想搵多d再讀!

Jean1769 發表於 21-3-14 11:07
我小朋友考到不少offer,包括男女神、D系、CKY、TSL,無上面試班

學術應該稍高但不離地,加減都是二十內

請教一下有什麼中文書是適合k2的小朋友?類似ORT有連續的故事性。青田、基礎漢字500沒有太强的故事性,小朋友不太愛看。感謝!

YY_2011 發表於 21-3-25 15:32
請教一下有什麼中文書是適合k2的小朋友?類似ORT有連續的故事性。青田、基礎漢字500沒有太强的故事性,小朋 ...

真是考起我,應該沒有

中文書選擇相比英文書真在少太多,K3、小一程度的中文橋樑書我都找不到

請教一下有什麼中文書是適合k2的小朋友?類似ORT有連續的故事性。青田、基礎漢字500沒有太强的故事性,小朋 ...

Deleted

Jean1769 發表於 21-3-25 16:10
真是考起我,應該沒有

中文書選擇相比英文書真在少太多,K3、小一程度的中文橋樑書 ...

謝謝!

balls 發表於 21-3-25 16:21
小樹苗的部件拼拼書我覺得學到字之餘故事性都幾強下

謝謝!

大家還有要學什麼課程準備interview 或叩門用阿?

呢個post 真係獲益良多,關於小朋友的閱讀興趣,我自己由小朋友興趣入手的。

細細個嘅時候,發覺佢好鍾意貓貓狗狗,我就買寵物寫真集,沒有文字的,就只是一張張好可愛的寵物照片。我只係想比小朋友習慣揭書,就咁樣指住張相,去講

之後嘗試貼紙書,遊戲書之類
總之果排佢喜歡d乜,我就買乜嘢主題嘅書

有段時間,我只係將家人的照片,過往小時候的照片,曬出來,整一個相簿,都當係本書去睇

久而久之,可能習慣了,突然之間,就開始好鍾意睇書了

b3410    發表於 21-3-27 09:51

wannabefa 發表於 21-3-27 00:17
呢個post 真係獲益良多,關於小朋友的閱讀興趣,我自己由小朋友興趣入手的。

細細個嘅時候,發覺佢好鍾意 ...

好有心機嘅家長。

甘你地除左培養小朋友閱讀興趣外,仲有無做啲咩,為小朋友考小一呢?

LittlemBB 發表於 21-3-27 14:04
甘你地除左培養小朋友閱讀興趣外,仲有無做啲咩,為小朋友考小一呢?

練習中文、英文面試對答
例:
What is your name?
How old are you?
Where do you live?
What is your hobby?

LittlemBB 發表於 21-3-27 14:04

同問

喺家庭教育上,應該點樣入手啦?因為我現在只係盡量小朋友要多點用腦,多點思考,禮貌對待人咁....

其實去圖書館,可以搵到好多書,讓小朋友自己搵都係一種樂趣。

有朋友覺得圖書館未必衛生,他們會帶小朋友到書局睇書(例如誠X),揀啱就可以買返屋企慢慢睇
‹ 上一主題|下一主題