用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一考直私經驗分享
樓主: 蘇飛飛
go

小一考直私經驗分享   [複製鏈接]

yang437 發表於 21-3-16 03:20
其實大家覺得閱讀係咪真係可以培養還是天生的?我由小朋友一出世開始每天陪讀,出世是讀黑白,然後一直讀到 ...

應該是你present到件事像交差,而不是享受的一樣嘢。

以前我會話你乖就獎你睇書,咁佢就會認為睇書係好野。而家食飯又睇起身又睇,有時要叫佢放低本書

Jean1769 發表於 21-3-16 08:26

以前我會話你乖就獎你睇書,咁佢就會認為睇書係好野 ...

係,我個女犯規時我會罰佢冇得睇書

yang437 發表於 21-3-16 03:20
其實大家覺得閱讀係咪真係可以培養還是天生的?我由小朋友一出世開始每天陪讀,出世是讀黑白,然後一直讀到 ...

天生既能力、性格、興趣當然有影響,如果唔係咁教育就容易好多。

我兩個小朋友相差幾年,同樣絞盡腦汁培養閱讀興趣,什麼獎勵計劃、陪讀、bed time stories都有。

阿大由懂得 say no 開始就唔願睇書。細既我付出既effort 少好多,但佢好快自動波,越睇越深(當然,冇興趣既書打死都唔睇),K2已直落睇2、3個鐘完全唔郁、唔玩;

只能說書中已有黃金屋係事實。雖然相差幾年,阿大(同級一線尾)經常要問返細既英文功課。

Jean1769 發表於 21-3-16 08:26

以前我會話你乖就獎你睇書,咁佢就會認為睇書係好野 ...

我都反思緊邊到出錯,曾經有段時間佢喜歡主動拿書叫我讀,但大左佢喜歡跳舞。所以一有空閒佢寧願係自己跳舞,不是睇書。我覺得係興趣多了佢選擇了其它多過睇書。咁你地細個有無特定邊個時間要睇書,定由佢自己發揮。如果唔定時間,佢全日真係唔睇書,會有什麼方法?

yang437 發表於 21-3-16 12:55
我都反思緊邊到出錯,曾經有段時間佢喜歡主動拿書叫我讀,但大左佢喜歡跳舞。所以一有空閒佢寧願係自己跳 ...

咁大個好難改啦,以前細個都係俾佢自己自由活動同選擇。你限死一個時間要讀書仲反感啦。

或者你以身作則得閒就自己拎本書出黎睇。我自己就唔睇書成日玩電話,又好好彩小朋友好鍾意睇書

993rs 發表於 21-3-16 09:21
天生既能力、性格、興趣當然有影響,如果唔係咁教育就容易好多。

我兩個小朋友相差幾年,同樣絞盡腦汁培 ...

咁阿大最後仍然不愛看書嗎?

我都反思緊邊到出錯,曾經有段時間佢喜歡主動拿書叫我讀,但大左佢喜歡跳舞。所以一有空閒佢寧願係自己跳 ...
我自己就係bedtime story無間斷, 日間就冇限制, 但小朋友自小都經常自己拎書睇, 而每次見到佢主動閱讀我都會表達對佢欣賞, 而且我地一家都好鍾意睇書, 有時放假唔出街一家人會靜靜一齊閱讀, 平時小朋友亦會見到我地經常睇書

yang437 發表於 21-3-16 13:22
咁阿大最後仍然不愛看書嗎?

又唔係唔鐘意睇書,不過傾向插圖較多既中文書,英文則可免則免。同細既一個下午可睇晒一本 novel 好唔同。想指出既係,同一個家庭、同一套教法,效果可以相差好遠。

當然,唔鐘意閱讀,讀 local school 好大機會拉牛上樹。如果真係咁,只有比多d耐性,同時嘗試發掘佢其他興趣

我大個個小朋友到4/5歲還是每日reading time先肯拎書睇,平時有得揀唔會睇書,我又係反思邊到出錯而搵唔到原因。但5歲到佢接觸到有興趣嘅書後,就開始書放離手,而家有時會上zoom堂偷睇書,沉迷到我地擔心佢睇太多...要set睇書limit嘅時間...anyways, 唔洗咁擔心,..

糯米米糍 發表於 21-3-16 07:39
我小朋友係今年升小,好鍾意睇書,有時做完功課或學習完,我叫佢自己休息放空下,佢係會自己拎書睇因為佢話 ...

感謝分享!請問可以推介一些中英文圖書適合k2的小朋友嗎?謝謝!

YY_2011 發表於 21-3-16 15:09
感謝分享!請問可以推介一些中英文圖書適合k2的小朋友嗎?謝謝!
你小朋友有冇特別鍾意咩主題? 好書實在太多, 要按小朋友喜好選書。我仔K2時好鍾意睇ORT magic key adventure stories同青田"我自己會讀", 呢類我覺得係主要同時訓練到佢認讀能力, 但我仔都好鍾意以上故仔, 亦係屬於佢可以自己讀到的。當時亦有睇Curious George同Usborne Lift-the-flap因為佢好鍾意天文地理主題,字又好淺小朋友自己睇到。中文我小朋友好鍾意某D系列繪本,如作者賴馬既書, 100層樓的家, 遊戲書小黃點系列等, 以上講呢繪本都需要伴讀。

其實要了解小朋友喜好先, 有時A小朋友鍾意, B小朋友未必, 而且小朋友喜好不斷改變, 平時可以多D同小朋友一齊去揀書, 係好好既親子活動

老老實實,
咁多對答O既家長們,

你地自己有幾鐘意睇書呢?

你地自己小朋友都見你地日日電話YOUTUBE 不離手,

又點說服到小朋友"書中自有黃金屋"?

有人天生鐘意讀書, 我估好少囉。

睇書O既目的, 咪又最終想佢地讀好D "教科書"

咁O既心態, 好難去培養.....

我自己冇迫小朋友睇書, 因為迫唔黎,

唯有同佢睇D 有興趣又有中文O既漫畫,

英文欠奉, 上到小學再算。

暫時幾間唔算一線直私收左。

kimlam953 發表於 21-3-16 14:58
我大個個小朋友到4/5歲還是每日reading time先肯拎書睇,平時有得揀唔會睇書,我又係反思邊到出錯而搵唔到 ...

多謝你鼓勵,我會重新調節心態,唔好太大壓力力或強迫小朋友,相信方向無錯,堅持伴讀,終有一日成功。

糯米米糍 發表於 21-3-16 15:26
你小朋友有冇特別鍾意咩主題? 好書實在太多, 要按小朋友喜好選書。我仔K2時好鍾意睇ORT magic key adventur ...

常感謝你這樣詳細的回覆!
仔仔鍾意Pokémon, 但係Pokémon 的書很多字啊!ORT 和青田都有啊! 不過仔仔鍾意玩多過看書,我們都會盡量抽時間跟他伴讀。

VinJacHay 發表於 21-3-16 16:43
老老實實,
咁多對答O既家長們,

你講得啱,我就係時時玩電話的家長,但又慶幸小朋友真係好鍾意睇書,可能真係天生。

佢有唔少不錯的offer

回覆 Jean1769 的帖子

恭喜你,
小朋友咁生性,

將來成就非凡

VinJacHay 發表於 21-3-16 19:27

恭喜你,

剩係鍾意睇書又唔係等於生性既。佢而家食緊晚飯都睇緊,我都無佢符

算啦,我地收手,
你會令我地ed家長們羡慕死。

VinJacHay 發表於 21-3-16 19:45

算啦,我地收手,

真係好羨慕,我小朋友都係唔鐘意睇書,之前用過樓上分享嘅方法,到而家5歲半都改變唔到,但唯一一丁點開心係每晚仲有bedtime stories ,係佢要求我讀比佢聽。所以我係好羨慕愛睇書小朋友嘅家長。

heily123 發表於 21-3-16 23:27

真係好羨慕,我小朋友都係唔鐘意睇書,之前用過樓上分享嘅 ...

咁考小點算好,間間都要考你鍾唔鍾意睇書,唉
‹ 上一主題|下一主題