用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一考直私經驗分享
樓主: 蘇飛飛
go

小一考直私經驗分享  

回覆 Lilianyu500 的帖子

RESPECT!

hellolulululu 發表於 21-3-14 18:45
我都好好奇想問一下
因為大家都知道考小時中英數的要求
呢個家長努力是可以準備到的
我都想知,因為見好多家長都係話識字認字重要過有cert在手
似乎都係學術行先?

KWLW 發表於 21-3-15 13:49
似乎都係學術行先? ...

學術是作screening 用。 要有好offer特別是神校,學術叻唔叻不是決定性。當然如是數學神童咁另計

Jean1769 發表於 21-3-15 14:01
學術是作screening 用。 要有好offer特別是神校,學術叻唔叻不是決定性。當然如是數學神童咁另計
...
就係見好多都係講除非識飛, 鋼琴5歲8級咁.... 否則其實D cert都係無乜用

所以似乎 口才(談吐) / 對答 / 轉數 > 學術 > cert

我都明白面試表現大於一切... 但對一個5~6歲的小朋友似乎太難了, 短時間亦好難train到

KWLW 發表於 21-3-15 13:49
似乎都係學術行先? ...

Cert唔重要,重要係有cert的話好多時已經滿足了基本認讀、聽同講相對上會較好,表現已經會有分別。

Cert 係津叩門睇
直私好小睇 多數埋身面試
肯講識反問 中英文正常程度已經夠
當然總有一兩間學術深 你識係bonus
數學理解題 唔止4 3 咁簡單
最後入final interview 問家長
理解學校理念 如何解難 你期望小朋友係係學校得到咩
然後笑住大家講bye bye
唔好表現出壓力或題題幫小朋友答

最緊要係唔好比壓力小朋友佢先會正常發揮

VinJacHay 發表於 21-3-15 12:38
回覆 QKmommy 的帖子

十分認同,
我小朋友無論拍片定面對面interview都係苦口苦面目無表情, 所以要拍片嘅都冇offer
但面對面interview由於戴住口罩睇唔到樣嘅關係, 佢反而又考到幾間喎

Mimimilk 發表於 21-3-15 16:36
Cert 係津叩門睇
直私好小睇 多數埋身面試
肯講識反問 中英文正常程度已經夠
多謝解答

睇過好多成功人士既分享, 佢地既小朋友都有一個共通點就係鐘意睇書, 呢樣野老師真係會睇得出

小朋友今年經歷咗一年考小一的挑戰,非常感恩有幾個心儀的offer. 小女性格怕羞說話陰聲細氣,對答也是一問一答,唔問唔答。我覺得有offer的主因係我女鍾意睇書,也識讀中英文生字。

QKmommy 發表於 21-3-14 17:58
你考小咁順利,主要係因為你有一個性格適合面試嘅孩子,加上家長嘅悉心栽培,自然事半功倍,不是人人如你 ...

剛經歷完考小遊戲,今年一步一驚心,感恩最後成績超乎想像,有幾間一線龍校offer

非常同意考小性格主導,愛表達有自信小朋友會較易突出,除基本學術、閱讀外,真心覺得解難情景題、講故事最重要,因從中可睇到小朋友家庭教育、思考、表達、能力,

baoyeah2014 發表於 21-3-15 19:15
剛經歷完考小遊戲,今年一步一驚心,感恩最後成績超乎想像,有幾間一線龍校offer

非常同意考小性格主導, ...

一線龍校是?

見你K1就出post請教考小預備,有好成績也是實至名歸。

kenyuenkc 發表於 21-3-14 22:40
十隻手指有長短,其實唔一定要互相比較

最緊要係搵到適合小朋友既學校

我絕對認同,其實佢兩個到最後都係同一間學校,所以都幾觀察得到唔同性格的小朋友成長上會有咩分別

唔同性格其實各有千秋,大的比較有主見,有興趣就主動學習,超前學習;冇興趣的拉牛上樹,事倍功半;
小的識睇人眉頭眼額,人見人愛,所有老師都讚,但冇乜喜好,自主學習比較弱,喜歡跟著大的,但其實學習能力較佳,整體較平均,只係冇好強或好弱的一環

所以冇絕對的好或差,只要搵到一樣野令佢哋找到自信,發揮所長變好

HK-CR7 發表於 21-3-15 18:31
睇過好多成功人士既分享, 佢地既小朋友都有一個共通點就係鐘意睇書, 呢樣野老師真係會睇得出 ...

閱讀的確係培養小朋友嘅不二法門,就算唔係為咗考學校,喜愛閱讀的小朋友對知識有一份渴求和執著,我相信老師其實就係希望搵呢啲小朋友番嚟教,一個喜愛學習嘅小朋友同一個拉牛上樹嘅比,你係老師你會想教邊個?
另外上到小學,有閱讀基礎的小朋友,在語文科上得心應手,考試做功課都輕鬆好多,基本上唔需要溫習都可以考到好成績
所以長線計,能夠令幼兒階段的小朋友愛上閱讀係百利而無一害

Jean1769 發表於 21-3-15 19:38
一線龍校是?

見你K1就出post請教考小預備,有好成績也是實至名歸。

過獎了,只是希望盡自己所能為孩子準備,眼見這個遊戲不是一分耕耘 一分收穫,因當中涉及太多不可控制的因素,只能說我們是幸運的一群

孩子性格算主動、愛表達、學術不俗、愛閱讀,對答有條理、有交流,相信是這幾年來不斷累積的學習和體驗

感恩有cky、hkuga、SPB offer ,還有尚待結果的英華,選擇適合的學校又是一大學問,畢竟這三間也是不同風格的學校,會盡快決定,然後放位

學術、表達、家庭教育、閱讀(鐘意睇書),同樣重要。

回覆樓主:

其實大家覺得閱讀係咪真係可以培養還是天生的?我由小朋友一出世開始每天陪讀,出世是讀黑白,然後一直讀到今天四歲了,小朋友仍是不愛自己看書,家中周圍放滿很多很多書,但她很少拿起。每次叫她拿書讀她都說不想,想玩,唉。已經試過很多方法,每二星期更換書架圖書,帶她去圖書館。因知道考小閱讀是最重要,唔愛閱讀根本等於不用考,真係束手無策,唉。難道要丟曬家中全部玩具,只剩下書本?

Jean1769 發表於 21-3-14 11:07
我小朋友考到不少offer,包括男女神、D系、CKY、TSL,無上面試班

學術應該稍高但不離地,加減都是二十內

請教一下有參加課外活動嗎?課外活動對考小一重要嗎?平時有做補充練習嗎?正考慮取消課外活動,增加去圖書館及閱讀時間

yang437 發表於 21-3-16 03:20
其實大家覺得閱讀係咪真係可以培養還是天生的?我由小朋友一出世開始每天陪讀,出世是讀黑白,然後一直讀到 ...
我小朋友係今年升小,好鍾意睇書,有時做完功課或學習完,我叫佢自己休息放空下,佢係會自己拎書睇因為佢話睇書係好relax,有時自己一早醒左未刷牙洗面反而入到房見佢拎住書睇。
我自己覺得後天培養好重要,但方法要適宜,主要係小朋友要參與好多同圍繞佢興趣。我小朋友半歲開始我每日抱住佢睇布書,俾佢感受揭書嘅感覺同樂趣,到過左一歲幾我就俾佢每晚自己選書,一路大佢由一本兩本三本,到而家有時一晚選四本,好享受伴讀之餘,日間亦好多時間主動閱讀。我好多時會同小朋友一齊買書揀書,選佢鍾意嘅主題,細個時亦買好多遊戲書,伴讀時間好多互動好好玩,講故事時亦好多角色扮演同互動,變相慢慢令小朋友覺得閱讀係非常有趣。

最主要係慢慢令小朋友覺得閱讀係有趣好玩嘅事,而非苦差。

yang437 發表於 21-3-16 03:22
請教一下有參加課外活動嗎?課外活動對考小一重要嗎?平時有做補充練習嗎?正考慮取消課外活動,增加去圖 ...

課外活動有兩樣就夠
補充練習不需要