用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南 vs 林大輝
go

聖道迦南 vs 林大輝

3月初收到聖道迦南通知收左阿女,但今日又收到林大輝offer, 但我女唔係體育個叻,係視藝個方面,而家苦惱中,請大家比啲意見(emoji)

阿笨與阿占 發表於 21-3-13 18:46
3月初收到聖道迦南通知收左阿女,但今日又收到林大輝offer, 但我女唔係體育個叻,係視藝個方面,而家苦惱中 ...

聖道  

3月初收到聖道迦南通知收左阿女,但今日又收到林大輝offer, 但我女唔係體育個叻,係視藝個方面,而家苦惱中 ...

聖道迦南
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 阿笨與阿占 的帖子

聖道迦南

回覆樓主:

多謝各位的意見,我想知係基於什麼原因揀聖道迦南?

請問你是13/3 in 林大輝嗎?

marcoli8 發表於 21-3-14 21:27
請問你是13/3 in 林大輝嗎?

唔係呀,我19/12 in,之前收到email 話rejected but put in the waiting list,啱啱星期六收到offer

請問3/13面試的同學,有人收到OFFER了嗎?

回覆 Mandypan 的帖子

我知道13/3in,連埋之前12月in冇取錄,係13/3都收到取錄通知(email)

回覆 Carol728 的帖子

所以意思係13/3 IN 既,如果有取錄都已經通知左,對嗎?

回覆 Mandypan 的帖子

係呀

多謝大家的意見,我同阿女
睇咗兩間學校嘅網站研究過,阿女覺得林大輝視藝科網站冇太多資料,反而聖道迦南好清楚寫到每級大概會教授的內容,所以阿女決定選聖道迦南,唔該曬大家。

想請教,我對這兩間都有興趣,可否分享下面試內容?另外,有冇邊D嘢係學校比較注重的?

回覆 阿笨與阿占 的帖子

Good!
All the best!!

梗係聖道迦南啦!話晒都係Band 2。
林大輝差好遠喎!好聽啲嘅就話專收體育叻嗰啲,但係果D多數體育好有成績,之後先轉過去,因為唔使去上堂可以去訓練。老師每年都勁執位,就知好多問題啦!
快快樂樂過每一天

simsim 發表於 21-3-19 15:15
想請教,我對這兩間都有興趣,可否分享下面試內容?另外,有冇邊D嘢係學校比較注重的?
...

阿女只係講左小小,希望幫到你。
聖道迦南: 朗讀中英文章各一篇, 數學畀部ipad答問題,跟住再問佢關於日常嘅嘢,然後叫家長一齊入去,問下阿女學校嘅情況。
林大輝: 今年zoom in,家長同小朋友一齊坐喺度,老師首先用英文問佢鍾意睇咩書叫佢介紹返,跟住用普通話問佢鍾意啲咩書介紹番,跟住用中文及廣東話問咗幾條日常嘅問題,父母都係問點解揀呢間中學小朋友平時點樣。

阿笨與阿占 發表於 21-3-19 19:23
阿女只係講左小小,希望幫到你。
聖道迦南: 朗讀中英文章各一篇, 數學畀部ipad答問題,跟住再問佢關於日 ...

Mandypan 發表於 21-3-15 16:31
請問3/13面試的同學,有人收到OFFER了嗎?

其實係咪收或者唔收都會有通知呢?
我親戚13/3 in, 到現在仍沒收到任何消息!
你也是13/3 in的嗎?

marcoli8 發表於 21-3-25 23:53

按照上年,很定唔收會一早通知,之後收到waiting嘅,有人抽飛就一路通知落去,一般自行公布之後,學校會咗通知,因為很定會有人抽飛

CM.MUN 發表於 21-3-26 11:09
按照上年,很定唔收會一早通知,之後收到waiting嘅,有人抽飛就一路通知落去,一般自行公布之後,學校會咗 ...

明白,唔該