用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇小朋友都係甘靜?????
go

有冇小朋友都係甘靜????? [複製鏈接]

我家囡囡係屋企開籠雀不斷講野,但係一出到街就超內斂,點都唔肯同留下保安叔叔或興趣班老師打招呼了,講野變得好細聲或全堂唔出聲,就算係街撞到成日見嘅親戚都要一些時間熱身才叫人。已經不停鼓勵佢講野,都好似愈大愈靜咁,點算好呀,呢個問題真係好困擾。之前已經找左professional 見過,不是自閉症兒童,我都不知道怎樣去幫佢,衝出自己放膽講野。
求指教
   1    0    0    0

回覆 mrschannn 的帖子

最重要的識同小朋友玩,喜歡群體生活

也許真的慢

如果真的很安靜,至少要訓練她大聲大聲朗讀給她說話,講故事的機會

我聽人說,呢種叫選擇性緘默

或者上網搜尋下,睇多一點,希望幫到你

回覆 notcool 的帖子

佢鍾意同小朋友玩同埋都鍾意群體生活嘅,但兩個小朋友一齊嘅時候佢會出聲,如果多個兩個呢佢已經比較少話

回覆 wannabefa 的帖子

多謝你呀上網search下佢嘅症狀真係好似,而家要諗吓方法點樣幫佢

回覆 mrschannn 的帖子

我不專業.但我認為她能夠喜歡社交, 願意至少與熟悉的人分享, 行為不嚴重影響學術, 沒有嚴重的心理困擾.
我唯一能想到的就是更多的鼓勵,更多的小組活動,一些建立信任的活動

睇係咪自閉唔係睇佢講得多唔多野, 而係佢說話的反應同內容只否只圍繞自己有與趣的事, 不理會對方反應及感受等。
有可能係缺乏自信心的表現, 除左說話, 佢有冇參與群體了活動個時都係企理一邊?

mrschannn 發表於 21-3-20 12:37
回覆 wannabefa 的帖子

多謝你呀上網search下佢嘅症狀真係好似,而家要諗吓方法點樣幫佢 ...

因為聽你嘅症狀,真的好似,我建議你可以從呢個方向尋求方法

mrschannn 發表於 21-3-13 14:24
我家囡囡係屋企開籠雀不斷講野,但係一出到街就超內斂,點都唔肯同留下保安叔叔或興趣班老師打招呼了,講野 ...

我細女小時候都係咁。新年團拜除左叫人就永遠唔講野,永遠唔同一堆表姐,表妹(同一年齡)玩烹钣仔,差皇帝,我老公同的新戚當面勁鬧。由個次起,呀女另願自己睇書都唔同佢地玩。我冇迫呀女,因為我如果當面話,佢只會更唔開心。我問呀女點解唔同佢地玩,佢话佢地bb,跟本冇興趣。我好明白,每人性格唔同。

佢在學校都好静,個樣仲好cool,係唔識笑個種,但熟落左,好多同學都鐘意同佢一齊。小學係咁,中學都係咁。其實佢會主動同人講通,做義工,只要有共同话題及興趣。

如果問我怎樣幫佢,我會比佢玩多的團體活動,例如球類之類。要改善,我估要至同道合的朋友先可以幫助。

只要佢唔係唔採人,待人有禮,與人包容,我便接受。

講起係咪冇自信,我都覺。呀女好追求完美主義,又怕比人睇小,但又怕被人排擠,所以佢好包容別人(但返到屋企會呻下)。

我家囡囡係屋企開籠雀不斷講野,但係一出到街就超內斂,點都唔肯同留下保安叔叔或興趣班老師打招呼了,講野 ...

有d小朋友係慢熱內向d,係屋企好多野講,出到去就唔出聲,帶佢參加多d團體活動,識多d朋友就ok

csbaik 發表於 21-3-27 11:10

我老公同的新戚當面勁鬧。由個次起,呀女另願自己睇書都唔同佢地玩

好明顯害怕了你的老公。。。
造成陰影
當事人(你老公)要主動扭轉之前的錯誤
一味的鼓勵溝通沒用,要先解決之前的問題

我親戚的孩子,六歲的時候尿褲子,被破口大罵,結果後面幾年都唔識自己去洗手間。。。
另外一個親戚,一直成績不錯,一次成績差一點,給破口大罵,後面一年都困自己在家裡不出去。。。

csbaik 發表於 21-3-27 11:10

我老公同的新戚當面勁鬧。由個次起,呀女另願自己睇書都唔同佢地玩

好明顯害怕了你的老公。。。
造成陰影
當事人(你老公)要主動扭轉之前的錯誤
一味的鼓勵溝通沒用,要先解決之前的問題

我親戚的孩子,六歲的時候尿褲子,被破口大罵,結果後面幾年都唔識自己去洗手間。。。
另外一個親戚,一直成績不錯,一次成績差一點,給破口大罵,後面一年都困自己在家裡不出去。。。

我姪仔都係咁,性格黎

性格慢熱姐

我個女都係咁靜,佢會同人一齊玩,但係唔多出聲,間唔中先至講一兩隻字,之後我發覺佢只係同同輩或者細過佢嘅先至會係咁,如果係哥哥姐姐佢會好多嘢講

我囡都係咁 只會喺熟人前開心
都幾可愛丫 人人性格不同嘛

我姪仔都係咁呀,性格係咁架

回覆樓主:

呢種叫內向,唔係病嚟。至於係咪出去見多啲人就會好啲,真係好睇機緣。有啲你越迫佢佢越唔敢講。

我仔類似都係咁,我覺得佢係慢熱同怕生保,性格黎,覺得冇乜問題,應該大咗自己會明白,會adjust.

其實唔洗太擔心,相信係性格問題,就算係大人都唔係個個都活潑開朗架啦
‹ 上一主題|下一主題