用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇小朋友都係甘靜?????
樓主: mrschannn
go

有冇小朋友都係甘靜????? [複製鏈接]

咁細,都未定架。我入學前,嘈到拆天,入幼稚園後,變左隻UM 春。高中至揾到平衡點。

mrschannn 發表於 21-3-13 14:24
我家囡囡係屋企開籠雀不斷講野,但係一出到街就超內斂,點都唔肯同留下保安叔叔或興趣班老師打招呼了,講野 ...

DELETED

mrschannn 發表於 21-3-13 14:24
我家囡囡係屋企開籠雀不斷講野,但係一出到街就超內斂,點都唔肯同留下保安叔叔或興趣班老師打招呼了,講野 ...

樓主小朋友幾大?
我女細個時我都懷疑過佢有selective mutism,所以我都上網睇左好多資料、買左參考書研究、亦同專業人士傾過 (好神奇地好多專業人士對SM都冇乜認識)。SM係一種焦慮症,唔會大大下消失,係有一套特定方法去train 小朋友,幫佢地克服焦慮,叫做exposure therapy,簡單來講係循序漸進、不斷將佢expose o係佢怕o既嘢面前,久而久之就唔會怕 (更正確係 : 即使怕,都有方法識得面對。就好似消防員救火,佢都怕火ga其實,但通過訓練同equipment,佢就有方法去救火)。

例如帶小朋友去餐廳,你可以叫佢自己叫一杯鍾意o既嘢飲。最初可能係佢指住飲咩俾侍應睇; 下次變成你o係侍應面前問佢果汁好唔好,佢答你好; 再下次就係侍應問佢要apple juice or orange juice, 小朋友答apple juice; 再下一步就係小朋友主動order "apple juice"; 再下一步就係 "唔該我想要杯果汁"。o係同一地方不斷重覆練習、因應進度加難。餐廳order到drink 就再轉場去買衫,如此類推。

約小朋友玩,最好先o係自己屋企,約一個小朋友A,約多幾次先出街玩; 之後約下一個朋友B玩; 最後約朋友AB 一齊同時玩。

其實即使唔係SM,只係一般對社交比較焦慮o既小朋友,呢一套方法都適用。我女o個時2歲,太細唔會有diagnosis,我有理冇理,當佢係先咁樣同佢做brave talking 練習,加上同學校老師合作,係會有幫助的。
其實好多人細個都係咁(包括我),只係我地父母唔知有方法可以幫到,當我地 "怕羞",最後我地:
1) 自己經過多年練習,大個左終於比較敢同陌生/生保人講嘢;
2) 越來越怕同人講o野 (因為「怕」已成為習慣)

我一直抱住呢個心態: 自己細個行左好多冤枉路 (不能否認因為怕講嘢錯過左一啲機會),用左30年慢慢先儲夠練習時數去面對生保人,我而家知道辦法,就盡量幫個女做練習,等佢早啲揾到方法幫自己。

我有揾到一啲面對相同situation o既媽媽,有興趣可以揾我俾啲資料你。

回覆 melobi12 的帖子

有興趣要資料, thanks!

lingtsang55 發表於 22-1-10 10:13
回覆 melobi12 的帖子

有興趣要資料, thanks!

Deleted

melobi12 發表於 22-1-6 17:29
樓主小朋友幾大?
我女細個時我都懷疑過佢有selective mutism,所以我都上網睇左好多資料、買左參考書研究 ...

Hi, 可以send 資料比我嗎?我小朋友都有呢個問題,出到外面唔講嘢,連喺學校要去洗手間都唔敢同老師講,呢個問題好困擾我

樓主小朋友幾大?
我女細個時我都懷疑過佢有selective mutism,所以我都上網睇左好多資料、買左參考書研究 ...

May I have info too? Thx

唔洗太擔心 我個女細個都都係咁大佐就⋯⋯

樓主小朋友幾大?

可以比資料我嗎?謝謝

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題