用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育之路何去何從
樓主: 妞妞寶媽
go

教育之路何去何從  

回覆 妞妞寶媽 的帖子

路過......唔好諗住只係靠學校家長有更大角色去訓練小朋友D judgement 同思維的

Fraser 發表於 21-3-16 09:10
回覆 妞妞寶媽 的帖子

路過......唔好諗住只係靠學校家長有更大角色去訓練小朋友D judgement 同思維的

我都咁認為

簽名被屏蔽

回覆樓主:

認同樓主所想,不要考慮國際學校,因為學費至少1萬一個月,3個小朋友至少3萬一個月,樓主現在已覺經濟壓力太大,再讀國際只會大大增加自己的經濟壓力。
新派的直資小學好多都係3千左右一個月,3個讀約一萬多,較合乎樓主的經濟狀況。
建議樓主先幫大女申請插班,假若成功亦會增加細果2個入讀的機會。
至於細果2個是否入讀名幼,名幼自有其過人之處,否則唔會咁多家長趨之若騖,比咁貴學費去讀,但要視乎自己的經濟能力及和學校的緣份。

回覆樓主:

升小五,除非是考一條龍,否則應該係谷定考中學? 中學咁多直資,好好研究下應該揾到心水。
紅磡津小,冇級頭都唔洗唸插龍

香港majority都係填鴨式,如真心好討厭的話,就只有國際學校,那就好易揀。
錢不是大問題的話,都不用理會津校、直資、定私校,最重要係問下自己,「我家小朋友適合讀邊款學校」,因才施教才能發揮佢地的潛能,那用說是用甚麼模式去教,因為個個人都唔同,有人谷得、有人要活動、有人跳級,也有人逢二進一,最要邊個模式啱自己個小朋友。
我兩個小朋友由幼稚園起到小學,都在不同學校上課,一個九龍塘全傳統名校,一個新派學校,講廿一世紀要點裝備個小朋友。我自己都要學兩套。

月入十萬,自住樓外無其他資產,只有一個人賺錢,而且有三個小朋友,仲要為將來可能的留學、結婚、買樓儲首期……樓主都系從長計議為好。你老公有宜家的成就,當年傳統填鴨教育都功不可沒啦。

joycechanwy    發表於 21-3-18 22:21

回覆樓主:

樓主:究竟誰在鼓吹填鴨風氣?

回覆樓主:

幼稚園補習

ddtt347 發表於 21-3-17 10:10
月入十萬,自住樓外無其他資產,只有一個人賺錢,而且有三個小朋友,仲要為將來可能的留學、結婚、買樓儲首 ...

是啊,三个孩子壓力大,所以不知道是否乾脆一路公立省錢省心,還是弟弟妹妹上直私路線培養。

Cliokohonda 發表於 21-3-17 13:42
幼稚園補習

老母親有點走火入魔啊

Cliokohonda 發表於 21-3-17 13:42
幼稚園補習

其實又冇咩咁異類,反而幾坦白。
香港K升小,考cambridge、GAPSK、上面試班、上phonics/PTH... 有幾多唔「補習」?

993rs 發表於 21-3-17 19:00
其實又冇咩咁異類,反而幾坦白。
香港K升小,考cambridge、GAPSK、上面試班、上phonics/PTH... 有幾多唔 ...

可能我比較下流,接觸不到幼稚園補習呢個主流。

medicine    發表於 21-3-17 20:18

Cliokohonda 發表於 21-3-17 19:10
可能我比較下流,接觸不到幼稚園補習呢個主流。
主流定係非主流,都係個人自由選擇。人人條路都唔同行法, 最緊要互相尊重啫

993rs 發表於 21-3-17 19:28
主流定係非主流,都係個人自由選擇。人人條路都唔同行法, 最緊要互相尊重啫 ...

認真去思考樓主兩個post內容吧。

Cliokohonda 發表於 21-3-17 19:36

樓主究竟徧向IS 定主流填鴨? 報兩幼或是私幼加補習?

Cliokohonda 發表於 21-3-17 19:40
樓主究竟徧向IS 定主流填鴨? 報兩幼或是私幼加補習?
樓主很坦白,也的確有些迷失。追求成績/名校,又擔心填鴨。覺得國際學校可能是解決方法,不過學費方面又難負擔(雖然國際學校對於追求成績的家長,會有另類焦慮出現,未必是解決放法)覺得當初大女選校選的唔好,希望細女可以糾正,裝備好些入理想學校。後面還有一個最細B跟尾。

其實從樓主的教育心態,小朋友資質來講,可能讀主流傳統學校更加適合。如果讀輕松龍校或者國際學校,可能過幾年會更加焦慮。所謂填鴨,可能是對現在的小學的觀感,不過小朋友已經高小,插班會比較麻煩。不如專注如何搞好升中,揀返一間注重全人發展的中學。中學生活豐富好多,填鴨都填唔到幾多。

其實你小朋友多,也用了很多心血研究學校,升中經驗都好豐富。不如分享一下,如何分配時間,如何安排幾個子女的教育。

Cliokohonda 發表於 21-3-17 19:36
你出之前我已經睇咗啦。
識就唔使喺度問。其實enquiry-based learning,就會有人問得刁鑽。

b3410 發表於 21-3-17 20:19
樓主很坦白,也的確有些迷失。追求成績/名校,又擔心填鴨。覺得國際學校可能是解決方法,不過學費方面又難 ...

我發現七八十年代比較小學童自殺,所以努力回想自己童年不快遭遇,整合後套用在自己小孩身上,當年小學時期娘親只在乎成績表,9字頭就問有冇人滿分,8字頭就燶起塊面,7字頭就打鬧,6字趕出家門乞食。不過,娘親都唔係完全等收割,考試出得好深?功課唔識做?記住圈起聽日返學問先生!
小時没有一刻想過自殺,只係立志先要賺好多錢,然後做低班主任,再燒學校,最後隱姓埋名消遥法外享受餘下人生,當年三五知己山盟海誓計劃將來逃離家園復仇大計,長大後竟然開個whatsapp group 相约返小學探老師。。
CE , AL 係咪易過DSE , GCEAL , IB ?現今有一批仔女資優選校,一批Sen 揾關愛,我冇乜大期望,只求仔女雷劈都唔死,放學肯自動做功課,唔識要開口問人,只要態度正確,就算讀B3C學校也會老懷安慰。

超人baby    發表於 21-3-20 12:48

Cliokohonda 發表於 21-3-17 21:09
我發現七八十年代比較小學童自殺,所以努力回想自己童年不快遭遇,整合後套用在自己小孩身上,當年小學時 ...

心態超級好!難怪你幾個小朋友都發展的好好!