用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科請教。
樓主: Ving
go

中四選科請教。   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-3-14 00:12
History 高分過 bio 未必有 so 的,
例如 好多醫療科對 bio有加乘, bio 攞4 仲着數過 history 攞 5**
現今時 ...

我會將以上提議轉達佢知,等佢参考下,thx

Ving 發表於 21-3-13 20:48
但吾知點解會很多理科生揀econ?除了近理科外同埋少嘢背對揀科有乜好處?聽聞econ攞5**都難。 ...

理科人會揀econ,個人認為皆因自己喜歡才會修讀而矣,至於5**,對任何一科都同樣咁難,不只是econ。

Ving 發表於 21-3-14 01:58
我冇讀過bio, 想問bio背書既程度是否比一科中史或西史多,一樣定少?同埋bio喺咪要答到同marking scheme一 ...

生物、中史、西史哩三科嘅背誦"量"同樣地多,但,個人認為,看這三科不是以量來比較,而係以背誦嘅"辛苦度"來衡量,有的對bio最有"興趣",故背誦嘅辛苦度會少,那麼,"時間"嘅投放會少,相反地,有的學生可能對中、西史比較喜歡,叫佢去背誦bio內容係有DD覺辛苦,時間投放自然多。另外,bio始終係屬理科學科,"答案"都是一定既定的內容完全沒有"吹寫"嘅部份,而中西史則會問及到你的"見解"如何,故識得"吹寫"會有利DD,所以,個人認為bio係比較跟"標準答案"俾分。

幪面超人    發表於 21-3-16 10:24

YmOra 發表於 21-3-14 07:11
理科人會揀econ,個人認為皆因自己喜歡才會修讀而矣,至於5**,對任何一科都同樣咁難,不只是eco ...
Econ 比較主觀, 高分容易但高grade難, 因為你覺得易時其他人亦覺得易
就我仔而言,唔理卷深卷淺,phy/chem/bio 的科排名都好穩定, 不易失手,但就算 econ 每次考試的分相若, 但個科排名每次都飄上飄落, 可以相差十幾二十名, 完全估佢唔到...

Arabellahk    發表於 21-5-18 08:08

小鹿揀學校 發表於 21-3-14 10:52
Econ 比較主觀, 高分容易但高grade難, 因為你覺得易時其他人亦覺得易
就我仔而言,唔理卷深卷淺,phy/chem ...

友人個囝囝都係,PhyChemBio成績一向穩定,而且穩步上陽添,EconGeog。。。等科目則大上大落,明顯係食"全理飯"嘅人,不過,反而喜歡Econ又高分嘅人就十分穩定經常取80分或以上成績,老師都話這分數多數可以响DSE企隱5+成績。

Econ考卷會吾會好多時事,世畀經濟,生活題?相反bio系咪多啲書本問題?

YmOra 發表於 21-3-15 09:43
友人個囝囝都係,PhyChemBio成績一向穩定,而且穩步上陽添,EconGeog。。。等科目則大 ...

我只是推測,選全理科的學生數理邏輯較強,語文特別英文可能是較弱。

如果學生數理及英文都唔錯嘅學生,會在兩科理科加Econ都會考得穩定。

利申:我高中是全理,兒子是2理科加Econ。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-15 11:08
我只是推測,選全理科的學生數理邏輯較強,語文特別英文可能是較弱。

如果學生數理及英文都唔錯嘅學生, ...

謝謝你的分享,我也認同"全理人"數理邏輯較強語文能力無咁好,身邊啲jm的孩子們好多英文強嘅都會喜歡選修EconBAFS,若然數學也好嘅話會修埋M1,使Econ成績會更高分,孩子們給我的感覺都係因"喜歡商科"而帶動成績有所提升,所以我"不"把他們定義為全理人,如你所提及嘅2比1嘅理科比商科之比例好多時都會見到,個人私底下把這類學生定義為"理商腦嘅理科人",因為全理人不會放棄每個修讀理學科嘅機會,不過,題外話,我試過大膽咁諗,新高中嘅改革會鼓勵學生多修1個選修科,即是將來修讀3x嘅學生會多咗,咁原本响未改革前已經估算自己有能力讀3x嘅學生們可能會考慮修讀多個x成為4x,咁!個人認為,有能力修讀PhyChemBio嘅學生又英文數學了得嘅,或許會修多科Econ成PhyChemBioEcon,純粹個人大膽地估估而矣!

YmOra 發表於 21-3-15 11:41
謝謝你的分享,我也認同"全理人"數理邏輯較強語文能力無咁好,身邊啲jm的孩子們好多英文強嘅都會喜歡選 ...

选择多少个选修科很难讲,有些学生喜欢挑战,不介意选多一两科,都可以应付。有些喜欢鱼生粥熟多少少就收手,多些时间精力玩及做其他事情。真的很难说。

有些想读多几科,但学习方法可能不容许太多科,都要取舍。

新高中学制偏重四核心,又文又理,轻视高階数学,才会有些乱套的感觉!

YmOra    發表於 21-3-15 12:09
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-15 11:08

如果學生數理及英文都唔錯嘅學生, ...

你講嘅我都有同感,我兩個仔英文能力算強,兩個高中階段 Econ 成绩都好穩定,我仔 Econ 成績較好嘅同學,英文都算寫得下。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-15 12:19
你講嘅我都有同感,我兩個仔英文能力算強,兩個高中階段 Econ 成绩都好穩定,我仔 Econ 成績較好嘅同學, ...

在EK收料要独立思考,不能照单全收,不是网友想误导大家,只是没有详细交代清楚背境,问多两句,问多几个人,然后自己跟小朋友一起决定。

有时私聊会知道更深入的背景,更方便作决定。

ANChan59 發表於 21-3-15 12:25

在EK收料要独立思考,不能照单全收,不是网友想误导大家, ...
認同. 經常聽到"強, 叻" 或"弱, 差",到底強會強到邊呢? 弱又弱到點呢? 呢d野, 可能人人標準唔同, 冇提標準線, 就有d難判斷.

October. 發表於 21-3-15 12:41
認同. 經常聽到"強, 叻" 或"弱, 差",到底強會強到邊呢? 弱又弱到點呢? 呢d野, 可能人人標準唔同, 冇提標準 ...

补充多一点,当网友提出可能成绩不稳定,是没有交代原因。

我就会分析会不会上次计算比例多些?或者计算题目比较深?文字题较自由发挥?未见过?都会令成绩飘忽。如果数理好,英文好,这些变数在可控范围就会相对稳定!

ANChan59 發表於 21-3-15 12:55
补充多一点,当网友提出可能成绩不稳定,是没有交代原因。

我就会分析会不会上次计算比例多些?或者计算 ...
其實唔一定如你所說咁複雜,
可能只是純粹如上面所説—-你覺得易時其他人也覺得易, 令到高分容易高grade難...
例如 2020 econ 5** cutoff 分是 93, core math 5** cutoff 分是 94....

如要 aim high, econ 只有7分margin 比你犯錯, 一兩題 MC 主觀判斷出事已冇行了....
Core math 更最好 mc 全對, 好使有幾分餘地比你的長題目有 careless mistakes...

難呀!

Arabellahk    發表於 21-5-18 08:10

小鹿揀學校 發表於 21-3-15 13:18
可能只是純粹如上面所説—-你覺得易時其他人也覺得易, 令到高分容易高grade難.. ...

完全同意。

小鹿揀學校 發表於 21-3-15 13:18
可能只是純粹如上面所説—-你覺得易時其他人也覺得易, 令到高分容易高grade難.. ...

明白你的觀點,我很少為兒子去了解d卷點設計,我傾向做直升機家長。

你是用 cut off score 來講高分高 grade 的分別,這個是必然的,因為1-5是水平對照,5以上拉curve。這些跟成績飄忽可能有或者可能因為 biased 關係。

反而5的 cut off 比5**的 cut off 更有代表性及啓發性。我唔知cut off 係幾多,我只係順著你的思路問問題。我直覺基本數學的5級 cut off 會低些,不是深淺的原因,是核心及選修的分別,可能是考生人數及學生能力的差異。

我相信大部分學生考獲1-5的成績,而不是5**,5這個cut off 更有代表性,5**的比例太少.。考獲5*不代表比5**差太多,只是在某一次考試的際遇及拉curve 的結果。

考試一定有不確定性,所以每人都有第二次或者其他機會,可能走遠咗,辛苦咗,睇開些,找另一扇窗!

Ving 發表於 21-3-12 23:55
小兒中三,數理較好,原打算中四選
phy, chem, econ, M2

回覆樓主,孩子中三切勿因為Econ高分就以此為選修Econ唯一理由。Econ和Bio在DSE cutoff point 高10分左右。選擇都需要就個人情況作出最佳。

ANChan59 發表於 21-3-15 13:43
明白你的觀點,我很少為兒子去了解d卷點設計,我傾向做直升機家長。

你是用 cut off score 來講高分高 gr ...
所以你見我用的字眼是 科排名飄上飄落,而不是分數飄上飄落...
亦即高分容易高grade 難

小鹿揀學校 發表於 21-3-15 13:52
所以你見我用的字眼是 科排名飄上飄落,而不是分數飄上飄落...
亦即高分容易高grade 難

你試吓搵搵 5 的 cut off 可能年年都好穩定。拉 curve 同水平參照是不同的。

你如果搵到幾年Econ 5,5*,5** 的 cut off 可能你的飄忽假設成立。

I searched in internet and found this site, I didn't fact checked their reputation, just use it as an example.

http://dse00.blogspot.com/p/business-cut-off.html|^|http://dse00.blogspot.com/p/business-cut-off.html Economics and Business subjects

http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html|^|http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html Cores

http://dse00.blogspot.com/p/sci-cutoff.html|^|http://dse00.blogspot.com/p/sci-cutoff.html Science

http://dse00.blogspot.com/p/lithis-cutoff.html|^|http://dse00.blogspot.com/p/lithis-cutoff.html Arts & History

http://dse00.blogspot.com/p/geoict-cutoff.html|^|http://dse00.blogspot.com/p/geoict-cutoff.html Geography & ICT

2013- 2020 cut off ranges (Sample size pretty small less than 200.)

Maths. Chem. Bio.  Phy. Econ

5**. 89-94%. 84-92%.76-85%.85-90%. 90-93%

5*.81-87%. 79-87%.69-87%.78-83%.83-89%

5.74-82%70-80%.63-72%.65-78%. 78-83%

5** spread 3-9%, lowest Econ, highest Biology

5*. spread 6-18%. lowest Econ, highest Biology

5.spread 5-13%lowest Econ, highest Physics

If we use highest spread -> more fluctuations 較飄忽,then Biology and Physics more unpredictable.

If we use lowest spread -> less fluctuations,冇咁飄忽,then among this subjects Econ more predictable.

Am I correct?

Please enlighten me if I missed some points.

Also lower cut off score doesn't mean it's easier, because different subjects may have different formats for assessment and the marking schemes not the same.

If I take Econ as my choice, 90% is the min for 5**, that's my target. For Biology is 78% min.

akys    發表於 21-3-16 12:45

ANChan59 發表於 21-3-15 13:57
你試吓搵搵5的 cut off 可能年年都好穩定。拉 curve 同水平參照是不同的。

你如果搵到幾年Econ 5,5*,5* ...

請問那裹可以睇到各科Cut off分数!謝謝!
‹ 上一主題|下一主題