用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科請教。
樓主: Ving
go

中四選科請教。   [複製鏈接]

losoco 發表於 21-3-17 14:40
媽咪你太年輕了

小弟當年考HKAL的phy和bio

我比你更老饼,当年考Phy Chem Bio,不论是HKAL,抑或GCEAL都係要考 Practical。

HKAL我如果冇记錯部分在自己学校考,但不会是自己老师改卷。

当时最担心的是 Qualitative Analysis,一错冇咗差不多一半分数,这个较麻烦,但公开考试的题目真的不是太痴线。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

YmOra 發表於 21-3-17 21:56
回覆 LingChiBaBa 的帖子

唔係喎!我記得PhyChemBio嘅SBA係以"實驗"作評核,佔比 ...

我當然知道Phy,Chem,Bio嘅SBA係做實驗。我原本想講,如果要求考試包含實驗先完整,我覺得以前考Practical先算做得到。

我唔想叉開話題,所以寫完無耐已經delete咗個回覆。

LingChiBaBa 發表於 21-3-18 21:41
我當然知道Phy,Chem,Bio嘅SBA係做實驗。我原本想講,如果要求考試包含實驗先完整,我覺得以前考Practical ...

oicthx.thx

ANChan59 發表於 21-3-18 08:01
我比你更老饼,当年考Phy Chem Bio,不论是HKAL,抑或GCEAL都係要考 Practical。

HKAL我如果冇记錯部分在 ...

HKAL嘅TAS由1978年Chem開始試辦,不過唔係所有學校都行呢個scheme。

我當年Chem嘅Practical 喺HKU嘅Lab考,同Phy喺一般中學考不一樣,特別緊張。

LingChiBaBa 發表於 21-3-19 12:21
HKAL嘅TAS由1978年Chem開始試辦,不過唔係所有學校都行呢個scheme。

我當年Chem嘅Practical 喺HKU嘅Lab考 ...

我Bio在中大考
見到隻老鼠嚇親
我覺得大過貓
同平時校工在街邊檔口買的差好遠
吉穿血管流的血好多
搞到好論盡

入左U先至知有animal unit專門養動物供實驗用
我是護書簿

losoco 發表於 21-3-19 12:30
我Bio在中大考
見到隻老鼠嚇親
我覺得大過貓

LingChiBaBa 發表於 21-3-19 12:21

我當年Chem嘅Practical 喺HKU嘅Lab考 ...

我79年考AL,Bio practical HKU 考,Phy 自己學校考,Chem隔離中學考。最大壓力係自己學校考,最有信心反而是 HKU 因為在那個實驗室做過幾次解剖。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-19 12:33
我79年考AL,Bio practical HKU 考,Phy 自己學校考,Chem隔離中學考。最大壓力係自己學校考,最有信心反 ...

熟悉嘅環境係好D嘅。

海之風 發表於 21-3-13 14:26
請教揀咗chem , phy,M1外,揀Bio 好D定history出路寬D?

bio好的

海之風    發表於 21-4-4 12:16
:-D :-?

我小朋友今年都要選科,依家頭痕中
Phy chem + econ/M2/bio
+econ相對讀得輕鬆?
+M2/bio相對出路好?
因成績唔標青學校只可3x
想讀多科或自修M2學校都唔幫忙報Dee

scyu88 發表於 21-4-15 02:02

Phy Chem Econ→大學揀科多選擇
Phy Chem M2→ 數學好可以呢個組合
Phy Chem Bio→尖子組合/或醫護界

不過都係興趣行先,同埋能力應付到邊個組合
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我唔贊成有SBA ,有人怕一試定生死,但係就算有SBA,仍然一樣一試定生死,因為DSE都一樣咁讀,成績唔好,唔能靠SBA,都係入唔到U。唔見得有SBA會公平啲或可以考試放鬆啲。反而仲要花多好多時間去兼顧。

scyu88 發表於 21-4-15 02:02

將來會否考慮做醫護?會否出國讀書?數學成績如何?
唔做醫護唔要 Bio.
出國讀書必修 M2.
數學唔強㨂 Econ.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-15 15:45
將來會否考慮做醫護?會否出國讀書?數學成績如何?
唔做醫護唔要 Bio.
出國讀書必修 M2.

唔出國,唔做醫護,數學全級頭4分一

gracelam 發表於 21-4-15 07:22

因為未唸到大學會讀咩,所以想揀d組合,大學揀科多選擇,又想唔好讀得咁辛苦。

scyu88 發表於 21-4-15 21:05
唔出國,唔做醫護,數學全級頭4分一

揀M2

gracelam 發表於 21-4-15 07:22
Chem  Bio  Econ + M2 是否可醫可商? 又考慮緊 Econ, 是否易高分過 Phy?

happyfamilybaby 發表於 21-5-1 22:47
Chem  Bio  Econ + M2 是否可醫可商? 又考慮緊 Econ, 是否易高分過 Phy?

如果數理好Phy攞5+易過Econ 5+,不過都係睇興趣

Phy+M2 比較相配,有修phy,M2會易明啲

同樣Econ+M1比較相配
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

happyfamilybaby 發表於 21-5-1 22:47

Chem + Bio 可以cover全部醫護科目。商科就Eng, Math 會比較重視,甚至乎有加分,有M1/M2也是有利。
‹ 上一主題|下一主題