用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求教Phy/Econ + Chem定Bafs好?
樓主: miffy998
go

求教Phy/Econ + Chem定Bafs好? [複製鏈接]

b3410 發表於 21-3-16 14:02
phy 同chem比較,我覺得chem 易dd, 而且將來出路廣些少。econ 其實唔難,囡讀咗話就係一科數加通識 ...

Phy  同 Chem 選擇,我仔話Phy 幾乎90%要計數,所以數好先好選 Phy .數一般就揀 Chem 好啲。

b3410    發表於 21-3-16 20:00

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-3-13 08:58
chem係有得加分,但必需留意,有得加大比重嘅選修科只有(Phy.or.Econ.or.Chem.or.數延) ...

好有用嘅資訊,謝謝你呀
咁我女應該選ECON/PHY/BAFS+M1/M2

YmOra    發表於 21-3-16 19:32

醒目開學勳章

回覆樓主:

終於解決了第一個問題,另外想請教下有讀M2的家長,係用什麼教科書及參考書?可否介紹下,我女想讀M2但學校只有M1,真係讀M2便要自修,所以想了解下M2的課程,感謝大家。

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 21-3-16 08:50
我女上年12月都初選了, 如無意外, 佢到依家都係心儀果幾科, 佢理科成績好好, 但佢覺得自己讀上去, 理科唔易 ...

我都覺得理科成績好好但冇選理科有些可惜,但最重要係你女感覺良好便可了。我開頭都好迷惘,加上疫情關係之前一直網課,因為要追進度少咗可以揾老師傾下揀科的疑慮。最後我哋係去書店睇pass paper,逐科逐科咁揀。

miffy998 發表於 21-3-16 19:17
終於解決了第一個問題,另外想請教下有讀M2的家長,係用什麼教科書及參考書?可否介紹下,我女想讀M2但學校 ...

M2自修,但學校肯幫你報考DSE嗎?

個人認為,M2比較難"自修",要自修到有好成績的地步,本身主科數應該已有不錯的能力,因為M2比M1難,若然自修讀M2會幾吃力,加上,你囡囡有揀M1,响DSE裏M1成績也與M2睇齊無異,咁何需要額外投放時間响另一科樹,慳番D時間响其他選修科可提升成績不是更好嘛?!

miffy998 發表於 21-3-16 19:17
終於解決了第一個問題,另外想請教下有讀M2的家長,係用什麼教科書及參考書?可否介紹下,我女想讀M2但學校 ...

我認為最重要問題係如果唔識d concept, 邊個可以support? 最理想係同學校數學老師可以傾到佢可以support你囡囡。傾到的話教材自然唔係問題。

回覆樓主:

我都覺得學校有M1就不如讀M1, 自修M2一d都唔容易。我個仔就係自修M2, 不過學校幫報DSE, 只係無堂上,唔識可以問數學老師。見佢都讀得辛苦㗎。

醒目開學勳章

回覆樓主:

學校暫時只係初選,5月份會再傾M1/M2的問題,前題係學校會幫報DSE同可以問老師先會選M2。我女有參加一個課外課程,而當中已教M2,所以之前同佢去睇M1/M2 pass paper時,有d M2題已經教過,有一定認識,反而對M1份卷冇乜興趣,所以先會有自修M2的念頭。我自己當然想佢揀M1就唔洗煩,由學校教,但如果佢認真想讀M2,我做阿媽既都想盡力幫助

醒目開學勳章

P1001S 發表於 21-3-16 19:59
我都覺得學校有M1就不如讀M1, 自修M2一d都唔容易。我個仔就係自修M2, 不過學校幫報DSE, 只係無堂上,唔識可 ...

可以介紹下你仔用什麼課本同參考書嗎?想帶阿女望下。自修M2是否因為對呢科好有興趣?我見我女唔識既時候會上網睇片,再唔識先揾學校老師教,幸好佢數學老師之前有教M2都幫到佢。

miffy998 發表於 21-3-16 20:42
可以介紹下你仔用什麼課本同參考書嗎?想帶阿女望下。自修M2是否因為對呢科好有興趣?我見我女唔識既時候 ...

Effective Learning Mathematics Module 2 Algebra & Calculus。中大出版社,有volume 1&2。其他有買d mock 卷操。佢中學修3x 再想讀M1/M2 就要自修,上堂時間有衝突。上網睇片也是一個好方法。

P1001S 發表於 21-3-12 20:44
Chem商科應該無加分。FYI 科大 Gbus 計分Eng和Core math就計雙倍。科大每科收生網頁有Calculator, 入去望 ...

where is the website

starbutterfly 發表於 21-3-20 10:20
where is the website

https://join.ust.hk/admissions/jupas

JS5313入去揾下應該搵到。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我女最後選咗Chem Phy Econ M2,好幸運學校今年新增M2,不用自修。佢都係中三後發現對Phy的興趣,相信呢幾科係最合適她,謝謝各位之前給予的意見  
‹ 上一主題|下一主題