用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, HKUGA, YW, TSL大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, HKUGA, YW, TSL大家點排?   [複製鏈接]

回覆樓主:

點解少人揀英華? 我以為英華更容易跳船之餘又有中學backup,不過中學冇咁好

回覆樓主:

我係港同家長,好鍾意港同
幾乎100%直升,家長之間相處融洽,唔會好似其他小學競爭咁大,因為大部分都無打算外闖

網課安排好好,我wfh係屋企聽到老師教書,佢地真係做到正向教學,對小朋友好有愛心

回覆樓主:

港同中學只係辦學1x年已經有呢個成績,覺得學校有自己一套
同期(2000初)香港開辦好多直資(both中學/ 一條龍),好少可以做到港同既成績
所以對學校有信心

starry_night 發表於 21-3-16 21:06
港同中學只係辦學1x年已經有呢個成績,覺得學校有自己一套
同期(2000初)香港開辦好多直資(both中學/ 一 ...

多謝分享!港同的確係好學校

fixedstar99 發表於 21-3-12 12:18
男仔,學術底,數理邏輯思維好,但陌生場合慢熱/唔敢表達,熟悉之後活潑好動,有意將來更上一層樓,謝謝! ...

港同/英華 一條龍 DSE成績亮麗
更上一層樓意思係升中目標如下?
SPCC QC SPC LSC DBS SJC

Poyau 發表於 21-3-19 17:48
港同/英華 一條龍 DSE成績亮麗
更上一層樓意思係升中目標如下?
SPCC QC SPC LSC DBS SJC

同意港同DSE成績靚麗,但英華似乎唔算? 今日啱啱公佈書院新任校長,未來如何不可預知~

我嘅更想一層樓係DB/SPCC

fixedstar99 發表於 21-3-19 20:04
同意港同DSE成績靚麗,但英華似乎唔算? 今日啱啱公佈書院新任校長,未來如何不可預知~

我嘅更想一層樓係D ...

港同2020年主科5+平均%較英華佳
剔除通識將來只計是否合格
中英數5+平均% 兩校距離收窄
再看選修科5+% 英華普遍較佳
英華整體水平可能同港同差不多

2020年 港同 | 英華
考生 115人 | 159人
3322率 78.3% > 76.7%

中文5+ 21.2% > 18.9%
英文5+ 48.7% > 40.3%
數學5+ 38.6% < 42.8%
--------------------------------------
CEM5+ 36.2% > 34.0%
通識5+ 32.2% > 13.2%
--------------------------------------
主科5+ 35.2% > 28.8%

物理5+ 42.9% < 49.3%
化學5+ 56.3% < 58.8%
生物5+ 29.4% < 46.2%
經濟5+ 44.9% > 34.1%
地理5+ 19.0% < 42.1%
中史5+ 10.0% < 33.3%
歷史5+ 25.0% < 66.7%

Poyau 發表於 21-3-19 20:47
一直覺得港同數理科偏弱,唔知是否有呢個現象?

鍾意男校YW, 男女校HKUGA

有龍揀龍

Poyau 發表於 21-3-19 20:47
請問知道入 U, DSE 成績,是否中英數比重高D? elective 科目係咪唔重要?我見港同 electives d 科,成績好少無咁好 (compare with main subjects only)

回覆 starry_night 的帖子

想請教下用家心得,對於港同一二年級沒有考試的話,小朋友的學術會否鬆懈左?我剛收到港同offer, 都掙扎緊活動教學是否需要我和我的小朋友都要好有創意去完成projects &#128531;?定係我要選返高主教呢?&#128591;&#128591;&#128591;

靜靜媽 發表於 21-3-13 14:11
全部都係好學校值得讀,小朋友考到叻叻叻仔只可選一嘅話,我支持港同,本地學校又融合咗一些國際學校 ...
我剛有港同offer, 諗緊自己選港同還是高主教,可以分享多啲教學俾我知嗎?謝謝!

oskarhslam 發表於 21-3-26 07:12

想請教下用家心得,對於港同一二年級沒有考試的話,小朋友的學術會否鬆懈左?我 ...

你睇兩間學校既dse成績就知
絕大部分港小學生都上港中,而港中都keep都好亮麗既成績,就證明初小其實唔需要咁谷
不過讀港小唔好預升中外闖,因為佢地唔會適應到傳統中學個套教法

oskarhslam 發表於 21-3-26 07:12

想請教下用家心得,對於港同一二年級沒有考試的話,小朋友的學術會否鬆懈左?我 ...

我好buy港小既教學方法,背誦好扼殺創意
傳統教學其實好脫節,你諗下依家邊份工仲需要死記硬背資料?電腦AI發展得咁快,佢地成年個陣可能好多工已經俾AI取代
我覺得教學生解難能力、協作技巧、自學方法仲緊要。

starry_night 發表於 21-3-27 08:40
我好buy港小既教學方法,背誦好扼殺創意
傳統教學其實好脫節,你諗下依家邊份工仲需要死記硬背資料?電腦A ...
講得好啱,唔該晒你意見~~

港同成績真係咁穩定,2020 DSE 332233以上係71.3%,亦即係16分。能夠成為港同前列生,甚或做到狀元,當然係可喜可賀,但最好留意下,港中並不是100%係港小上,亦會以成績收部份街外生~~~

mcl203 發表於 21-3-29 20:39
港同成績真係咁穩定,2020 DSE 332233以上係71.3%,亦即係16分。能夠成為港同前列生,甚或做到狀元,當然係 ...
前輩,你所提出既數據,fans唔會點理㗎,fans只會睇到活動教學活動教學加活動教學,但香港又真行到純活動教學?而傳統又真是好傳統?人只會選擇想睇既而睇,想知既而知。

PTL_L 發表於 21-3-29 23:26
前輩,你所提出既數據,fans唔會點理㗎,fans只會睇到活動教學活動教學加活動教學,但香港又真行到純活動教 ...

自己去睇,自己去理解,2019 DSE 大數都有~~~

mcl203 發表於 21-3-29 23:39
自己去睇,自己去理解,2019 DSE 大數都有~~~
睇佢唔到;唔佢唔到;睇佢唔到

PTL_L 發表於 21-3-29 23:26
前輩,你所提出既數據,fans唔會點理㗎,fans只會睇到活動教學活動教學加活動教學,但香港又真行到純活動教 ...

不少家長嘅理解,傳統學校就係傳統教學,英強中弱=唔識中文,睇家庭背景=富貴人家,自己認為好嘅一定係好~~~
‹ 上一主題|下一主題