用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, HKUGA, YW, TSL大家點排?
go

SFA, HKUGA, YW, TSL大家點排?  

男仔,學術底,數理邏輯思維好,但陌生場合慢熱/唔敢表達,熟悉之後活潑好動,有意將來更上一層樓,謝謝!

Sfa 之後插神校,你有大女經驗,唔難

phoebewong123 發表於 21-3-12 21:09
Sfa 之後插神校,你有大女經驗,唔難

但萬一插唔到……就要谷六年

YW,保障中學,又可以外闖

回覆樓主:

港同你地點睇?

b3410 發表於 21-3-12 22:35
YW,保障中學,又可以外闖

港同vs 英華呢

fixedstar99 發表於 21-3-12 22:52
港同vs 英華呢
港同唔多人走,可能你想小朋友更上一層樓,佢都唔肯。
不過港同男女校,中學成績也不錯,一直讀落去都唔錯。

會揀YW 及HKUGA, 可以安心一條龍上

fixedstar99 發表於 21-3-12 21:18
但萬一插唔到……就要谷六年

你擔心插唔到,就yw/hkuga
Yw 就要玩音樂,同埋expect 家長好involve
Hkuga 就輕鬆開心,但比較少人想外闖
如果你想更上一層樓,即係要係sfa / yw 考級三十內,但係sfa 可以玩埋自行,又可以大d機會去st jo

回覆樓主:

多謝各位意見。前面提佐小朋友性格,如果仲想令小朋友自信大膽果斷D, 請問係英華好,定港同好?邊間可以比較achieve到多個學業+性格目標?

fixedstar99 發表於 21-3-13 08:19
多謝各位意見。前面提佐小朋友性格,如果仲想令小朋友自信大膽果斷D, 請問係英華好,定港同好?邊間可以比 ...

若交通不是問題,港同好D

回覆樓主:

YW 同TSL 邊個好啲呢?

studyma 發表於 21-3-13 10:22
若交通不是問題,港同好D

請問可以具體解釋少少嗎?我一直以為英華更能培養到男仔果種自信拼搏精神tim~但港同都有自信表達能力培養,所以好迷茫

論跳神校,係英華好d嗎?不過英中冇甘好,萬一跳唔走又煩

朋友仔讀緊港同,比較喜歡雙性學校,主動性強,愛閱讀
YW 中只是B1

全部都係好學校值得讀,小朋友考到叻叻叻仔只可選一嘅話,我支持港同,本地學校又融合咗一些國際學校嘅學習模式,非常之好。

靜靜媽 發表於 21-3-13 14:11
全部都係好學校值得讀,小朋友考到叻叻叻仔只可選一嘅話,我支持港同,本地學校又融合咗一些國際學校 ...

係,港同教學模式非常吸引,英華嘅森林課程聽講都好適合男仔…對於觀察型嘅小朋友,好似兩間都能train到佢主動活潑?

fixedstar99 發表於 21-3-12 12:18
男仔,學術底,數理邏輯思維好,但陌生場合慢熱/唔敢表達,熟悉之後活潑好動,有意將來更上一層樓,謝謝! ...

想將來更上一層樓,首先out 港同

原因有二

一是港小一二年級無考試,課程應該相對SFA 或TSL無咁chur, 而且無考試你個小朋友可能會唔慣一做做幾小時卷,對你想考插班不利。加上一二年級課程無咁chur你一定會心好慌,覺得夠唔夠料考其他學校架?可能你要私底下勁谷,但港小應該配合唔到你啦,係做卷方面。三年級以上課程會否chur啲?唔清楚,但聽朋友講就點都不及三私一直咁目標為本。

二,認識一個今年港小小六家長,佢女唔肯考女英華要直升港同書院。所以再大過啲,你小朋友有自己諗法唔肯走,你又會失左預算。

不過,港小有一方面配合到你嘅係,升中時有呈分,可報自行,自行收的話可再諗走定升書院。

回覆樓主:

港同
男女校
活動教學
中學b1a

kimlam953 發表於 21-3-15 10:47

想將來更上一層樓,首先out 港同

多謝分析!雖然有意更上一層樓,但又唔係唯一目標嘅~我都care小朋友性格發展~ 希望overall 可以balanced D

如不是特別prefer英小我會選港同,但選咗就會一心讀落去,一條龍活動教學。但你想升中更上一層樓,是否SFA更適合?