用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問TSL vs PKC應該點揀
樓主: SmileChristy
go

請問TSL vs PKC應該點揀   [複製鏈接]

volar 發表於 21-3-19 22:15
There were 86 Grade 12 students sitting the HKDSE exam this year.
Through JUPAS (main round), over 6 ...

三大也可能係
86人 x 62% x 43% = 23人獲取3大資助學位。不過點都唔係列表的51。

回覆樓主:

睇完咁多回覆發覺好多人因為2nd in既安排而覺得PKC既老師係黑面無愛心,但我兩位小朋友都喺Pkc讀又完全無呢個感覺,咁多年見既老師都好好,有耐性又關心學生,之前都有人提過可能因為疫情關係,老師喺之前停面授改網課期間都會定期打黎問下學生既情況,有無啲咩需要幫助,完全唔公式化。
最深刻係之前我小朋友評估後返學校派卷,佢未返到黎就已經收到老師電話,原因係老師派卷時留意到小朋友唔係咁開心,想我喺佢返黎後多啲關心佢,又讚小朋友上堂都好乖,可能今次係失手同點可以改善,間接令我覺得老師唔想我苛責小朋友考得差。

至於之前提過英數有無教快過出面,數學就應該無特別快,但英文係校本課程同出面好唔同,我地G1已經主要教緊past tense, 我見如果出面課程好似要小三先開始教。

其實真係咸魚青菜,各有所愛;根本不存在「xxx for sure」;其實在龍中與三私一直中作比較,我覺得先決於你喜歡不喜歡,接受不接受龍校中學部。呢個喜歡/接受,可以用升學率、催谷度、學生視野及機會等出發點去看。每個家庭也有不同考慮。

前年TSL 和PKC 我也沒有考;前者有報,但因應考當日剛好收到SMC offer; 所以決定不考了;後者沒有報名;純粹因為「普教數」呢一點。我

我選校好簡單,考慮家庭整體;身心健康,家庭和諧為先。我哋選了七間龍校,是但一間收,也不考慮無中學部的小學。兒子資質尚可;但不算是勤奮型學生。呈分當中有太多未知數;我不會在此刻假設個仔在高手林立的三私一直中可考得級五十前的位置。即便有幸位處中游;最後升中也可能同我心水的龍校差不遠;那便不想太大壓力了。

我是一名積極但不算樂觀的媽媽;再加上一個有點小聰明但耐不住操練的兒子;這個選擇未必適合每個人,但絕對適合我們家。

培僑有復旦大學推薦名額
到底香港哪些中學有清華,北大,復旦這些推薦資格?
成績最好的學生才能被推薦?
http://www.ao.fudan.edu.cn/index ... 1281&topNav=282

carka 發表於 21-3-25 01:00
睇完咁多回覆發覺好多人因為2nd in既安排而覺得PKC既老師係黑面無愛心,但我兩位小朋友都喺Pkc讀又完全無呢 ...
成也校本, 敗也校本
校本課程原意係好, 但好講學生吸收能力.

不少家長為了協助學生, 都會搵坊間練習或補習, 但校本課程可以毫無章法, 變成坊間練習和補習都未必能助學生提升成績. 如果學生本身在學校吸收唔到, 就好易出事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-25 16:16
成也校本, 敗也校本
校本課程原意係好, 但好講學生吸收能力.

其實都係睇學校點去教。以英文為例,學校只係先教過去式,教法都係由淺入深,將課程融入生活同小朋友有興趣既題目,小朋友自然易入腦。

教用過去式就先用日記形式去教,教小朋友用簡單句子寫底喺學校發生既野,慢慢再教點轉past tense, 再教點寫recount, 例如寫爸爸媽媽帶佢去動物園既回憶,我仔好快已經掌握到。課程又以module去教,剛教完小朋友都有興趣既太空,宜家教動物,我仔上英文堂都好開心。基本上都唔駛倚賴太多坊間練習。

volar 發表於 21-3-19 22:15
There were 86 Grade 12 students sitting the HKDSE exam this year.
Through JUPAS (main round), over 6 ...

路過答下:其實係因為GCE一樣可以get三大offer, 只不過GCE一人可以有多個offer, 所以唔知考A-LEVEL最終入三大的實際人數

同有兩個正取offersFor sure PKC

回覆 黃大力 的帖子

Pls check the latest, PKC has reached 1A this year, 1A-1B.

harryporter1108 發表於 21-3-11 18:33
淨係語境都赢曬PKC,我無要TSL後悔到而家

請問係咪pkc現用家?

選PK。TSL考中成績你要考慮埋家長過去六年付出幾多,唔係講玩

jennylady 發表於 21-3-15 01:14
pkc for sure

其實我唔明tsl 有咩咁好

Del

小加子 發表於 21-3-15 07:51
TSL太被神化了,入神校的每年約2、30個,之後的100多個也要拼得你死我活才能爭入大約等於PKC 的中學
...

真係唔係踩佢哋,但真係冇神化佢哋,去到神校做唔到top果班

當然佢哋比普通官津又真係好啲因為背後有班有心家長

回覆樓主:

家長係乜類型就選乜類型學校啦,最緊要合適

西瓜包 發表於 22-12-17 10:24
真係唔係踩佢哋,但真係冇神化佢哋,去到神校做唔到top果班

當然佢哋比普通官津又真係好啲因為背後有班有 ...

神校你指 spcc dgs dbs?
top果班 - 那麼係咩人呢,本身小學那些,還是具體邊個小學?

PKC for sure …. 龍安,心好多

回覆樓主:

家長同小朋友都有鬥心入神校就TSL。

Andrewchan918 發表於 22-12-17 17:05
PKC for sure …. 龍安,心好多
我也認同,一龍條沒煩惱。否則升中前又要好辛苦和好煩惱!

melle 發表於 22-3-8 15:43
回覆 黃大力 的帖子

Pls check the latest, PKC has reached 1A this year, 1A-1B.

請問讀左四個月後 有無後悔揀pkc?

CharlotteCSY 發表於 22-12-17 21:53
家長同小朋友都有鬥心入神校就TSL。

我們中學無心入神校 終點設在大學同專業。宜家純粹想小朋友趁細過學好英文口語 唔知揀tsl到呈分時會唔會後悔
‹ 上一主題|下一主題