用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問TSL vs PKC應該點揀
樓主: SmileChristy
go

請問TSL vs PKC應該點揀   [複製鏈接]

黃大力 發表於 21-3-18 01:42
PK老師有無愛心,相信用家自有公論,師生有無歸屬感,看疫情不少大陸學生都不再回港就知
PK給人感覺只是一 ...

為何大陸學生不回港上堂呢?因為返香港,再上大陸都要隔離,每星期需要回校既日數不多,(據我所知,而家低年級每星期都返緊三日,不會少於其他學校),而學校全部為這批不回校學生另外提供zoom堂,香港有疫情,家長乾脆不回港了.

另外,睇左前文兩篇關於培僑既例子,兩個家庭都是單親家庭,家庭搞唔掂既事學校搞得掂?

在疫情前既升中簡介會,校長提到,高年級學生,或经申請低年級中學生可以留校溫習到九點,唔識有人教,驚唔安全,九點有專人帶返落山下車站.學校提供資源,學生都要主動學習.

家長認為入左學校,自己唔使理?人哋叻,自己小朋友唔叻主要問題在學校,因為學校冇愛心嗎?同檯吃飯,各自修行,不妨睇下人地家長既教育理念,唔是話每晚要捉住小朋友讀書或去各種補習班,但小朋友時間用左糸邊,家長都要理下吧.

不過我估而家新收既學生,背後都有重視孩子學習既家長.

Sing13 發表於 21-3-18 07:16

為何大陸學生不回港上堂呢?因為當時返香港要隔離,又或者每 ...
睇完曬所有回覆,我發覺有唔少家長都對培僑有好大嘅誤解,喺我眼中我見過咁多老師都係好關心學生,就算用zoom上堂,我覺得老師都控制得好好,我覺得幾意外,班入面同學仔都好用心上堂,而且所有同學都唔需要為咗呈分試而去操卷, 都好用心學習!
我仔小四自己可以準備好做project, 我只需幫佢拍片,不需要插手太多,功課全部自己一手一腳做晒。

至於揀Tsl定Pkc,我覺得如果你有信心喺TsL做到頭50名, 可以去TSL搏一搏更top既中學,始終讀六年都唔係好輕鬆,而我揀咗Pkc係無錯,亦都好滿意,最後想講兩間都係好學校!

Lilianyu500 發表於 21-3-11 18:33
咁如果陳守仁同st. Margaret coed 呢?你會揀邊間?

我都想知。 但係好似冇乜人講smc。

黃大力 發表於 21-3-17 13:36
大部份學校成績下跌結論一定係錯,相反係大部份直私都上升,別的不說,王錦輝已急起直上,培僑由2019驚喜了 ...
WKF真的上揚了嗎?以下是其他網友在隔離POST引述過:

王錦輝 2020年DSE成績回落到2017年水平

Plans and Reports
https://www.hkbuas.edu.hk/s/s09_pr_e.html

Annual Report 19/20 (p.14)
https://www.hkbuas.edu.hk/s/s09_pr/docs/annual_report_ss_1920.pdf

There were 86 Grade 12 students sitting the HKDSE exam this year.

On the whole, the overall results remain higher than the HK average, but dropped back to the level in 2017......

The proportion of students meeting the general admission requirement for JUPAS programmes (3322+2) remains higher than the Hong Kong average, but dropped compared with last year. [2019: ≤73%]

Annual Report 16/17 (p.25)
https://www.hkbuas.edu.hk/s/s09_pr/docs/annual_report_ss_1617.pdf

This year, a total of 87 Grade 12 students participated in the DSE exam. On the whole, the proportions of candidates attaining Level 2, 3, 4, 5, and 5*, and the general admission requirement for JUPAS programmes (3322+2) are higher than the Hong Kong average proportions. There are 15 out of 16 subjects with a passing rate of 100% or higher than 90%......

學校每次只著眼講當年DSE最高分係幾多,但每年的4+/5+百份比就唔會清楚講,咁點與其他學校明確比較?

再講,全港21間直資小學,我唔會全部一齊去比較,分類比較才有意義一點。

SPCC/DB/SPB/YW百年老校一組,HKUGA/WKF/PKC/EC/GT/FSS新校一組,
無疑係新校一組,HKUGA係鶴立雞群,但其餘的學校都係不相伯仲,需要觀察多幾年
才會有更全面的數據 (其2020和2021年這2年停課多過返學),看看各校能否站穩B1A/B1B/B1C吧!

cxyu841216    發表於 21-3-18 12:31

真心唔明,單親家庭,同仔女溝通唔到,仔女又只顧打機唔讀書唔做功課,

係因為老師只顧教課程,而少左講下道理,少左講下做人讀書為乜?

Sing13 發表於 21-3-17 22:30
老師對同學缺乏了解和關心,已經雙班主任啦,都未能顧及嗎?
老師很少主動致電家長談問題,但老師全部留了 ...
但有一點,培僑小學部無呈分,所以學生好難跳船。

cxyu841216 發表於 21-3-18 13:50
但有一點,培僑小學部無呈分,所以學生好難跳船。

理論上是如此,實際上有級名次已經ok,要考出去應該考band1A吧,進則band1A,退則band1B.
而普通官津考band1A有得in都級十,實際級五都唔保险.
不過我估如果叻既學生想出去,學校又會用奬學金留人.因為幾年前校長在升中簡介會話每年用100萬買書,派200萬奬學金.(希望冇記錯,最新升中簡介會唔知仲有冇講)

20101028 發表於 21-3-18 07:54
睇完曬所有回覆,我發覺有唔少家長都對培僑有好大嘅誤解,喺我眼中我見過咁多老師都係好關心學生,就算用zo ...

我都很應同你既說法,有很多人都對培僑有誤解,我小朋友是由津校轉到培僑就讀,眼見他由吾喜歡返學同做功課,現在變得很喜歡返校同會自動自覺做功課(可能功課量很小),就算之前上Zoom都好用心上堂。上zoom 時我亦見到老師很用心和有愛心地教導小朋友。可能之前上網課關係,班主任都會定期打電話比家長了解小朋友上zoom有沒有問題,而老師發現小朋友有問題時,都會打電話比家長。另外,我最初都很怕小朋友presentation 時會怯場,但他完全沒有,這點我真的很意外,因為他之前很怕羞的,現在他主動很多。

其實樓主最重要是選一間岩你小朋友既學校,我當時決定轉校原因是想小朋友輕鬆地學習,而我亦有問小朋友意見,他都很喜歡培僑,可能見到校舍好大

volar 發表於 21-3-18 11:37
WKF真的上揚了嗎?以下是其他網友在隔離POST引述過:

王錦輝 2020年DSE成績回落到2017年水平
簡單問你一句,WKF今年入三大幾多%,上年幾多?你答得出就知有冇進步

Sing13 發表於 21-3-18 07:16

你自已作為用家覺得OK就可以了,PK多國內老師同國內同學,個教法又係國內式批量教育缺乏愛心,呢個又係其他用家用後感,兩者並無矛盾,冇話邊一個講法係絕對啱,正如我之前所言各適其適,有人在良好資源下如虎添翼,有人在集體式操作中會迷失和缺乏自信,冇話好或唔好

黃大力 發表於 21-3-19 11:49
簡單問你一句,WKF今年入三大幾多%,上年幾多?你答得出就知有冇進步

我諗你係睇緊以下列表吧!

No. of Offers Received in Hong Kong
University of Hong Kong20
Chinese University of Hong Kong15
Hong Kong University of Science and Technology16
City University of Hong Kong8
Hong Kong Baptist University2
Hong Kong Polytechnic University11
Open University of Hong Kong2
The Education University of Hong Kong1
Lingnan University2
SSSSDP7
Total84

不如你再仔細睇吓佢既報告,51個3大offers,會全部係政府資助學士學位課程嗎???

There were 86 Grade 12 students sitting the HKDSE exam this year.

Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST.

volar 發表於 21-3-19 12:47
咁你嘅答案係乜?佢入三大全部係副學士?照正常邏輯,入三大都指學士吧,唔通會入去做清潔工都計咩

volar 發表於 21-3-19 12:47
三大 = 62% x 84% x 43% or 62% x 43% ? Both not high.

b3410 發表於 21-3-19 13:38
三大 = 62% x 84% x 43% or 62% x 43% ? Both not high.

無論如何,JUPAS 有62% offer,已經係一般了,我估~~~

黃大力 發表於 21-3-19 11:51
你自已作為用家覺得OK就可以了,PK多國內老師同國內同學,個教法又係國內式批量教育缺乏愛心,呢個又係其 ...

如何批量教育呢?如果一個班好多學生,老師唔能夠顧及每個小朋友,少發言,多做題,可能咁叫做批量教育.但培僑一班只有約三十三人,課程設計每個小朋友絕對多發言及表達既機會,就算是內向小朋友都會有所改變.

培僑較多內地中文老師唔奇怪,實際上中英數三科,中及數內地教材程度比香港快一至兩年.基礎亦相當扎實.這方面培僑貼近內地反而是好事.

Sing13 發表於 21-3-19 13:48
如何批量教育呢?如果一個班好多學生,老師唔能夠顧及每個小朋友,少發言,多做題,可能咁叫做批量教育.但 ...

幾年班英數會快1-2年?我睇小三數學都係正常速度,中文因為用內地教材就好難比較。

b3410 發表於 21-3-19 13:38

培僑書院 聯招數字如下

Study Pathways of 2020 Graduates
https://www.puikiucollege.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3971&lan=2

deco99 發表於 21-3-19 14:28
幾年班英數會快1-2年?我睇小三數學都係正常速度,中文因為用內地教材就好難比較。
...

更正返,培僑數學較外面數學深D,但都沒快到.
但內地小學數學是會比香港深.

Sing13 發表於 21-3-19 13:48
如何批量教育呢?如果一個班好多學生,老師唔能夠顧及每個小朋友,少發言,多做題,可能咁叫做批量教育.但 ...

PKC小學英數沒有較快,英語授課科目不多,數學是用通話話教的。

hashas 發表於 21-3-19 15:56
PKC小學英數沒有較快,英語授課科目不多,數學是用通話話教的。

數學是用普通話教的
‹ 上一主題|下一主題