用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問TSL vs PKC應該點揀
樓主: SmileChristy
go

請問TSL vs PKC應該點揀   [複製鏈接]

小加子 發表於 21-3-17 07:42
三私一直一向鼓勵讀唔掂嘅自己搵路走,咁算唔算好關心

睇情形網課將會係大勢所趨
所以我覺得其實大部分學校都係類似,除了照顧特殊需要兒童的學校,可能都唔會跟的好貼身。
是否因為學校關注成績多過小朋友身心健康?

回覆 Sing13 的帖子

老師對同學缺乏了解和關心,是不爭的事實,也很少主動致電家長談問題,培僑硬件好全港數一數二,但軟件差師生普遍無歸屬感,想學校好,是承認學校優點,也應提出應改善地方,才能更上一層樓

Sing13 發表於 21-3-17 07:16

你不妨去中學版睇下DSE成績比較,睇吓大家睇咩來排.
不過培僑DSE成績實在叫人失望,三年前還有35%以上入三大,跟住滑落27%,今年30%,以前有榜眼,依家都冇,以為親生仔後會一年好過一年,卻只是貶下跟,希望今年會有好成績公布

b3410 發表於 21-3-16 16:04
見到話PKC對學生關心唔夠,其實我好奇想知,三私一直對每一位同學都好關心嗎?
唔好意思,純屬好奇,冇小朋 ...
不論教學方法、還是對各別小朋友留心,還是對每個同學的信心鼓勵,都可以結論「差好遠」不過呢個也睇個人,如果小朋友夠自理獨立和硬淨,培僑優秀資源會很大幫助

黃大力 發表於 21-3-17 11:48
不過培僑DSE成績實在叫人失望,三年前還有35%以上入三大,跟住滑落27%,今年30%,以前有榜眼,依家都冇,以 ...

我認為30%差唔多了.來緊四班DSE,兩班海外課程.考DSE既又會出國,三大占比可以高得去邊?
35%應該是2019年,上年(2020)停課咁耐,大部分學校成績都下跌.狀元都少左一半.
培僑中學部收生一百六十幾卜,原班人馬加二十個外校生,伊副牌本來就唔會比band1A(或band1B)既中學好吧,如果是小學部就神乎奇技了.全港非直資學校亦冇一間全部學生可升band1A/B學校.

同陳守仁學生接觸過 學生普遍英文情度非常好 很有禮 有活力 升中派位好好 有陳守仁OFFER 唔使諗LA  一定擇神校

機會可一不可再 不易的 把握吧!

Sing13 發表於 21-3-17 13:03
我認為30%差唔多了.來緊四班DSE,兩班海外課程.考DSE既又會出國,三大占比可以高得去邊?
35%應該是2019年 ...
大部份學校成績下跌結論一定係錯,相反係大部份直私都上升,別的不說,王錦輝已急起直上,培僑由2019驚喜了一年後,就開始反覆,當然守得住1B水平,但見唔到有道再向上進步的力,我看就是集中資源在一部份精英學生身上結果,個年收成好就35%,收成唔好就27%,唔會有持續站穩35%再向上望衝破40%的能力力,點解港同就做到,SPB就做到,YW也在接近中,呢個就係培僑所缺乏的【關注去每個學生】文化,依家仲要分心去搞深圳國際學校,學校似樂於建設擴充,而不注重建立內涵和學校獨有文化,「培僑仔/培僑女」的榮譽感。
觀察數年,本身我睇好PK,但以培僑年年五千人考收百幾精挑細選,當中一定有三成係本身超級叻仔叻女,邊度讀都會入三大,則其他七成似乎學校未帶來任何增值,呢個就係批量式教育結果。

黃大力 發表於 21-3-17 13:36
大部份學校成績下跌結論一定係錯,相反係大部份直私都上升,別的不說,王錦輝已急起直上,培僑由2019驚喜了 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3814380

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3848328

呢兩個幾熱門嘅posts嘅小朋友都乎係讀PKC (前者幾肯定,後者就70%肯定,睇佢地past history)。唔知PKC發生咩事,好同意你所講,學校似乎係引發小朋友學習動機/目標或者內涵方面,好似做得麻麻地....係咪老師或者課程得個教,而少左講下道理,少左講下做人讀書為乜?

kimlam953 發表於 21-3-17 13:47
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3814380

https://www.edu-kingdom.com/forum ...

thanks thanks

咁有趣,放咗洋嘅學生,即係將基數減細,三大率低咗係正常,乜唔係可加又可減又或不變嘅咩?~~~

大部份學校成績下跌結論一定係錯,相反係大部份直私都上升,別的不說,王錦輝已急起直上,培僑由2019驚喜了 ...
其實我都覺得PKC個校長去搞SZ分校,就已經沒有心機做好教育,唔係單純的教育家,只係為左自己名利,好似個政客、

回覆 kimlam953 的帖子

今次2nd in 面試就知啦!老師完全無心機同小朋友互動,就係度計分。其他閒學校面試幾千人,老師都可以一對一搞定,只有PKC用部機器面試學生。就知道閒學校style.

大致get 到

kimlam953 發表於 21-3-17 13:47

https://www.edu-kingdom.com/forum ...

沒有最好既學校,只有適合既學校,學生自控能力唔好,家庭又不懂配合. 去一啲留堂補課補到響朵既學校可能更好.最起碼每日多一兩個小時學習.
但亦留意,同樣情況在其他學校會唔會已經踢走左.
家庭不能配合,我真心建議不要去培僑,學生要設計伊樣個樣,又要成日准備present.
正因為有不重視小朋友學習既家長,某啲學校操多啲題反而更有效,總比小朋友無所事事或沉迷打機好.

如果考唔到三大,就代表學校未能帶來任何增值,band1A學校都有五六成學生冇增值到.至於學校是否僅重視前列學生,我并不知道.但唔少band1A學校都有分重點班.
股票都有大漲小回,更何況學校成績.
現在可以精挑細選學生,但五六年前未有親生仔成績時,家長未對學校有足夠既信心.現在無疑生源越來越好,校長亦在中學簡介會提到,中一pre-s1成績遠高于三年前及六年前,如果你既小朋友唔是中學高年級,何須太緊張.俾少少耐性吧.与其担心學校是否band1A學校,不如擔心自己小朋友是否band1A學生.

黃大力 發表於 21-3-17 11:45
回覆 Sing13 的帖子

老師對同學缺乏了解和關心,是不爭的事實,也很少主動致電家長談問題,培僑硬件好全港 ...

老師對同學缺乏了解和關心,已經雙班主任啦,都未能顧及嗎?
老師很少主動致電家長談問題,但老師全部留了直線電話給家長,家長亦可致電老師.
學生跟唔上,小一已經會點名進入補課班.
如果學生冇歸屬感,為何中一只有咁少位吸外校生,而且每年插班位咁少.走既基本上都是因為出國.
我反而觉得培僑在課堂設計上是有心思既,例如zoom堂,老師會在堂上出題,小朋友限時內用app選擇答案,時間一到,即時知道幾多人錯或對,累積分數,顯示積分排行,每一輪排位不斷變化,刺激好玩.
學校亦有比傳統更傳統既地方,會考背默.
學校並非適合所有家庭,如果家長一心靠晒學校,唔理小朋友,同學之間差距會很大,(小朋友考到培僑,背後明顯有班勤力的家長)亦實在太浪費學校咁好既圖書館.

鹹魚青菜各有所愛。 沒有最好既學校, 最適合自己小朋友就係最好! 每個家長同小朋友對學校要求同期望都唔同, 所以好難比較。 我最後簡PKC 係因為學校近, 龍校, 硬件好, 讀書功課壓力唔大又多野玩。
校長起簡介會講過, PKC 唔係淨係集中起叻既學生, 最大挑戰係要點幫成績平平既同學都能殊途同歸入到心儀既大學, 所以學校聯繫不同海外學校令同學有更多選擇。如果一心target 傳統神校, PKC 就未必係你杯茶。

fanhim1213 發表於 21-3-15 01:30
我同事就係好例子, 小朋友讀TSL, 係學到法文, 升中升去St. Margaret, 但係讀唔惦, 要repeat, 小朋友唔 ...
竟然讀唔掂 。。一向聽d人講,都係話TSL畢業要考st margaret 綽綽有餘,唔難考比st margaret更好既中學

Sing13 發表於 21-3-17 22:30
老師對同學缺乏了解和關心,已經雙班主任啦,都未能顧及嗎?
老師很少主動致電家長談問題,但老師全部留了 ...

PK老師有無愛心,相信用家自有公論,師生有無歸屬感,看疫情不少大陸學生都不再回港就知
PK給人感覺只是一個資源豐富的學店,沒有校內文化,也無長遠向上動力,恐怕成續止於2019最高點了。
這是個人感覺,或者不啱你聽,得罪

cxyu841216 發表於 21-3-17 15:16
其實我都覺得PKC個校長去搞SZ分校,就已經沒有心機做好教育,唔係單純的教育家,只係為左自己名利,好似個 ...
兩個校長..面左左,可惜了間學校咁好資源
‹ 上一主題|下一主題