用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問TSL vs PKC應該點揀
樓主: SmileChristy
go

請問TSL vs PKC應該點揀   [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-3-19 13:48
如何批量教育呢?如果一個班好多學生,老師唔能夠顧及每個小朋友,少發言,多做題,可能咁叫做批量教育.但 ...

deleted

LCTR 發表於 21-3-19 17:06
照你咁講!培僑係一間內地教學模式既香港中小學?(唔好意思!因為我兩個小朋友都冇報過培僑,所以唔知咁重 ...

我唔知你如何定義面向祖國,面向世界,例如外國中文數學差,咁要向外國學?
培僑小學部既教育模式應該是偏重學術同時重視音樂,體育,例如全級一齊上堂,分組學習樂器,體育活動,盡量愉快教育.前者重視學術似内地,後者愉快學習似外國.

Sing13 發表於 21-3-19 17:31
我唔知你如何定義面向祖國,面向世界,例如外國中文數學差,咁要向外國學?
培僑小學部既教育模式應該是偏 ...

deleted

20101028 發表於 21-3-18 07:54
睇完曬所有回覆,我發覺有唔少家長都對培僑有好大嘅誤解,喺我眼中我見過咁多老師都係好關心學生,就算用zo ...

請問係唔係指tsl 全級頭50?

LCTR 發表於 21-3-19 17:46
係你話比我知培僑內地老師和學生多,教材用內地既!
面向祖國指教學模式用內地果套,國際化指教學模式用西 ...

學多一種語言就叫用西方個套?外國小學沒咩作業喎,一落課全部跑出課室玩.人地都冇呈分壓力喎,亦都唔使去補學術,爭排名.

Sing13 發表於 21-3-19 17:57
deleted

SmileChristy 發表於 21-3-19 17:53
請問係唔係指tsl 全級頭50?
Please check pm

小曳人 發表於 21-3-11 21:25
again 睇孩子,同你家庭對教育嘅期望,無一定答案

我識得個家庭,小朋友有好幾個offer, 包括YW,但孩子自 ...

我明白,我參觀完smc 之後都好鍾意,小班、專科專教,第三外語係每樣學少少之後先叫學生揀。只係價錢…

TSL 嘛… 我覺得最吸引就係價錢同位置…
我有朋友棄DPS 去TSL, 亦有朋友棄TSL 去培僑。
人各有志

LCTR 發表於 21-3-19 18:15

你又講中個point! TSL 要做既作業真係少,佢地主要做學校自制 ...

你睇返我前文已講,TSL教學模式冇問題,但最大問題是冇中學,到高年級,最後都是需要爭名次,TSL 65%入band1,宣道9x%入band1.
另外,TSL既教學模式又要銜接邊種學校,港同,或者同是英小既MPS?又或者報考人數人滿為患既NPL?但可以收到幾個?唔通去注重操練既地區名校?

其實我懷疑培僑內地老師冇想像咁多,有啲老師聽落似內地老師,但又可能只係能操流利普通話嘅本地老師

我囡個中文老師 (班主任)就係咁,普通話好就唔使講,但打電話來關心學生 (網上學習嗰排), 係講流利廣東話

另外,嗰個電話一啲都唔形式化,感受到係真心想關心學生,收線都係因為我有野做,但已經講左 45分鐘,有其他家長都有相同看法。

還有,我有事用電郵通知老師,她亦會很快回覆。

Sing13 發表於 21-3-19 18:44

deleted

mcl203 發表於 21-3-15 12:46
TSL雖然係追捧度有點高咗,但1A中學2020度,迦密2,DBS4,DGS1,GHS3,HYS7,HTC1,MCS1,MSS7,QC2,沙崇1 ...
甘多學生考到top中學代表咩?代表TSL學術勁!我有親友讀過TSL不過已轉走。
如果係有能力的小朋友會中意尼種學校,有challenge有成就感。

licpd 發表於 21-3-19 19:23
甘多學生考到top中學代表咩?代表TSL學術勁!我有親友讀過TSL不過已轉走。
如果係有能力的小朋友會中意尼種 ...

我似乎無提過代表啲乜咁喎?派咗/考咗呢啲係事實~~~

mcl203 發表於 21-3-19 19:36
我似乎無提過代表啲乜咁喎?派咗/考咗呢啲係事實~~~

代表家長功力深厚

maxifoxy 發表於 21-3-19 19:52
代表家長功力深厚
你都對!不過程度高的學校選功力深的家長,兩者配合啦!

PKC資源多,校內英普語境強,成績趨勢越來越好,正一條龍,入小一玩完我夠啦,唔想6年後又玩過

黃大力 發表於 21-3-19 13:31
咁你嘅答案係乜?佢入三大全部係副學士?照正常邏輯,入三大都指學士吧,唔通會入去做清潔工都計咩
...
There were 86 Grade 12 students sitting the HKDSE exam this year.
Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST.

校務報告內寫明86人參加了2020年HKDSE:

86人 x 62%  = 53人獲取學位

86人 x 62% x 82% = 44人獲取資助學位

86人 x 62% x 82% x 43% = 19人獲取3大資助學位

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
結論:列表寫51人獲得3大學位,應該係資助學位+自資學位+副學士學位

如果咁都要繼續為拗而拗,我唔阻你繼續用你所謂的「邏輯」去思考 (或者靠估)...

TSL > pk > st mag

我小朋友個班又唔多內地生, 我驟眼睇應該得2-3個, 同其中一個mix 既外國女仔, 不過佢流利英普。 中文課班主任同數學老師就流利普通常同廣東話。 我都分唔到佢地係咪來自國內。

volar 發表於 21-3-19 22:15
There were 86 Grade 12 students sitting the HKDSE exam this year.
Through JUPAS (main round), over 6 ...

睇完你分析,完全明白了王錦輝升學率是什麼一回事。本身我齋睇數字都以為王錦輝升學率非常亮麗

‹ 上一主題|下一主題