用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問TSL vs PKC應該點揀
樓主: SmileChristy
go

請問TSL vs PKC應該點揀   [複製鏈接]

回覆樓主:

TSL雖然係追捧度有點高咗,但1A中學2020度,迦密2,DBS4,DGS1,GHS3,HYS7,HTC1,MCS1,MSS7,QC2,沙崇1,SJC2,SMCC1,SPCC5,SPCS4,未計1B中學,點數都唔只20-30個可以入比PKC好嘅中學吧~~~

回覆 mcl203 的帖子

TSL真係非常之好嘅小學,考到點解要放棄,PK都係唔錯,但完全唔係一個level

黃大力 發表於 21-3-15 11:23
PK係傳統式大陸式教育方法,集體批量生產,老師缺乏愛心和責任感,唔少老師來自大陸,但提供好的資源和硬件 ...
我都認同,2nd interview, 用電腦同小朋友問答,仲要計時!老師好似機器咁樣,只係負責計分。同小朋友完全沒有互動同引導。另外,培僑DSE公佈不透明,真係有band 1b級數?真係好令人懷疑。TSL升中透明公開。利申,有PCK offer,但無TSL offer.但培僑已經放位,通過2nd in學校安排,已經覺得唔係我杯茶。

回覆 cxyu841216 的帖子

完全贊同你,本身好鍾意PK,通過2in好失望,我哋根本聽唔到老師講野仲催我小朋友講,唉,舊事唔駛重提

回覆樓主:

band1A或band1B重要嗎?band1A約四成入三大,培僑過去幾年大概2x%-3x%入三大.收生全部band1A或B,與原班人馬上始終有所不同.如果真是band1A或名校對家長咁重要,家長是應該選TSL,但其實更應該選另外三私.
想考試成績好,最好既方法是多操卷,學校band1率亦高,但是否這種教學模式就好呢?TSL活動教學做得相當好,無疑是一間好學校,但冇中學,最後重要既都是名次。
如果培僑學生大規模跳去其他band1A學校,唔會證明學校叻,反而證明叻既學生唔鐘意自己中學部.如果學校踢走部分學生,使學校DSE成績達致band1A,還是為後面既學生安排升學出路,家長喜歡邊種?
無疑兩間教學都是有成效既,學校教學一項相若,另外仲要睇小朋友資質及家庭.

似乎,除咗培正,聖心,聖瑪利,非常大比例由自己小學部上,有邊間中學中一唔收生外來生~~~

收自己學生唔出奇,但只收前面個部分同全收有冇區別呢?

咁,小一自己揀學生又如何咁呢?樓上所提已經唔少小學係以自己子弟兵為主,有津亦有直私~~~

mcl203 發表於 21-3-15 12:46
TSL雖然係追捧度有點高咗,但1A中學2020度,迦密2,DBS4,DGS1,GHS3,HYS7,HTC1,MCS1,MSS7,QC2,沙崇1 ...

升中派位同3私不相伯仲,但學費只是3私1/3 左右,一定多家長追捧!

回覆樓主:

PKC Graduates Destination ~~~

升讀本地學士學位課程,41.9%, 非本地,33.9%

PuiKiuCollegeSchoolReport(2019-20).pdf

回覆樓主:

今時今日,估計伊兩間學校既學生將來會有唔少赴海外升學,學校提供海外升學途徑亦是值得考慮既地方.

唔介意我分享多少少我小朋友情況。 小朋友讀卷幼, 學術一般, 只可話好運入到PKC. 全班33 個同學, 全部都流利英普, 得其中3個小朋友唔識普通話, 其中一個就係我小朋友。 呢段時間, 小朋友由零普通話到現在基本聽到同睇到所有普通話拼音讀文章。 而且佢係怕醜仔, 但宜家竟然同同學搶住用普通話讀一段文章。 英文就每個學期要做一次presentation. 小朋友都好投入去完成而且唔怯場。 其實我小朋友係佛係型, 亦唔鐘意表現自己同內向, 但入讀PKC 後我睇到佢既變化我真心感恩。 小小分享,希望幫到大家:)

我prefer英小,我會選TSL。
如果沒有這個preference 就應該選培僑,因為作為一位小學生家長的我,深明b1龍校的重要性!!

cxyu841216 發表於 21-3-15 14:01
我都認同,2nd interview, 用電腦同小朋友問答,仲要計時!老師好似機器咁樣,只係負責計分。同小朋友完全 ...
培僑一定係好學校,資源豐富到無野挑剔,只不過好傳統式教育,入到去強者越強,但未必人性化關心到每個小朋友,也不是趣味學習環境,有好有唔好。

Sing13 發表於 21-3-15 16:42
band1A或band1B重要嗎?band1A約四成入三大,培僑過去幾年大概2x%-3x%入三大.收生全部band1A或B,與原班人 ...
培僑入三大成續有1B水平,但整體成績唔算標青,可以話叻個幾十個算幾叻,可能每科有精英班去谷,其他人表現真係一般。

fanhim1213 發表於 21-3-16 12:43
唔介意我分享多少少我小朋友情況。 小朋友讀卷幼, 學術一般, 只可話好運入到PKC. 全班33 個同學, 全部都 ...

疫情下online教學而言,培僑好優秀,盡顯資源優勢
不過老師對每個同學的了解和關心來講,真係好需要改進,感覺上同一般津校官校差唔多。

黃大力 發表於 21-3-16 15:10
疫情下online教學而言,培僑好優秀,盡顯資源優勢
不過老師對每個同學的了解和關心來講,真係好需要改進, ...
見到話PKC對學生關心唔夠,其實我好奇想知,三私一直對每一位同學都好關心嗎?
唔好意思,純屬好奇,冇小朋友讀呢幾間。

fanhim1213 發表於 21-3-16 12:43
唔介意我分享多少少我小朋友情況。 小朋友讀卷幼, 學術一般, 只可話好運入到PKC. 全班33 個同學, 全部都 ...

請問小朋友依家幾多年班?要幾耐先可以流利普通話?

jennylady 發表於 21-3-15 01:14
pkc for sure

其實我唔明tsl 有咩咁好

係真呀 我朋友個女讀TSL 本身英文好好好叻女 但勁人在TSL可其多 她最後升中入顏寶玲中學 我朋友同我講有龍一定要選龍 而且資源支援好充足 校舍非常大 音體藝做得好 學術也不錯 學校有好大的圖書館和游泳池等等好的資源 最重要係中學都係Band 1B

SmileChristy 發表於 21-3-11 14:51
地點不是問題
PKC遲半個鐘上校車

PKC請問係咪大圍果間?
‹ 上一主題|下一主題