用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大 BA / LLB 或 UCL history
go

港大 BA / LLB 或 UCL history [複製鏈接]

請大家比意見!
啊仔今年 DSE, 已收到 UCL History CO.
港大 BA  或LLB  也應該入到。

暫時不知道將來想做什麼,但一定不會是律師。

對將來的前途,應該選那一個?

謝謝各位的意見!
   2    0    0    0

tiffany2008 發表於 21-3-11 13:15
請大家比意見!
啊仔今年 DSE, 已收到 UCL History CO.
港大 BA  或LLB  也應該入到。
小朋友自己點睇?

首先,UCL History 同港大既 BA、LLB 現階段無衝突。等兩邊都收咗再揀都未遲。
第二,反而係除咗 UCL,UCAS 仲有邊間有 CO,煩惱咗5間點揀2間,邊間做 firm choice,邊間做 insurance choice。

仲有 Durham 同 KCL CO, 仲等緊 LSE.

小朋友暫時也拿不定主意。

tiffany2008 發表於 21-3-11 18:13
仲有 Durham 同 KCL CO, 仲等緊 LSE.

小朋友暫時也拿不定主意。
UCAS 既選擇就容易,如果 LSE 收,LSE 做 firm choice。相反,如果 LSE 唔收,就 UCL 做 firm choice。

UCAS 不是問題,也打算和你的建議一樣。

只是不知道留港,還是去英國。

如果對他將來前途有幫助,是不是出國比較好?謝謝!

tiffany2008 發表於 21-3-12 13:23
UCAS 不是問題,也打算和你的建議一樣。

只是不知道留港,還是去英國。
英國七月已經打晒疫苗,我估九月應該無網課,無得留港。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 21-3-15 19:06
英國七月已經打晒疫苗,我估九月應該無網課,無得留港。

你比我乐观,还要看未来几个月的变种病毒感染速度,及AZ会否大规模停止,做唔到群体免疫效果。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我也怕九月仲要在香港上網課。

我想請問在大陸讀文科,可以在大灣區有什麼出路?謝謝!

ANChan59 發表於 21-3-15 21:17
你比我乐观,还要看未来几个月的变种病毒感染速度,及AZ会否大规模停止,做唔到群体免疫效果。
...
其實從英國注射疫苗前後既數據,係可能估計到之後既趨勢。其實變種喺英國已經發生咗,而數據亦顯示 BioNTech 對變種有效。
數據也顯示,JNJ更有效,今個月既頭一億支只會供應美國用。下個月既產出,好可能會供應日本,澳紐同歐洲,所以我估疫情好快解決。反而亞洲、非洲會唔會係防疫短板,就需要睇印度疫苗既生產速度(而印度疫苗既加速生產,決定於美日印澳點合作)。

王家爸爸 發表於 21-3-16 17:34
其實從英國注射疫苗前後既數據,係可能估計到之後既趨勢。其實變種喺英國已經發生咗,而數據亦顯示 BioNTec ...

JnJ头一个月有一亿剂?我第一次听到。

刚刚上网看一下,今个月只有20M shots俾美国。一亿剂是六月底。

tiffany2008 發表於 21-3-16 13:51
我想請問在大陸讀文科,可以在大灣區有什麼出路?謝謝!
好睇你讀邊啲文科,如果係歷史、哲學之類,國內居民讀都無太多出路,香港人去讀基本上你需要預咗難搵食。當然如果係讀語文(例如日文、德文、法文、阿拉伯語之類),出路應該係有既。我以前係大陸都有請日文同德文助理,佢哋都跳槽得好快(人工唔差,叻既一般都只做一、兩年就走)。不過讀工程,如果讀得叻,出路會最好。

ANChan59 發表於 21-3-16 17:42
JnJ  头一个月有一亿剂?我第一次听到。
Joe Biden 一個星期前講。Merck 自己唔再做,全力幫JNJ生產。

王家爸爸 發表於 21-3-16 17:47
Joe Biden 一個星期前講。Merck 自己唔再做,全力幫JNJ生產。

What can I say, good intention, but ramp up is not that easy.

JnJ also requested for production capacity from IDT and Takeda, their facilities are GMP complied but materials and certification also take some time. 100M dose by the end of June is possible , end of March, very very slim.

药物,生物科技不是话投産就投产,不同工厂已经有GMP基本认证,但生产设备可能要整改,物料採购lead time,试产Validation,已经批准了EUA,但生产在个别地方也要獲得生产许可证才可以投产。

我只是觉得三月底一亿剂係机会微,上面的细节处理完,速度会大大提升,在2021年去到10亿剂的总目标是有机会的。

王家爸爸 發表於 21-3-16 17:43
好睇你讀邊啲文科,如果係歷史、哲學之類,國內居民讀都無太多出路,香港人去讀基本上你需要預咗難搵食。當 ...

請問係邊方面嘅工程?想阿女了解吓
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 21-3-16 17:43
好睇你讀邊啲文科,如果係歷史、哲學之類,國內居民讀都無太多出路,香港人去讀基本上你需要預咗難搵食。當 ...
我都想知讀邊科工程容易响國內揾食? 謝謝!
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-19 15:25
我都想知讀邊科工程容易响國內揾食? 謝謝!
中國最需要既係電子同電腦既人才,如果相信小朋友可以係呢方面讀得出色,將來會係人才既話,電子同電腦一定有無限發展空間。但係如果符符碌碌讀既話,情況會相反。

gracelam 發表於 21-3-19 09:29
請問係邊方面嘅工程?想阿女了解吓
電子、電腦、AI、生化都唔錯。但係需要注意,大陸既工程無可避免會兩極化,勁既會好搶手,弱既會好慘。
‹ 上一主題|下一主題