用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁,喇沙,大家會點揀?
樓主: marie12345
go

皇仁,喇沙,大家會點揀?  

Lovemi0819 發表於 21-3-16 13:31
QC - 冇咁多類型課外活動,如果只係讀書型,又唔好動,會比較適合
LS- 很多類型課外,喜歡參加活動而且讀得 ...

難得可以多些了解兩間男校一哥!

介唔介意分析多d 兩校教學,校風,peers的共同之處&分別?利申,我小朋友已經升中,唔會再揀過了。不過都好有興趣知道,當年都係好心儀的兩間學校,究竟邊間更適合?

Lovemi0819 發表於 21-3-16 13:31
QC - 冇咁多類型課外活動,如果只係讀書型,又唔好動,會比較適合
LS- 很多類型課外,喜歡參加活動而且讀得 ...

課程差別大嗎?LS 書單多過QC 10本左右

回覆 marie12345 的帖子

喇沙!

純個人Overall impression, 畢業於QC的人比起畢業於LS的人較「正常」。間間學校都有出產好人、賤人,留意同觀察下社會上/身邊識嘅人畢業於那裏。我會選QC。LS⋯⋯可能樹大有枯枝啦。

boboapril 發表於 21-3-17 11:13
純個人Overall impression, 畢業於QC的人比起畢業於LS的人較「正常」。間間學校都有出產好人、賤人,留意同 ...

唔出奇,因LSC 會有band 2 喇小及運動特異功能人士,如果計overall 收生banding ,應該qc 高d

02413124 發表於 21-3-17 17:41
唔出奇,因LSC 會有band 2 喇小及運動特異功能人士,如果計overall 收生banding ,應該qc 高d
...
QC 應是全 band 1, intake 比 LSC 佳, 所以我覺得 LSC 増值力佳, 真是一間讀得玩得的男神校 !

tkhhung 發表於 21-3-16 22:30
課程差別大嗎?LS 書單多過QC 10本左右

LS 英文深啲,QC中文深啲。LS 中一英文grammar book 同皇仁中二英文grammar book 同一本

Lovemi0819 發表於 21-3-17 23:03
LS 英文深啲,QC中文深啲。LS 中一英文grammar book 同皇仁中二英文grammar book 同一本
...

本身LS 中一英文課本 係用緊中二書

tkhhung 發表於 21-3-17 23:48
本身LS 中一英文課本 係用緊中二書

係呀

LSC,不幸是Ms L 教,就要有心理準備自救或外救,聽聞她是高層所有投訴也無助,希望捱多數月,升班不要再遇這位神级老師了。

同問

20210726 發表於 21-12-8 12:11
同問

想問什麽